menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Taxus verplaatsen

Ga naar meest recente reactie

larsfranci13

Larsfranci13

Is het mogelijk een taxus te verplaatsen van 6m hoog met stam diameter 50cm?
dinsdag 5 januari 2021 - 19:29
LT

LT

Misschien heb je hier wat aan...
https://www.loonbedrijfvankleef.nl/taxus-rooien/
dinsdag 5 januari 2021 - 19:37
Tuinprins

Tuinprins

Het vakkundig laten verplanten van zo'n grote Taxus die al decennia vast staat kost een aardige duit en hergroeigarantie wordt nooit gegeven. Je moet je afvragen of het waard is om veel geld in een plant te investeren.

Gegroet, de tuinprins
woensdag 6 januari 2021 - 07:14
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Het is mogelijk. In de praktijk zul je de kostprijs moeten vergelijken met de aanschaf incl transport en aanplant van een vergelijkbare nieuwe boom. Aan de andere kant is het twijfelachtig dat je een dergelijke plant kan aankopen.

De meest spectaculaire verplanting van een taxus is al in 1880 uitgevoerd door William Barron in Buckland in Dover. (zie afbeelding) Die boom had een stamdoorsnede van ongeveer 2 meter.

Het kan dus, maar daar moet je een gespecialiseerd bedrijf voor aanspreken. dat is niks voor een doorsnee hovenier. Je kan daarvoor contact opnemen met Bergen Boomverzorging in Schoten, of Boomverzorging Bruno In Holsbeek. Zij hebben daar ervaring me.

Struiken & Bomen

woensdag 6 januari 2021 - 09:53
leerling

Leerling

Bedankt om dat verhaal te delen, WiPe.

Knap dat ze in 1880 al de waarde zagen van zo'n boom.

Je had me nieuwsgierig gemaakt, WiPe, en dus nog even verder gezocht. (Zoektermen: taxus William Barron in Buckland in Dover 1880)
Dat was een hele onderneming. Een dure ook, die deels betaald werd door toegangsgeld te vragen aan de kijklustigen.
zondag 10 januari 2021 - 22:27
WiPe

WiPe

Ik ken het verhaal. Maar het klopt wat je vertelt. Dat verhaal staat onder andere op Monumental Trees. Als je nog meer wil weten, moet je zoeken op The winter Garden een boekje dat William Barron in 1850 heeft geschreven en waarin hij de techniek van het verplanten uiteen zet. Dat boekje is integraal te vinden on line.
zondag 10 januari 2021 - 23:17
PeterC

PeterC

Is het mogelijk een taxus te verplaatsen van 6m hoog met stam diameter 50cm?

Een taxus met een stamdiameter van 50cm. Dat moet wel een heel oude taxus zijn.

Ik heb het voor taxussen. In onze tuin hebben we er een 5-tal staan. Maar die zijn nog bijlange niet zo groot. 2-3m hoog zoiets.
Ik heb ze meegebracht uit de tuin van mijn ouderlijk huis. Mijn vader had zaailingen verplaatst naar zijn groententuin en daar begonnen ze wat te groot te worden. Toen ik ze ging ophalen waren ze een goede meter groot.
Dan zijn ze makkelijk te verplaatsen en in onze tuin doen ze het prima.

Maar zo een grote en oude taxus verplaatsen? Moet dat echt?

Vrienden van ons hadden jaren geleden een huis gekocht. Het was een kleine woning met een kleine tuin maar in die tuin stond prominent een grote taxus. In eerste instantie had ik niet door dat het een taxus was. Meer een boom dan een struik, zoiets als jouw taxus. Zo een taxus had ik nog nooit gezien.
Het was een oud huis en ze hebben het laten opknappen, en toen de verbouwing klaar was werden we uitgenodigd. Ze hadden dat heel mooi gedaan maar de taxus was verdwenen. Die hadden ze laten kappen. Omdat de boom teveel licht wegnam.
Ik vond dat zo zonde.
vrijdag 15 januari 2021 - 21:57
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Een taxus met een stamdiameter van 50cm. Dat moet wel een heel oude taxus zijn.

Een halve meter stamdoorsnede, dat is een omtrek van 157 cm. Dat haal je op een honderdtal jaar. De dikste taxus van België heeft een omtrek van 6 meter. Dat is de grootte die ze in Buckland in Dover verplant hebben. Die Belgische taxus is vermoedelijk een 800 jaar oud. Die op mijn avatar heeft een omtrek van 10 a 11 meter. Dat is een oude taxus.
Een taxus met een omtrek van 157 cm is een jonge boom. Ook wat levenskracht betreft. De is naar mijn idee nog vrij vlot te verplanten.
zaterdag 16 januari 2021 - 09:37
PeterC

PeterC

Op bomenmaat. 100 jaar, een jonkie.
zaterdag 16 januari 2021 - 21:24
WiPe

WiPe

Voor een boom die minstens 1 500 jaar oud kan worden (en waarschijnlijk nog veel ouder) is dat inderdaad een jonkie. Alleen pioniersoorten als berk, wilg, paulownia zijn op 100 jaar echt oud. Beuk en eik zijn dan nog maar net jong volwassen. Wij hebben nauwelijks og een idee van hoe een oude boom er uit ziet. Zo vaak kom je die niet meer tegen.
zondag 17 januari 2021 - 09:41
LondonPeterson

Tekst aangepast

LondonPeterson

Super, bedankt voor de info. Het is geweldig dat zo'n grote boom vertaald kan worden. Ik zit momenteel in de brandhouthandel en soms moet ik sparen om alles op tijd klaar te hebben. Op https://promocodius.be/ vind ik informatie over kortingen, promoties en aanbiedingen waardoor ik producten veel goedkoper kan kopen dan vroeger.
vrijdag 4 februari 2022 - 17:08
Patrikc

Tekst aangepast

Patrikc

Ik heb ooit een Taxus verplant van een 8-tal meter hoog, de plaatselijke grondwerker had met zijn kraan exact gedaan wat ik hem vroeg, hij kon er gelukkig met een grote kraan bij.

Helaas.heb ik geen foto’s meer van die operatie wegens gecrashte harde schijf en geen backup.

Ik had een cirkel van 2m rond de stam afgetekend, aan de buitenkant van die cirkel werd met de kraan een brede gracht gegraven, daarna helemaal rondom met de graafbak de kluit langs onder losgegraven, uiteindelijk kwam hij eruit met een kluit van 120cm of zo, en vreselijk veel wortels beschadigd, dat was even slikken, maar het is goed gekomen. Hij moest wel slechts 20 meter verder teruggeplant worden dus er kwam geen transport aan te pas, de kraan hief de boom gewoon op en zette hem 20 meter verder terug neer. Er waren ook takken beschadigd, maar geen schade aan de stam.

De afgescheurde wortels had ik netjes bijgeknipt, of netjes recht afgezaagd, daarna heb ik de boom 2 jaar lang water gegeven wanneer ik dacht dat het nodig was.

2.5 uur graafmachine was een tiental jaar geleden 125€.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dat met een kluitenrooier doen, en dat kost een pak meer. Er is heel wat opvolging nodig, en als je daar ook iemand moet voor inhuren dan wordt het een kostelijke zaak. Als er ook nog een transport bijkomt, loop de rekening nog wat op.

De grondwerker had ook duidelijk gezegd: ‘ik kom graven zoveel ge wilt maar ik geef geen garantie op het werk’

En hoewel de graafmachine het zware werk leek te doen stonden mijn vader en ik nat in ‘t zweet, het was eind februari

Ook heb ik ooit nog een Taxus baccata Fastigiata van 60 jaar oud proberen te verplanten, die was onbereikbaar voor een graafmachine, ik was er vol goede moed aan begonnen met de spade en ben al gauw gestopt, dat was onbegonnen werk
vrijdag 4 februari 2022 - 18:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon