menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Liguster verliest blad / groeit slecht

Ga naar meest recente reactie

Tjitse

Tjitse

Hoi Tuinliefhebbers,

Wij hebben 2,5 jaar geleden een nieuwe voortuin met een liguster er omheen laten aanleggen. De tuin ligt op het zuidwesten en vangt dus vrij veel zon. In de warme periodes geef ik regelmatig extra water, en ik heb de grond er omheen enkele malen aangevuld met potgrond.

Nu merken we dat de liguster in de winter steeds blad verliest, hetgeen zorgt voor een kaal aanzicht (zie foto). Wat nog vreemder is, is dat het bladverlies niet gelijk verdeeld is. De border aan de kant van de rechterburen blijft volledig groen (zie foto), die aan de kant van linkerburen verliest vrij veel blad, en die aan de straatzijde wordt nagenoeg helemaal kaal. De omstandigheden aan beide zijden met de buren zijn gelijk. Aan de straatzijde is er alleen een wat smallere grondstrook waarop ze staan.

Hebben jullie een idee waar dit aan kan liggen, liguster hoort groen te blijven, toch? En wellicht ook tips om deze sneller/beter te laten groeien? Ik ben geen kenner, dus alle input is welkom.

We horen het graag, alvast bedankt voor het meedenken!

Tjitse

Struiken & Bomen

woensdag 21 februari 2018 - 15:45
WiPe

WiPe

Die wat smallere grondstrook doet het. De planten hebben te weinig grond, waardoor die ook te weinig wortels hebben. Net als planten die in een te kleine pot staan hebben die het lastig om te overleven. Daardoor stoten ze hun blad in de winter sneller af.
woensdag 21 februari 2018 - 23:02
Tuinprins

Tuinprins

Deze haagliguster is niet wintergroen maar semi-wintergroen. Dit wil zeggen dat de plant in de winter een deel van zijn blad verliest. In een strenge winter kan haagliguster al zijn blad verliezen. Het bladverlies bij jouw ligusterplanten wordt nog versterkt door, zoals WiPe hierboven al schreef, het feit dat de plantstrook te smal is. Onder de bestrating zit gele grond en dat is voor planten arme grond die geen tot weinig voedingsstoffen bevat. Liguster maakt snel een flinke kluit en de wortels zitten rap in de gele grond onder de bestrating waar ze weinig voedingsstoffen vinden. Bladverlies en suboptimale groei is het gevolg.


Gegroet, de tuinprins
donderdag 22 februari 2018 - 07:17
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Hier is mijn bonte liguster ook kaal aan het worden. Straks zit hij weer vol in het blad.
donderdag 22 februari 2018 - 11:08
WiPe

WiPe

In koude winters heb je hoe dan ook meer bladverlies dan in een zachte winter. Maar dan blijft er nog het verschil tussen de ene haag en de andere op deze foto.
donderdag 22 februari 2018 - 19:42
Tjitse

Tjitse

Dank jullie voor de reacties !

Groeien de wortels van de liguster dan niet onder de tegels (straatzijde) door? Onder de tegels in onze tuin zit inderdaad geel zand, maar dat geldt natuurlijk voor alledrie de zijden aan onze voortuin. Kunnen we toch iets doen om de groei te verbeteren/versnellen?

Alvast bedankt, heel fijn dat jullie willen meedenken.

Groetjes,

Tjitse
zaterdag 24 februari 2018 - 14:05
WiPe

WiPe

Tegels verwijderen en de planten meer groeiruimte geven.
Het gaat er niet alleen omdat er geel zand onder die tegens zit, er zit daar ook geen zuurstof,heel weinig mineralen en geen vocht. Bovendien is dat geen zand ook nog eens verdicht zodat de tegels niet verzakken.
Als er daar ergens wortels kunnen groeien, dan is het aan de onderkant van de tegels, zodat die opgedrukt worden.
zaterdag 24 februari 2018 - 16:52

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon