menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Doorhangende twijgen

Ga naar meest recente reactie

bruinevingers

Bruinevingers

Hallo!

Wij hebben dit jaar een Acer Palmatum in de tuin geplant. Deze lijkt goed aan te slaan.
Het is duidelijk dat de twijgjes goed groeien. Nu hangen deze wel door en vroeg me af of dit een probleem is (we willen graag dat deze nog wat verder groeit in de hoogte). Of zullen deze twijgen automatisch minder beginnen doorhangen door de natuurlijke groei waar het begin van de twijg altijd sneller zal groeien/dikker/sterker worden dan de top en dat zo doorhangen geen probleem is?

De hoogte is nu ongeveer 2m.

Alvast bedankt!
zondag 31 juli 2022 - 12:35
WiPe

WiPe

Er is nogal wat verschil tussen japanse esdoorns. Sommige zullen vanzelf wat meer in de hoogte groeien, terwijl andere veel meer doorhangen. Je kan die makkelijk wat meer in de hoogte laten groeien door een tak op te binden.
maandag 1 augustus 2022 - 11:09
bruinevingers

Bruinevingers

Bedankt voor je reactie.

Het gaat hier over een Acer Palmatum Sangokaku.

Opbinden is dan met een metalen staafje of iets dergelijks werken en daaraan vastmaken met bijvoorbeeld van die klemmetjes of een draadje?
zondag 7 augustus 2022 - 10:53
WiPe

WiPe

Sango kaku zit er wat tussenin. Dat is niet echt een opgaande vorm, maar ook geen echte kleine.

Opbinden kan door gewoon een stok of iets anders recht aand e plant vast te maken en een tak omhoog binden.
zondag 7 augustus 2022 - 19:28
dries944

Dries944

Ik zie dat hier ook bij de bomen gledetsia summer burst en m'n wimperlinde dat takken die gevormd zijn uit de stam doorhangen, zelfs soms tot op de tak die eronder zit.
Weet niet of dit eigen is aan de soort...
Bij acer soorten gaan de takken in een scherpe hoek recht omhoog en bij de 2 genoemde soorten hierboven zij die veel meer horizontaal tov de stam.
Wat is dan de beste optie: terugsnoeien van de scheut zodat hij steviger wordt of opbinden?
maandag 8 augustus 2022 - 23:08
WiPe

WiPe

Dries944, als het gaat over de top, dan moet je ind eerste plaats kijken naar de manier waarop d eboom in kwestie zijn doorgaande stam vormt. Daar zijn drie verschillende manieren voor. Sommige soorten gaan in de hoogte groeien door ieder jaar de eindscheut te verlengen; Bij andere soorten sterft de eindknop af (bij Paulownia zelfs ieder jaar) waarna de twee bovenste knoppen uitlopen en een ta na eeen tijd gaat platter liggen en de andere doorgroeit.
En de derde groep legt de topscheut plat. Bij die bomen wordt de dominantie van de topscheut regelamtig doorgegeven van de hoogste tak naar een lagere tak die over de bovenste tak overheen groeit. Op dat moment heeft het geen enkele zin om die hoogste tak op te binden, omdat die zijn dominantie heeft doorgegeven naar een opvolger lager in de kroon. Die hormonenhuishouding verandert dan, waardoor die tak heel slecht doorgroeit als je die opbindt terwijl de nieuwe dominante top daar kosten wat kost overheen wil. Dat soort bomen hebben de reputatie om moeilijk een top te vormen. Japanse esdoorns doen dat, Gleditsia, Koelreuteria, maar ook linden groeien op die manier.
dinsdag 9 augustus 2022 - 09:45
dries944

Dries944

Het gaat eigenlijk niet over de top maar gewoon over sommige zijscheuten die uit de stam komen en dan eigenlijk doorhangen tot bijna op een tak lager. Alsof ze het gewicht aan bladeren niet kunnen dragen,slappe groei zou je kunnen zeggen!

Bij de gleditsia heb ik de bamboestok verwijderd want op een bepaald moment kan je er toch niet meer aan om die op te binden, ik laat dus nu gewoon de natuur z'n gang gaan. Had al gemerkt dat de top was gaan liggen. Eigenaaardige groeiwijze
dinsdag 9 augustus 2022 - 10:46
WiPe

WiPe

XWat die takken betreft is het voor een boom veel interessanter om de zijtakken door te laten hangen. Daardoor krijgen die een brede open kruin die veel meer blad in de lucht kan steken. Zuilvormige bomen doen dat niet, maar die kunnen dan veel minder blad vormen. Een soort als Carpinus betulus 'Fastigiata' slaagtr op latere leeftijd in om toch een bredere kruin te vormen.

Die slappe groei is dus het gevolg van een hormonaal gestuurd proces dat de uiteindelijke vorm bepaalt en het architectuurmodel van de soort volgt.
dinsdag 9 augustus 2022 - 11:49
dries944

Dries944

Die gleditsia triacanthos sunburst, is da eigenlijk een stikstofbindende boom zoals de valse acacia want op het internet vind ik tegenstrijdige informatie?
vrijdag 12 augustus 2022 - 14:58
WiPe

WiPe

Het is in ieder geval een vlinderbloemige. Als je over dat soort zaken degelijke info zoekt, moet je ook eens kijken op plants for a future. Daar wordt voornamelijk info verzameld die uit allerhande bronnen komt die vermeldt worden.
Op PFAF wordt het volgende vermeldt :
Unlike most plants in this family, honey locusts do not fix atmospheric nitrogen[160, 226].


De bronnen:
[160] Natural Food Institute, Wonder Crops. 1987.
[226] Lauriault. J. Identification Guide to the Trees of Canada Fitzhenry and Whiteside, Ontario. 1989 ISBN 0889025649

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Gleditsia+triacanthos
zaterdag 13 augustus 2022 - 14:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon