menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gemengde haag van haagbeuk en meidoorn

Ga naar meest recente reactie

MaartenVC

Tekst aangepast

MaartenVC

In de eerste plaats sorry dat ik zo out of the blue een vraag stel als nieuw formumlid maar heb zeker op het forum gezocht en vind niet direct een antwoord op mijn belangrijkste vragen.

Ik heb recent een nieuwe woning gekocht met tuin, maar deze is een beetje onderkomen en wat oubollig ingericht. Zo is er geen afsluiting aan de straatzijde en ook geen haag. De vorige eigenaars hebben voor een soort verhoogd bermpje gekozen met daarop een verscheidenheid aan planten die wel tot zeker ongeveer een jaar geleden nog onderhouden (oa. snoei) werden. Het is echt van alles wat, vooral in stuikjes opgesteld, zoals oa. laurier, taxus, conifeer in vorm geschoren en kort gehouden, rhododendronn, hulst, taxus in korte haagjes opgesteld, boomjes ed, ... Maar dit vormt geen solide enigszins ondoordringbare haag, en dat zou ik owv privacy en veiligheidsreden toch willen.
Mijn huis licht op een hoekperceel en het is in Mol in de Kempen (zandgrond).

Dat ik iets van haag wil is zeker, ik zou deze willen planten op de scheiding met het openbaar domein waar nu ook de verscheidenheid aan platen staat waarbij ik van de bestaande platen wel zeker wat laat staan achter mijn haag.

Zaak is nu te bepalen welke haag precies en daar heel wat opzoekwerk ed. over gedaan. Ik heb in hoofdzaak 3 mogelijkheden overwogen.
- een wintergroene haag uit laurierkers (Prunus laurocerasus). Ik vind deze plant vrij mooi, echter de aankoopprijs in plantvorm is vrij duur. Hij zou vrij makkelijk te vermeerderen zijn dmw stekken, en in mijn steek wordt deze plant nogal gebruikt om in bossen een groene omwalling te maken rond een visvijver of weekend verblijf waarbij deze vrij weinig onderhouden wordt. Het bekomen van stekken is dus zeker doenbaar. Echter, als je stekt en niet plant, dan duurt het toch wel enige tijd voor je enigszins een haag hebt lijkt me?
- 2de optie dik ik overwoog is niet echt een haag (al wordt het soms zo wel genoemd) maar eerder en groenscherm met klimop (herdera). Deze plant is zeer gemakkelijk te stekken en ik ben ervan overtuigt dat deze ook zo snel groeit dat het nadeel van het langer wachter op een dichte haag minder opgaat. Ik zou deze plant dus sowieso stekken in dat geval (komt in de Kempen ook a mass voor in de bossen, dus ook stekken genoeg te vinden). Nadeel, hier is wel dat je dan een afsluiting of dergelijke moet plaatsen waar je deze op laat groeien, wat ook meteen wel een voordeel is, want dan heb je wel gelijk een afscheiding. Echter, daardoor werd dit weer aan de dure kant. Ook mag je in principe aan de straatkant maar een afsluiting plaatsen van 1m hoog. Haag in principe ook, maar ik heb het gevoel dat daar minder snel over geklaagd wordt als deze wat hoger wordt. Op een bepaald stuk zou ik de haag ook aan de voorkant van het huis (omdat ik hier een terras wil maken) toch tot een 1,5 a 1,9m hoogte willen laten groeien.
Bovendien als ik de klimop owv groeitijd toch in plantvorm zou willen kopen werd deze andermaal vrij prijzig.
- Dan kwam ik op wat eindelijk de goedkoopste en toch nog een onderhoudsvriendelijke optie is (dat had ik nog niet gezegd, ik wil ook een onderhoudsvriendelijke haag ) en dit 3a, groene beuk (fagus sylvatica) of 3b haagbeuk (Carpinus betulus) (a en b, want ik weet dat ik dit eigenlijk als 2 aparte opties moet zien, omdat het 2 verschillende planten zijn, alleen met vrij identieke naam).
Hiermee stapte ik af van het aanvankelijke wintergroene idee.
Eigenschappen zijn wat vergelijkbaar, haagbeuk zou iets sneller groeien en minder grond gevoelig zijn. Beuk houdt in de winter wel zijn bruine blad vast tot het nieuwe blad dit eruit duwt, haagbeuk verliest blad, al zou dit ook slechts gedeeltelijk zo zijn.
De prijzen voor plant zijn ook vergelijkbaar met de haagbeuk iets goedkoper dan de beuk.

Ik zou ook graag een vogelvriendelijke haag hebben, haagbeuk en beuk komt daar zeker voor in aanmerking.

Na veel wikken en wegen toch tot het besluit gekomen om voor de laatste optie te gaan met nog wat twijfel beuk of haagbeuk met lichte voorkeur voor het laatste omdat ik daarvan ook het blad iets mooier vind (dat is smaak en dus persoonlijk).

Nu ben ik recent op de website van IOK, onze plaatselijke afvalintercommunalen, op een 4de optie gestuite die me wel interessant lijkt. Een gemengde haag van haagbeuk en meidoorn (Crataegus).
https://www.iok.be/compost-tuin/behaag-onze-kempen/ga-voor-een-gemengde-haag

Buiten dat zij dit een betere haag vinden vind ik achter weinig info.
Apart vind je uiteraard info zat over de aanplant van een haag uit haagbeuk alleen of meidoorn alleen, maar je vindt weinig info over samen aanplant als gemengde haag.

Meidoorn alleen vind ik minder mooi ogen en nogal uitweidend.
De foto op de vermelde site van de combo haagbeuk-meidoorn vind ik echter heel mooi ogen.

De prijs van de meidoornplanten is ook vergelijkbaar met deze van de haagbeuk.
Meidoorn is ook een super vogelvriendelijke haag.

Ik vind echter dus weinig info over de aanplant van deze 2 samen als gemengde haag.
Vaak als je op gemengde haag gaat zoeken vind je deze 2 soorten vermeld maar worden er extra soorten bij vermeld zoals de linguster ed.
Ook vind ik niets over hoe ik dit dan zou moeten aanplanten, IOK vermeld een verhouding 50/50, maar moet ik dan om en om een plantje haagbeuk en meidoorn combineren, of moet ik ze eerder in Z-vorm met elkaar combineren? Of iets meer plantjes per meter zetten dan bij een haag uit soort zodat de verschillende soorten wat dichter bij elkaar staan, bv. 6 per meter opv 5?

Bis vraagje waarvan ik het antwoord ook niet direct op Google vind, de oude eigenaars hebben dus uit aarde een soort zeer laag verhoogje aangelegd van een 30 tal cm op de scheiding met het openbaar domein op de plaats waar je een haag zou planten. Is het een probleem dat ik de haag hier op plant? Deze staat zo gelijk reeds een kleine 30cm hoger dan de weg, en dit lijkt me wel een voordeel, maar geeft dit eventueel problemen qua vocht regulering en voedingstoffen voor de haag ed?

Sorry voor de zeer lange vraagstelling ook, ik wou zeer volledig zij.
Ik zoek vooral antwoord op de laatste vragen m.b.t. de gemengde haag uit haagbeuk en meidoorn en het planten op het bestaande verhoogje.
vrijdag 8 januari 2021 - 00:31
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Dat verhoogje is alleen een probleem het eerste jaar na aanplant. Als je water geeft loopt dat water gemakkelijk weg. Eens de planten aangeslagen, groeien die vanzelf wel tot het grondwater. Die 30 cm maakt wat dat betreft nauwelijks een verschil.

En wat die gemengde haag betreft: gewoon doen. Je stelt jezelf veel te veel overbodige vragen. Een strak geschoren meidoornhaag is net zo strak als beuk. Je kan mengen naar eigen voorkeur en behoefte en/of inspiratie. Of dat nu om en om is, in blokken, in Z, of puur willekeurig, het maakt niet uit.
vrijdag 8 januari 2021 - 11:07
PeterC

PeterC

@MaartenVC

Lange vraag, inderdaad.

Enkele eigen ervaringen:

Laurierkers is inderdaad heel makkelijk te stekken. Achteraan hebben we een laurierkershaag die helemaal opgebouwd is met stekjes van de laurierkers uit de tuin van mijn schoonouders. Misschien niet overal maar hier (ook droge zandgrond) groeit laurierkers heel goed en het duurt maar enkele jaren voor je een wintergroen scherm hebt.

Wij hebben zowel beuk- als hagebeukhagen. Onze ervaring is dat hagebeuk een heel tolerante plant is. Ik heb geen enkele plant verloren. Planten en ze groeien.
Bij de beukhaag hebben we de eerste jaren telkens wel een paar planten die dood gegaan waren moeten vervangen voor de haag eindelijk compleet was. Maar sindsdien ook mooie groei.
Onze hagebeukhaag staat nu al volledig kaal, beukhaag verliest zijn laatste bladeren pas tegen volgend voorjaar, maar verdunt wel geleidelijk aan.
De haagbeuk begint er in het voorjaar wel veel vroeger mee dan de beuk om terug blad te maken.

Een groenscherm met klimop: niets op tegen. Als je weinig plaats hebt is het alleszins veel mooier en aangenamer dan welke platen muur of groen plastiek scherm dan ook. Maar heb je wat plaats, dan zou ik voor een echte haag kiezen.

Meidoorn is prima. Maar heeft wel doornen. Ik weet niet of je jonge kinderen hebt die graag voetballen. Dan kan er wel eens een bal verloren gaan.

Zelf had ik graag achteraan waar nu de laurierkers staat een haag van hulst geplaatst. Gewone wilde hulst. Groeit hier overal in het wild. Traaggroeiend en groenblijvend en na enkele jaren compleet ondoordringbaar. Maar mijn vrouw was er tegen, omwille van de stekelige bladeren. Dus is het laurierkers geworden.
vrijdag 15 januari 2021 - 22:59
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Meidoorn ... mij niet gezien!

Mijn aversie tegen de meidoorn (als haag) stamt van het feit dat hier in de buurt een haag stond van 100 meter lang. Als de eigenaar zijn haag knipte en wij daar als kinderen op de fiets naar school daar langsreden (was een 'binnendoorfietspad') dan hadden we regelmatig een lekke band. Grrr...

Het knippen van een meidoorn haag lijkt mij geen pretje.

In mijn omgeving (Midden Brabant, NL) mag meidoorn niet aangeplant worden vanwege het feit dat dit een waardplant is voor bacterievuur, ook bekend als perenvuur. Dit ter bescherming van de professionele kwekers aangezien bacterievuur ook kan voorkomen bij diverse sierplanten (o.a. Chaenomeles, Sorbus, Pyrus etc.).

Voor de leek valt het nog niet mee om Prunus laurocerasus te stekken. Als je een druk bestaan hebt en je kunt niet zeer regelmatig aandacht aan de stekken geven dan moet je er niet aan beginnen. Bovendien komen er door de massale aanplant van Prunus laurocerasus steeds meer schimmelziektes in deze plant (hagelschotziekte, randjesziekte, echte meeldauw). Verder groeien deze planten tamelijk hard als ze eenmaal vaststaan.

Een 'simpele' haag van haagbeuk (Carpinus betulus) of Liguster lijkt mij het meest geschikt.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 16 januari 2021 - 09:14
dries944

Tekst aangepast

Dries944

Mss dat de portugese laurier een alternatief is,deze plant groeit compacter en trager dan de gewone laurierkers. Het heeft ook kleiner blad en oogt ook mooier in mijn ogen. Kan je deze dan makkelijk stekken?
zaterdag 16 januari 2021 - 12:32
PeterC

PeterC

Voor de leek valt het nog niet mee om Prunus laurocerasus te stekken. Als je een druk bestaan hebt en je kunt niet zeer regelmatig aandacht aan de stekken geven dan moet je er niet aan beginnen.

Is dat zo?

Ik heb het stekken niet zelf gedaan. Voor zover ik weet heeft mijn schoonmoeder gewoon korte stukjes tak in de grond gestoken en die begonnen na zekere tijd te groeien. Zij is zeker geen tuinspecialist. Vandaar dat ik denk dat het gemakkelijk gaat.
zaterdag 16 januari 2021 - 20:39
Droge_zandgrond

Droge_zandgrond

Ik heb wel goede ervaringen met een meidoornhaag, gezet in men vorig huis en heel content van. Enige nadeel is dat ze wel stevig groeien en wat prikken. Ze bloeien echter ook mooi en er komen besjes op. Het snelle groeien zorgt er ook voor dat het binnen 3 jaar dicht is. Ze hebben wel de neiging onderaan kaal te worden. Ik zou ook een menghaag willen planten met iets groenblijvend voor de privacy...

Wat trouwens ook een hele mooie haag is, veldesdoorn, acer campestre, spaanse aak. Erg mooi blad en groeit goed op zandgrond. Heeft ook een mooie herfstkleur. Je ziet het minder vaak dus je bent ook wat exclusiever????
zondag 31 januari 2021 - 17:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon