menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Verbanden Portugese laurier

Ga naar meest recente reactie

Torben Lefebvre

Torben Lefebvre

Na een weekje vakantie zijn we terug gekomen en lijkt de Portugese Laurier aan één zijde van onze tuin verband te zijn door het warme weer.
Nu vragen wij ons af wat hier aan moeten doen?

Moeten we het zo laten, genoeg water geven en wachten? Moeten we de verbanden bladeren verwijderen? Nog andere acties?

Alvast bedankt voor alle mogelijke advies!

Struiken & Bomen

donderdag 28 juli 2022 - 10:22
Tuinprins

Tuinprins

De grote vraag is of er hier sprake is van verbranding van de bladeren. Als het om verbranding ( = eigenlijk verdroging van de bladeren) zou gaan dan zou je eerder denken dat de gehele plant daar last van moeten hebben en niet de bladeren onder aan de plant. Ik zie ook bruine bladeren aan de achterkant van de plant die zelfs minder aan de zon zijn blootgesteld dan de bladeren aan de voorkant. Verder is Prunus lusitanica een plant die goed tegen felle zon kan en dus niet 1-2-3 verbrand (komt van oorsprong uit Portugal!). Op basis van bovenstaande constateringen lijkt mij verbranding zeer onwaarschijnlijk.

Een ziekte die de laatste jaren veelvuldig voorkomt bij Prunus soorten zoals P. lusitanica en P. laurocerasus is Pseudomonas syringae. Dit is een bacterieziekte die zich onder meer uit in het bruin worden van de bladeren. Ook hagelschotziekte- achtige verschijnselen zoals bladnecrose en gaten in het blad komen voor. Soms vind je op de stam of takken een bruine gomachtige substantie.

Het slechte nieuws is dat er voor de gewone consument geen middelen beschikbaar zijn om deze aantasting te bestrijden. Wat je wel moet doen: alle bruine bladeren van de plant halen. Als je de planten water geeft dan onderaan de plant en het blad zoveel mogelijk droog houden. Ook is het beter om 's morgens water te geven zodat het blad snel opdroogt en niet 's avonds omdat je dan de kans hebt dat het blad de hele nacht nat blijft en dus eerder kans hebt op diverse schimmel- en bacterie aantastingen.

Gegroet, de tuinprins
donderdag 28 juli 2022 - 11:57
dries944

Dries944

is het niet zo tuinprins da je alleen deze aantasting krijgt van schimmel of bacterie wanneer de planten zwakker staan door arme grond,verplanting,verharding, enz.?
Planten die in optimale conditie zijn zullen een aantasting niet krijgen ook al wordt het blad nat. Door de dauw komt iedere plant toch ook nat die buiten staat...
De aantasting is eigenlijk een symptoom dat er meer aan de hand is en dan moet je eigenlijk de oorzaak aanpakken en niet de symptomen.

Corrigeer mij als ik mis ben tuinprins!
donderdag 28 juli 2022 - 21:45
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Met dat laatste ben ik het helemaal eens. De bodem is het startpunt. Als die gezond is, ben je al een heel eind op weg. Als je dan ook nog de planten kiest die aan de bodem aangepast zijn, dan worden die niet of nauwelijks ziek.
Als je alleen naar de symptomen kijkt en enkel daar op werkt, dan doe je aan symptoombestrijding. Maar aantasting heeft drie factoren: de ontvankelijkheid van het milieu, de resistentie van de waardplant en de viruliteit van de ziekteverwekker. Doorgaans kijken we enkel naar de laatste factor en gaan we enkel de sympromen aanpakken, maar vergeten we die twee andere elementen, die minstens even belangrijk zijn.
zaterdag 30 juli 2022 - 09:58
dries944

Dries944


Ik zie soms ook dat er wordt gesproken over een zwavelhoudend product om een schimmel te bestrijden maar dat lijkt me ook heel belastend voor alles wat leeft en groeit.

Bij veel boeren is dit eigenlijk ook zo, ze moeten allerlei kunstgrepen uithalen om een goed gewas te kunnen laten groeien en oogsten. Zoals bemesten,bestrijden,veel water geven. Maar dat komt omdat de bodem grotendeels uitgeput is kwa organische stof en dus ook bodemleven. Das dus ook de symptomen bestrijden en niet de oorzaak ervan. Zwakke planten worden nu éénmaal aangevallen , zo werkt de natuur!

De ontvankelijkheid van het milieu, wat wil dit juist zeggen WiPe ?
zaterdag 30 juli 2022 - 16:35
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Dat betekent dat niet ieder organisme op eender welke moment eender welke soort kan aantasten. Vorig jaar hadden we nog eens een natte zomer, waardoor er erg veel bladschimmels waren. De omstandigheden moeten dus meezitten voor de ziekteverwekker, of tegen zitten voor de waardplant.

Het betekent ook dat een monocultuur van enkel een gewas er voor kan zorgend at een aantasting van de ene plant naar de andere overspringt en een heel bestand kan aantasten. Dat zie je bv bij populierenroest. Aangezien dat poûlierenbossen gewoonlijk uit een enkele kloon bestaat, wordt heel het bos bruin als er populierenroest in komt. Je ziet het meteen wanener er daar een andere kloon tussen staat. Een ander voorbeeld is eikenprocessierups die in NL massaal heeft kunnen uitbreiden omdat daar kilometers lange eikeenlanen aangeplant zijn, waar nauwelijks ruimte is voor de natuurlijke vijanden van de rups (noch schuilplaatsen, noch voeding).
zaterdag 30 juli 2022 - 17:17
Tuinprins

Tuinprins

De aantasting is eigenlijk een symptoom dat er meer aan de hand is en dan moet je eigenlijk de oorzaak aanpakken en niet de symptomen.


Dit hoeft niet zo te zijn.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een 'nieuwe' ziekte wordt geïntroduceerd waar planten weinig tot geen resistentie tegen hebben. Zo worden bijvoorbeeld diverse Lariksbossen in Schotland bedreigd door Phytophthora ramorum. Deze bossen bestaan al eeuwen en hebben nooit last gehad van deze ziekte. Phytophthora ramorum staat ook bekend als 'sudden oak death' en is zeer waarschijnlijk vanuit de VS naar de UK gekomen. Ander voorbeeld is de essentaksterfte. Essen hebben decennia lang bekend gestaan als zeer gezonde bomen die van weinig aantastingen last hebben. De essentaksterfte is vanuit het Verre Oosten naar hier gekomen. Vooral essen die in bossen staan worden getroffen, straatbomen in stedelijke omgevingen hebben er minder last van. Zo zijn er nog een hele reeks van aantastingen die we hier vroeger niet zagen maar nu wel te vinden zijn. Sommige aantastingen verspreiden zich op natuurlijke wijze door bijv. de wind, insecten of vogels, andere door menselijk handelen.

Wat bij diverse tuinplanten meespeelt, is dat de schimmels die aantastingen veroorzaken virulenter lijken te zijn geworden. Doordat sommige planten zoals Prunus lusitanica massaal worden gekweekt (er zijn kwekers die er 200.000 op de verkooplijst hebben staan), worden op grote schaal allerlei bestrijdingsmiddelen al dan niet preventief ingezet. Kwekers willen voorkomen dat de lusitanica's last krijgen van schimmelziektes omdat zieke planten niet verkocht kunnen worden en in een grootschalige kweek van een soort deze aantasting zich snel kan verspreiden. Op een gegeven moment zie je echter dat de schimmels minder gevoelig worden voor de bestrijdingsmiddelen en weer planten gaan aantasten. Dit is bijvoorbeeld iets wat we kennen van Phytopthora infestans bij de aardappelen aan het eind van de jaren 70 en begin jaren tachtig. Bestaande middelen hielpen niet of onvoldoende en men moest dringend op zoek naar nieuwe middelen. Ik weet nog dat je in de jaren zeventig gewoon tomatenplanten buiten in de volle grond kon zetten zonder dat die last kregen van de 'aardappelziekte'. Heden ten dage is dat zo goed als niet meer mogelijk.

Bij uitplant in particuliere tuinen zijn de planten hun kunstmatige bescherming van bestrijdingsmiddelen kwijt en moeten het zelf zien te redden. Aangezien veel planten het in particuliere zeer matige condities in particuliere tuinen moeten doen zijn zij extra vatbaar voor allerlei aantastingen.


Gegroet, de tuinprins



zaterdag 30 juli 2022 - 19:34
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Wat die Prunus lusitanica betreft is wat je betreft een puur gevolg van resistentie die je krijgt door de combinatie van monoculturen en bestrijdingsmiddelen waardoor de resistente schimmel zich razendsnel kan verspreiden. De vraag is of we eigenlijk überhaupt iets oplossen door het massaal inzetten van bestrijdingsmiddelen. En eigenlijk is het niet verwonderlijk dat er meer een meer bestrijdingsmiddelen aan banden gelegd worden d.m.v. zaken als een spuitlicentie.

Wat je verder beschrijft van nieuwe soorten is in het totaalpakket van aantastingen nog steeds een grote minderheid, dus eerder uitzondering dan regel. En ook weer in combinatie van monoculturen, ook, en vooral bij essen. Fraxinus excelsior is nooit een soort geweest die als hoofdsoort in een bosbestand voorkwam. Dat Fraxinus in Noord Nederland massaal aangeplant is als straatboom en dat die als monoultuur in bossen aangeplant is, heeft de zaak alleen maar versnelt.

In die zin speelt daar zeker een element in van de verkeerde soort op de verkeerde standplaats.
zaterdag 30 juli 2022 - 20:41
WiPe

WiPe

Dit is een heel interessante webinar over het onderwerp. https://www.youtube.com/watch?v=bnNOvA3diDU
zondag 31 juli 2022 - 06:42
dries944

Dries944

Dit is idd heel interessant deze webinar, kan me niet voorstellen dat veel tuinaanleggers,boeren,enz. deze meter gebruiken om te weten of een plant gezond is of niet. Thx WiPe

Of je nu studies doet voor boer,tuinaanlegger,... daar leert men zulke dingen niet blijkbaar. Hoe de natuur en het bodemleven eigenlijk echt in elkaar zit.
Wel over pesticiden,herbicides enz.

Hoe was dat bij jou opleiding WiPe als boomverzorger?
zondag 31 juli 2022 - 11:06
WiPe

WiPe

Ik ben pas beginnen leren na mijn opleiding.
In het vak 'Ziekten en Plagen', leren studenten Groenmanagement nu eerder hoe en waarom planten ziek worden, eerder dan dat ze alle soorten aantatsingen van buiten moeten leren. Er zijn heel veel bronnen beschikbaar om zaken op te zoeken. Je moet daar een weg kunnen in vinden. En ze moeten ook op een andere manier leren omgaan met aantatsingen aangezien ze omwille van het pesticidendecreet niet zomaar meteen naar bestrijdingsmiddelen kunnen grijpen. een vakbekwaam tuinier moet meer kunnen dan alleen maar bijsluiters lezen.
maandag 1 augustus 2022 - 09:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon