menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Magnolia Grandiflora

RW5

RW5

Ik heb bij een kweker Magnolia Grandiflora's gekocht. Hij had ze gekweekt vanuit zaad. Alleen de onderkant van de bladeren is niet bruin, terwijl dit wel hoort te zijn? Of gaat dit nog komen?

Zijn er nog meer mensen die Magnolia Grandiflora's uit zaad met succes hebben gekweekt?

Struiken & Bomen

zaterdag 8 juni 2019 - 18:30
RW5
zaterdag 8 juni 2019 - 18:31
Tuinprins

Tuinprins

Zaailingen hebben een natuurlijke variabiliteit. Bij Magnolia grandiflora zaailingen is bij het merendeel van de planten de onderzijde van het blad gewoon groen en heeft geen roestbruine kleur ('indumentum' heet dat in botanische taal). Een flink deel van de benaamde soorten is speciaal geselecteerd vanwege die roestbruine kleur. Hierdoor zou je de indruk kunnen hebben dat de onderzijde van de bladeren altijd die roestbruine kleur heeft maar dat is dus zeker niet het geval.

Tegenwoordig worden zaailingen van Magnolia grandiflora vooral gebruikt als onderstam om benaamde soorten op te enten (alhoewel de laatste jaren steeds meer gestekte exemplaren in de handel worden gebracht). Nadeel van zaailingen is dat het een flink aantal jaren kan duren voordat ze gaan bloeien. Ik heb hier zelf geen eerste hand ervaring mee maar op internet vind je een ruime marge: van 7 tot 15 jaar. Ook hier speelt natuurlijke variabiliteit een rol. Een ander nadeel van zaailingen is dat de winterhardheid een vraagteken kan zijn. Van veel benaamde soorten zijn er relatief betrouwbare gegevens bekend van hoeveel vorst die soort kan verdragen.


Gegroet, de tuinprins
zondag 9 juni 2019 - 08:00

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon