menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hoge wilg snoeien

Ga naar meest recente reactie

el dano

El dano

in de tuin van ons nieuwe huis staat een oude hoge wilg (circa 15 meter). We willen de boom graag houden maar omdat er we bang zijn dat er in het najaar takken uit gaan waaien willen we hem terug snoeien tot knotwilg. Wie kan mij hier iets meer over wijsmaken?
zondag 24 juni 2018 - 17:35
WiPe

WiPe

Het snoeien van een dergelijke wilg is erg gespecialiseerd werk dat een doorsnee tuinman niet aankan. Daarvoor heb je een boomverzorger nodig die de boom kan beoordelen en een advies kan geen voor de beste snoeimethode.
Doorgaans kan het volstaan om de boom uit te lichten. Daarbij haal je aan de buitenkant van de kruin een beperkt aantal kleinere takken weg zodat er meer licht in de kruin kan doordringen. Door de lengte van de takken en de hefboomwerking die daarvan het gevolg is, kan het wegnemen van relatief kleine takken aan de buitenkant van de kruin volstaan om de krachten op de grote takken serieus te verminderen.
Waar woon je precies? Voor België kun je de adressen van de gecertificeerde boomverzorgers (ETW) terug vinden op deze lijst.
http://www.bomenbeterbeheren.org/boomverzorgers/wp-content/uploads/2014/10/EuropeanTreeWorker.pdf

Voor Nederland bestaat een dergelijke lijst niet. Maar met een beetje geluk kan ik je ook daar wel doorverwijzen naar iemand met kennis van zaken.
zondag 24 juni 2018 - 22:57
Roeli

Roeli

Mijn buren hebben een jaar of 5 geleden hun wilgen ( zullen 50 jaar of ouder zijn ) gewoon op een hoogte van 2 a 3 m om laten zagen en hebben nu 3 knotwilgen. Bedenk wel dat je daar 1x per 1 a 2 jaar een hoop tijd aan kwijt bent om ze weer te knotten. En ook die ( lange ) takken moet je weer zien kwijt te raken. Ook belemmeren ze het uitzicht meer, omdat de takkenbos veel lager zit dan takken aan een boom. En dat is ook vervelend voor je evt. buren.
maandag 25 juni 2018 - 07:25
WiPe

WiPe

Ander nadeel van dat soort drastische snoei is dat het nooit zeker is dat de bomen dat overleven en dat e bomen achteraf als gek gaan inrotten.
maandag 25 juni 2018 - 16:50
el dano

El dano

Bedank voor de reacties!

@WiPe
Ik woon in Nederland in de provincie Noord Holland.
dinsdag 26 juni 2018 - 19:11
WiPe

WiPe

Ik kan er niet direct opkomen wie ik in die buurt ken. Ik laat iets weten als het me te binnen schiet.
dinsdag 26 juni 2018 - 22:35
Roeli

Tekst aangepast

Roeli

Er wordt altijd gezegd,,,,als je een bezem hebt met een steel van wilgenhout , dat je, als de bezem is versleten , de steel in de grond zet, hij nog uitloopt. Of te wel, een wilg is onverwoestbaar. Nou ja
woensdag 27 juni 2018 - 07:39
WiPe

WiPe

Dat betekent dat een wilg heel gemakkelijk gat wortel vormen wanneer je daar een tak van in de grond steekt, niet dat je met een wilg alles kan doen
donderdag 28 juni 2018 - 00:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon