Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/7115/rodondendron-catawbiense-grandiflorum

menu
Tuinadvies
0

Rodondendron catawbiense grandiflorum

Lydie

al twee jaar na elkaar nijp ik na de bloei de bloemen weg.
telkens terug komen er massa's nieuwe knoppen op die
echter steeds terug uitdrogen en verschrompelen (dit jaar 800),
een behandeling met formusect 3 maal na elkaar met tussenpauze
van 3 weken heeft geen resultaat opgeleverd.
weet iemand raad ???.

maandag 21 mei 2007 - 18:43

Tekst aangepast

Annis

Dit kan Bloemknoprot zijn of Droogknop. De bloemknoppen gaan niet open maar worden bruin en verdrogen. Ze kunnenjaren aan de plant blijven zitten. Het buitenste van de knop is bedekt met talloze kleine zwarte borstelige schimmelgroeisels.Dit zijn de sporendragende delen van de schimmel daarmee onderscheidt deze aandoening zich van droogknop. Bloemknoprot oorzaak de schimmel Pycnostysanus azaleae die wordt verspreid door rododendroncicaden die hun eitjes in de knopschubben leggen.
De cicaden verschijnen voor het eerst van midden tot eind zomer. Pluk aangetaste knoppen dus voor die tijd af en gooi ze weg. Bestrijden van de cicade is mogelijk, maar heeft zelden 100% resultaat bij de bestrijding van bloemknoprot, doordat de plaag zich telkens opnieuw kan voordoen.
Droogknop: Er vormen zich wel knoppen, maar die kunnen onder de maat en dikwijls ook droog en bruin zijn; overigens is de plant gezond.Een periode van droog weer terwijl de bloemknoppen zich vormen. Zorg voor voloende en regelmatige vochttoediening en laat de grond niet uitdrogen. Breng een dikke laag mulch rond de wortels aan. Zelf strooi ik het afgemaaide gras rondom de Rhododendrons.

Annis
maandag 21 mei 2007 - 22:55

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken