menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Ligusterhaag probleem

Rabberzzz

Rabberzzz

Beste,

Ik constateer een geheel geel en bruinachtige ligusterhaag in wording met verrassend veel bladuitval. Spijtig kan ik maar één foto toevoegen anders had ik wel meerdere foto's toegevoegd om een algeheel beeld te schetsen.

In mijn vooronderzoek kwam ik niet heel veel verder. Inmiddels wel op advies van de Welkoop wat kunstmest HAGEN AZ(7-3-6) voor hagen gestrooid + geharkt + bewaterd, ondanks het misschien niet de juiste timing is(wellicht door paniekvoetbal). Wel zie ik allerlei kleine zwarte stipjes op de bladeren, wat de foto ook toont. Is dit een teken van bladvlekkenziekte? Zo niet wat zou het anders kunnen zijn? Ook dat de haag overweldigend geel wordt met wat bruine delen en veel bladuitval?

Mvg,

Nick Hubers





Struiken & Bomen

donderdag 17 december 2020 - 11:07
Rabberzzz

Tekst aangepast

Rabberzzz

UPDATE: toch via een website foto's geüpload. Ik zag dat dit niet meer kon in mijn originele post.
UPDATE2: de foto's worden niet getoond bij de img functie, dus maar gewijzigd in de url functie.

https://ibb.co/0GR65nC
https://ibb.co/WKfCT0J
https://ibb.co/JzQyfn0
https://ibb.co/sRXdtwJ
https://ibb.co/dfZmdLm
donderdag 17 december 2020 - 11:12
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Je kunt meerdere forto's plaatsen door je eigen bericht te beantwoorden. Ieder foto komt dan in een nieuwe post te staan. (Lezen is tegenwoordig echt een kunst aan het woorden ...).

Er kunnen m.i. 2 dingen aan de hand zijn:

1. een spintaantasting afgelopen zomer. Als sommige planten zonnig, droog en warm staan dan kunnen zij last krijgen van spint. Dit is een minuscuul klein beestje (nauwelijks met het blote oog te zien) dat huist aan de onderzijde van het blad. Het zuigt aan het blad waardoor het vlekkerig geel wordt. Jouw foto's overtuigen mij echter niet helemaal w.b. een spintaantasting.

2. De planten hebben afgelopen zomer te droog gestaan waardoor je nu last hebt van bladval. Dit lijkt mij het meest waarschijnlijke.

De paarse verkleuring is normaal bij Liguster en zien we vooral in de winter als het wat kouder wordt. Niet iets om je ongerust over te maken. Als we een Elfstedenwinter krijgen wordt het blad nog veel paarser en vaak verliest een Liguster dan een flink deel van zijn blad.

Die zwarte plekjes kan vliegenpoep zijn.

Als ik zo vrij mag zijn: die Liguster haag ziet er een beetje raar uit qua groei. Bij aanplant had je de ligusterplanten flink moeten terugsnoeien zodat je haag een stuk dichter zou zijn geworden. Nu heb je van die lange zwieptakken. Als je hier niets aandoet gaan die slappe takken doorbuigen en wordt het concept van een haag een farce. Ik snap dat je privacy wil hebben maar beter is het om in maart de planten met minimaal eenderde (liefst meer) terugsnoeien.

Gegroet, de tuinprins

donderdag 17 december 2020 - 18:03
Rabberzzz

Rabberzzz

Dank voor je bericht Tuinprins!

Wat betreft spint ga ik graag mee met jouw hypothese, ik vind niet hetgeen wat jij beschrijft. Wat betreft droogt zou eventueel kunnen, meer doordat de grond deels opbouwzand is. De planten zijn in potgrond(o.i.d. wat benodigd was) geplant, iets meer gedaan omdat ik gelezen had dat zand nauwelijks water vast houdt. Wat ik wel wilde gezien de haag op het zuiden staat en het kan behoorlijk warm worden op warme dagen aan de voorkant. Echter wat betreft het tweede punt, ondanks het niet mocht heb ik de bijna dagelijks fiks water gegeven. Totdat de temperatuur gem. onder de 20 graden kwam. Misschien moet ik dit toch meer op regelmatige basis doen, ook tot aan de winter? Tot de temp. gem. onder 5 graden komt?

De uitgroei zoals die is zijn wij ook niet heel blij mee, maar ik had gelezen als je de top eraf snoei dan bepaald dat de top. Nu zitten een aantal toppen op de juiste hoogte. Bij het aanplanten in april heb ik niets gedaan m.b.t. snoeien. Ergens rond juli heb ik een lichte snoei gedaan zodat het meer vanuit onderen ging groeien. Dit heb ik nogmaals gedaan in september/oktober. Dit was mijn allereerste keer van überhaupt ooit iets gesnoeid te hebben, hier zal ik nog wat meer in moeten verdiepen blijkbaar. Vaak ben je te bange heb ik gemerkt. Ik durf niet te veel te snoeien.
vrijdag 18 december 2020 - 09:54

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon