Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/71835/ligusterblad-krult

menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ligusterblad krult

Most

Most

Beste tuinliefhebbers. Wij wonen in een nieuwbouwblok in de oude wijk (Oosterparkwijk) in de stad Groningen. De hele wijk is o.a. bekend om zijn Amsterdamse School bouwstijl én ligusterheggen. Ook ons blok is door de projectontwikkelaar voorzien van ligusterheggen als erfafscheidingen tussen tuin en stoep. Wij wonen er nu bijna 3 jaar en dit jaar is het mis met het overgrootte deel van de hagen. De bladeren gaan krullen. Ze worden niet geel, ze vallen niet af!
We hebben al van alles geprobeerd. Het is zeker geen waterprobleem, iedereen houdt het goed bij. Aaltjes zijn ook al geprobeerd omdat het misschien wel engerlingen zijn… is er iemand die weet wat dit kan zijn?

Struiken & Bomen

zaterdag 2 juli 2022 - 12:01
Peterplant

Peterplant

Krul de blaadjes eens helemaal open en kijk eens of je er kleine rupsjes in kunt vinden. Er zijn diverse bladrollers die dit kunnen veroorzaken.
zaterdag 2 juli 2022 - 13:39
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Dit ziet er uit als een aantasting door de ligusterbladluis. Latijnse naam van dit insect: Myzus ligustri. Komt vooral op Ligustrum vulgare en Ligustrum ovalifolium voor.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myzus_ligustri_on_Garden_Privet_Ligustrum_ovalifolium_%2824940623447%29.jpg

https://bladmineerders.nl/parasites/animalia/arthropoda/insecta/hemiptera/sternorrhyncha/aphidoidea/aphididae/aphidinae/macrosiphini/myzus/myzus-ligustri/?lang=nl

Bestrijding: zal waarschijnlijk het beste werken met een systemisch insectenbestrijdingsmidel. De luizen zitten namelijk binnen in de opgerolde bladeren. Je kunt de luizen er daarom niet afspuiten met water of behandelen met een 'mild' bestrijdingsmiddel.
Systemische luizenbestrijdingsmiddelen zijn volgens mij niet voor de gewone consument beschikbaar, je zult daarvoor bij een hovenier moeten zijn die in bezit is van een zgn. spuitlicentie.

Alternatief: niets doen en volgend voorjaar preventief spuiten met een insecticide, in ieder geval voordat het blad begint te krullen.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 2 juli 2022 - 16:08
Most

Most

Veel dank voor het antwoord. Wij zullen inderdaad maar eens een hovenier inschakelen. Zelf zijn we ‘uitgespeeld’ met alles wat we zelf konden bedenken. In ieder geval hebben we nu een naam voor de aantasting.
zondag 3 juli 2022 - 10:55

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon