menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Wortels berk

willem269

Willem269

Hallo,
we hebben een mooie berk in de tuin staan, tien jaar geleden geplant als anderhalve meter hoge 'spriet', inmiddels uitgegroeid tot een 10 meter hoge boom die mooie 'luchtige' schaduw geeft. Vandaar de wat het laatste jaar bij erg warm weer de stoelen van het terras er neer zetten. Maar dat geeft plekken in het gras dus hebben we besloten er een bestraat rondje aan te leggen voor de stoelen en tafeltje. Bij het afsteken van de graszoden kwam ik al snel oppervlakkige wortels tegen. Van de kring om de boom blijft zo'n 225 graden ongemoeid, de hoek tussen de latten op de foto is 135 graden.
Nu zijn er twee opties, het rondje een centimeter of 10 hoger aanleggen dan het gazon of de wortels afsteken en het rondje uitscheppen voor het zand onder de bestrating. Maar ik weet niet of de boom dat kan hebben.

Struiken & Bomen

dinsdag 9 april 2019 - 13:10
WiPe

WiPe

De boom kan dat inderdaad niet hebben. Dan zaag je hem beter om. Gelukkig zijn er methoden om een terras onder een boom te leggen zonder de wortels te beschadigen. Concreet betekent dat, dat je terras wat hoger komt te liggen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar je moet heel omzichtig omspringen met het ophogen van de grond rondom je terras. Dat ophogen is ook heel erg slecht voor de boom.
dinsdag 9 april 2019 - 16:02
Patrikc

Patrikc

Een boomvriendelijkere manier dan bestratingsstenen is een aantal betonnen balkjes (bvb 10x10x200cm op 50cm van elkaar) op de grond leggen (op, niet in), en daarop terrasplanken monteren. Dan krijg je een 'zwevende' vlonder die de wortels ongemoeid laat.
Met wat creativiteit kan je zelfs de vorm aanhouden die je uitgestoken hebt.
dinsdag 9 april 2019 - 17:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon