menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Welke struik is dit en waarom bloeit hij niet?

Thijs Boon

Thijs Boon

Weet iemand misschien wat voor struik dit is en waarom hij niet bloeit? Ik zat zelf te denken aan de (wilde) kardinaalshoed of muts in verband met de kurk-achtige vinnen op de takken en de karakteristieke manier waarbij de zijtakken loodrecht tegenover elkaar groeien. Hij komt elk voorjaar behoorlijk onder de bladluis te zitten, dit proberen we te bestrijden. Afgelopen 2 jaar is hij niet in bloei gekomen. Zou dat door de bladluis kunnen komen? De knopjes vallen er voortijdig af.

Struiken & Bomen

vrijdag 7 mei 2021 - 13:49
Tuinprins

Tuinprins

Het is in ieder geval een kardinaalsmuts / Euonymus soort. Welke precies is lastig te zeggen. Meest waarschijnlijke is Euonymus europaeus maar Euonymus hamiltonianus is niet uit te sluiten. Voor Euonymus alatus of phellomanus zouden de kurklijsten ('vinnen') meer uitgesproken moeten zijn.

Op de eerste foto van de 4 zie ik een open bloem. Euonymus europaeus / hamiltonianus bloeien relatief onopvallend met groenachtige bloemen. Later worden er vruchtjes gevormd. Vruchtvorming bij diverse Euonymus soorten is een ingewikkeld verhaal. Een groot deel van Euonymus europaeus zet als alleenstaande plant goed vruchten aan, maar er zijn types die nauwelijks vruchten aanzetten en een andere plant met mannelijke of vrouwelijke bloemen nodig hebben.

Diverse kardinaalsmutssoorten zijn redelijk gevoelig voor een aantasting van zwarte bonenluis. Dit kan de bloei/vruchtvorming iets beïnvloeden maar niet in die mate dat er totaal geen bloei of vruchtvorming zou zijn.

Gegroet, de tuinprins
vrijdag 7 mei 2021 - 19:27

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon