Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/72136/planttijdstip-bomen

menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Planttijdstip bomen

Ga naar meest recente reactie

Roeliee

Roeliee

Hallo iedereen,

Even een vraagje... Is, gezien de droogte van afgelopen zomer, het ideale tijdstip om een boom te planten vanaf oktober? Of schuif je dit moment nu best een stuk op? Is te laat op het jaar aanplanten niet nefast voor de aanplant? Wat doe je het best?

Gisteren even in de tuin bezig geweest... De bovenste 20cm was goed vochtig, de rest er onder nog steeds poeder droog...

Bedankt voor de tips!
dinsdag 20 september 2022 - 13:31
Tuinprins

Tuinprins

Goed winterharde bomen kun je gewoon heel de winter door planten zolang er geen vorst in de grond zit en/of de grond niet zeer nat is.

Bomen die uit de volle grond komen kunnen pas verplant worden als het meeste blad eraf is en dat is tegenwoordig meestal vanaf eind oktober/begin november, soms nog wat later.

Het voordeel van planten in oktober is dat de grond nog voldoende warm is en de bomen nog iets uitwortelen. Indien de grond in het plantgat nog droog is dan of wachten of het plantgat goed prepareren zodat de grond voldoende vochtig is.

Gegroet, de tuinprins
dinsdag 20 september 2022 - 15:15
dries944

Tekst aangepast

Dries944

Is dit ook geldig voor groenblijvende planten, maar dit kan ook vroeger voor groenblijvers dacht ik...?
Moet hier nog een Choisya ternata verplanten! Best ook een stuk snoeien?
In principe geld hoe vroeger je (ver)plant hoe beter ze aanslaan in het voorjaar/zomer!
dinsdag 20 september 2022 - 15:51
WiPe

WiPe

Groenblijvende planten kun je inderdaad beter wat vroeger verplanten. aan het einde van de winter zou ook ideaal zijn. Bomen met vlezige wortels plant je eigenlijk beter voor ze in rust gaan, of wanneer ze al aan het uitlopen zijn.

Wat bomen betreft zijn er nog een paar argumenten om die eerder in het najaar dan aan het einde van het plantseizoen te planten. Aan het begin van de winter heb je doorgaans het meeste keuze, ringporige bomen als eik en es, gaan al in de dikte groeien voor ze in blad komen. Die kun je beter ook voor nieuwjaar planten. En dat geldt ook voor bomen die bloemen voor ze in blad komen.
dinsdag 20 september 2022 - 17:16
Roeliee

Roeliee

Bedankt voor de uitleg! En heeft de droogte van de zomer daar dan extra invloed op? Is het dan ook na de aanplant, in het najaar, nodig om de aanplant te bewateren? Of gewoon rekenen op wat moeder natuur zal brengen?
woensdag 21 september 2022 - 15:44
WiPe

WiPe

Sowieso moet je water geven bij het aanplanten; Al was het maar om de gaten dicht te spoelen. De bodem rond het plantgat mag ook niet te droog zijn, want anders droogt de kluit snel uit en verdrogen de wortels.
woensdag 21 september 2022 - 16:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon