menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Plataan bomen snoeiadvies ivm weinig blad.

Ga naar meest recente reactie

Groein

Groein

Hallo,

2 jaar geleden hebben we nieuwe bomen in de tuin geplant. Vorig jaar zagen de bomen er mooi en vol (qua blad) uit. Dit jaar helaas stukken minder. Zou het met een strengere winter te maken kunnen hebben? Heeft iemand advies of we de bomen moeten snoeien (en wanneer) om ze er volgend jaar weer mooier/voller uit te kunnen laten zien? Of is het beter om nieuwe bomen te planten? Alvast bedankt!

Bijgevoegd een aantal foto's van de bomen.

Foto 1: Boom die in het najaar van 2016 is geplant en er nog mooit uitziet.
Foto 2: Boom die ook in het najaar van 2016 is geplant en er niet meer zo vol uitziet, zoals vorig jaar het geval was (en op foto 1 te zien is).
Foto 3: Boom die in het najaar van 2017 is geplant en bijna geen bladeren aan de takken heeft zitten.

Struiken & Bomen

maandag 25 juni 2018 - 18:58
WiPe

WiPe

Bomen snoeien omdat ze slecht in blad staan werkt contraproductief. Dat kan de doodsteek betekenen voor die bomen.
Zoek eerst de reden en kijk dan naar een oplossing.
Naar mijn idee zijn die bomen te diep geplant. Wanneer de bovenste wortels 5 cm onder de grond zitten, kan de groei al gehinderd worden. Dieper is helemaal een probleem.
maandag 25 juni 2018 - 20:24
Groein

Groein

Bedankt voor de reactie! Maar is het normaal dat de bomen er in het eerste jaar na planten wel goed uitzien (zoals foto 1) en een jaar later niet goed meer (zoals op foto 2). Kan dat dan ook nog een gevolg zijn van te diep planten, terwijl ze er het eerste jaar wel goed uitzagen?
maandag 25 juni 2018 - 20:30
Tuinprins

Tuinprins

Als het hier om de Oosterse plataan (Platanus orientalis) of cultivars hiervan gaat: deze plataansoort is als jonge plant licht vorstgevoelig (wat oudere bomen zijn goed winterhard). Zo te zien staan de bomen redelijk onbeschut. Afgelopen winter hebben we een aantal dagen gehad met op sommige plaatsen een gevoelstemperatuur die onder de -15 lag. Door de harde oostenwind kon de kou diep in de jonge takken doordringen. Het is zeer goed mogelijk dat hier de oorzaak ligt waarom enkele exemplaren er maar matig bijstaan.


Gegroet, de tuinprins
maandag 25 juni 2018 - 20:38
Groein

Groein

Klopt, het betreft de Platanus orientalis Minaret. De bomen staan inderdaad onbeschut (en dus in de volle wind).

Dus ik begrijp dat het het beste is om de dode takken van de bomen af te knippen? Zullen de overige takken zich in de toekomst wel weer gaan herstellen (en dus voller worden qua blad)?
maandag 25 juni 2018 - 21:02
Tuinprins

Tuinprins

Ik zou inderdaad de dode takken verwijderen. Bomen worden op termijn voller maar dat kan even duren. Verder hopen dat we de komende jaren geen Elfstedenwinter krijgen. De Oosterse plataan is warmte minnend en jonge bomen hebben veel zon nodig om het hout goed te laten afrijpen.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 26 juni 2018 - 05:50
WiPe

WiPe

De Platanus orientalis 'Minaret' die ik weet staan, hebben de afgelopen winter geen problemen gehad. Bomen stonden ook niet beschut.
Bij bomen die problemen hebben de eerste jaren na aanplant kun je maar beter de plantdiepte controleren. Dat duurt niet lang en dat is heel vaak de oorzaak van heel uiteenlopende problemen.
dinsdag 26 juni 2018 - 20:59

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon