menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Koelreuteria paniculata 'fastigiata

Ga naar meest recente reactie

Mniek84

Tekst aangepast

Mniek84

Hoihoi

In onze border van 1 meter breed zouden we graag een smalle liefst kleinblijvende boom planten... nu zag ik dat dit lastig wordt, omdat de gemiddelde kleine boom toch al snel een meter of 5 hoog wordt.
Zijn er bijvoorbeeld zuilvormige bomen die eenvoudig klein te houden zijn door ze te snoeien? Ik vind de koelreuteria paniculata 'fastigiata... erg mooi. Is deze daarvoor geschikt?
Of zijn er anders andere boompjes die jullie aanraden, bijv. Laagstam oid?

Alvast bedankt voor jullie reacties..
monique

Struiken & Bomen

donderdag 5 november 2020 - 19:39
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Koelreuteria paniculata 'Fastigiata' is hier niet geschikt voor. Deze wordt uiteindelijk 6--8 meter hoog. Snoei is hier niet aan te raden aangezien de snoeiwonden maar zeer langzaam overgroeien met callus. Overigens bloeit de zuilvorm van Koelreuteria maar spaarzaam dus als het je om de bloemen en blaasvruchten te doen is dan is de zuilvorm geen aanrader. Verder zie je dat 'Fastigiata' vaak van die hangtakken krijgt (ook op bovenstaande foto te zien).

Alternatieven:

zuilvormig krentenboompje ==> Amelanchier alnifolia 'Obelisk' of Amelanchier canadensis 'Rainbow Pillar'. Deze laatste heeft een zeer goede herfstkleur die lang aanhoudt. Snoei wordt goed verdragen.

Zuilvormen van Hibiscus syriacus als 'Purple Pillar' en 'White Pillar'. Wordt uiteindelijk 4--6 meter hoog maar snoei wordt goed verdragen. Wel is de nieuwe groei gevoelig voor een aantasting van zwarte bonenluis.

Ginkgo biloba 'Menhir': traag groeiende zuilvorm van de Japanse notenboom.


Alle genoemde bomen hebben 'volle zon' nodig d.w.z. in het groeiseizoen minimaal 6 uur zon per dag.


Gegroet, de tuinprins
vrijdag 6 november 2020 - 05:58
Mniek84

Tekst aangepast

Mniek84

Bedankt voor je reactie!

Dat krentenboompje krijg je dat ook op stam? Zie voornamelijk struikjes of kijk ik verkeerd... vind hem wel erg leuk.
het komt in een border te staan die in de zomer veel zon zal krijgen.
Het mag dus een (kleinblijvend) boompje zijn op stam omdat in de border nog een aantal planten/bloemen komen te staan ..
groetjes Monique
vrijdag 6 november 2020 - 19:59
Tuinprins

Tuinprins

Ja, je kijkt/zoekt verkeerd. Google op afbeeldingen met de Latijnse naam "Amelanchier alnifolia Obelisk" of "Amelanchier canadensis Rainbow Pillar" en je krijgt genoeg resultaten. Wel is het zo dat genoemde zuilvormen onder of op hoogte kunnen worden geënt. Ent je bijvoorbeeld 'Obelisk' op 2.00 meter hoogte dan krijg je een ander soort boom dan als deze onderaan wordt geënt. Gezien de gewenste hoogte kun jij het beste kiezen voor een exemplaar dat onderaan (vlak boven de grond) is geënt.

Gegroet, de tuinprins
zaterdag 7 november 2020 - 07:07
Mniek84

Tekst aangepast

Mniek84


zaterdag 7 november 2020 - 08:41
Mniek84

Mniek84

Hoi @tuinprins

Zou bijgevoegd boompje dan goed zijn? Kun je takken aan de onderkant weghalen zodat de stam iets langer wordt?

Gr monique

Struiken & Bomen

zondag 8 november 2020 - 08:19
Tuinprins

Tuinprins

Ja, dat kan. We noemen het verwijderen van de onderste takken ook wel 'opkronen'. Niet meteen alle onderste takken weghalen. Je haalt het eerste jaar de onderste twee takken weg, een jaar later (indien gewenst) weer de 2 onderste. Zou je gelijk te veel takken weghalen dan dikt de stam niet genoeg en heb je de kans dat de hoogte van de boom niet in verhouding staat tot de dikte van de stam. Je krijgt dan een 'wiebelboompje'.

Gegroet, de tuinprins
zondag 8 november 2020 - 09:04
dries944

Dries944

Is het niet zo bij het opkronen dat je eerst de dikste tak(ken) eruit haalt aangezien de jaren erna het alleen maar grotere snoeiwonden zullen zijn? Hoe kleiner de snoeiwonde hoe beter en hoe rapper die overgroeit is.
zondag 10 januari 2021 - 21:56
WiPe

WiPe

Dries, dat klopt; beter maximaal een vijfde van het blad in een keer weg snoeien. en best de dikste takken eerst.
zondag 10 januari 2021 - 23:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon