Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/64170/ziekte-ligustrum

Tuinadvies
0

Ziekte ligustrum

Ga naar meest recente reactie

Jirko

Ik kamp al enkele jaren met een zieke ligustrum in de tuin (zie foto's bijlage). Het begint meestal met het geel bruin worden van de bladeren waarna deze afvallen en vervolgens de hele plant sterft. Jaarlijks schuift dit ongeveer 1 a 1,5 meter op. Ik heb hiervoor al een deel van de haag volledig uitgedaan en vernieuwd, maar het blijft zich doorzetten een ook van de nieuwe planten vallen er ondertussen terug vantussen. ik heb ook fenomenal van Bayer gebruikt maar krijg dit niet onder controle.

Kan iemand me advies geven over wat ik hier kan aan doen om hier definitief vanaf te geraken want het blijft nu een beetje dweilen met de kraan open. (altijd nieuwe planten zetten terwijl er steeds blijven uitvallen).

Alvast bedankt

woensdag 11 oktober 2017 - 14:36

Satomi

Wat is de grondsoort in je tuin? Wat staat er aan beplanting voor, tussen en achter de haag? Hoe is de bodem...nat, droog, veel onkruid?

Wel jammer dat je meteen naar een fungicide grijpt, i.p.v eerst naar de oorzaak te zoeken/vragen.
woensdag 11 oktober 2017 - 15:03

Jirko

ik heb de fungicide enkel gebruikt op aanraden van het tuincentrum vanwaar de planten kwamen.

het rare is dat de rest van de haag heel mooi, groen en dicht staat. dus volgens mij kan het niet aan een te natte grond of andere begroeing liggen. het zijn echt plots individuele planten die ziek worden, buiten dat stuk dan dat jaarlijks lijkt op te schuiven.

woensdag 11 oktober 2017 - 15:18

Tuinprins

Lijkt mij verwelkingsziekte, eventueel zou het ook een of andere vorm van phytophtora kunnen zijn. Primaire verdenking ligt evenwel bij verwelkingsziekte omdat bekend is dat liguster hier gevoelig voor is.

In principe is er weinig tegen verwelkingsziekte (verticillium) te doen. Deze schimmelziekte komt via de wortels de plant binnen waarna deze de vaten in de plant verstopt. Hierdoor kan er geen watertransport na delen boven de verstopping plaatsvinden. Zit de verstopping laag in de plant dan sterft in de regel de gehele plant af.

De schimmel die verantwoordelijk is voor verwelkingsziekte kan jaren in de grond overleven. Het opnieuw planten van eenzelfde plant op een plek waar een door verwelkingsziekte aangetaste plant heeft gestaan leidt heel vaak tot herbesmetting. Dat ook andere planten in de buurt aangetast kunnen worden komt door het feit dat de verticilliumschimmel zich via water langzaam in de grond verplaatst kan worden.

Fenomenal is toch vooral een anti-schimmel middel met een preventieve werking. Aangetaste planten zijn in de regel niet te genezen. Verder vraag ik mij af in hoeverre de consumentenvariant van Fenomenal verschilt van de professionele variant. Van de professionele variant is het bekend dat deze een preventieve werking heeft bij verschillende vormen van phytophtora maar of dat ook zo is bij verwelkingsziekte zou ik niet weten.

Ik denk dat je niets anders rest dan een ander soort plant in die haag te zetten anders blijft het 'dweilen met de kraan open'.


Gegroet, de tuinprins
donderdag 12 oktober 2017 - 08:28

Jirko

ik kreeg te horen dat het misschien honingszwam zou kunnen zijn die mijn haag aantast en dat hier weinig tegen te doen is. zou het inderdaad dat kunnen zijn?

maandag 16 oktober 2017 - 13:40

Tuinprins

Honingzwam lijkt mij niet voor de hand te liggen. Zie je honingzwampaddestoelen in de buurt van de plant?

Primaire verdenking is nog steeds verwelkingsziekte gezien het ziekteverloop en vanwege het feit dat ligustrum hier gevoelig voor is.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 17 oktober 2017 - 07:24

Japanse tuin project

De particulierenversie van Fenomenal is identiek aan de professionele variant. Fenomenal wordt vooral ingezet richting Phytophthora infecties, maar is daar zeker niet het sterkste middel.

Wel gaat de fosethyl-Al component (= bestanddeel van Aliette) de algehele afweerrespons van de planten wat triggeren door de aanmaak van fyto-alexine achtige verbindingen

Tuinprins haalt terecht aan dat als het een Verticilliuminfectie is, dat er vrij weinig tegen te doen is. Desgevallend kan je wel gaan werken op algemene weerbaarheid en nuttige bodemschimmels gaan introduceren die in competitie zullen gaan voor plaats en nutriënten. Het enige middel dat eventueel nog enigszins een (preventieve) werking zou kunnen hebben tegenover Verticillium is Topsin M.
dinsdag 17 oktober 2017 - 12:47

Satomi

Gelukkig mogen we dat in NL allemaal niet meer gebruiken, voor zover ik weet!!
woensdag 18 oktober 2017 - 13:55

Satomi

Behalve dan de nuttige schimmels en de algemene weerbaarheid proberen te verhogen, moest daar nog achteraan komen...

woensdag 18 oktober 2017 - 13:57

Jirko

ik zie momenteel wel degelijk veel van deze zwammen staan, vandaar dat ik dacht aan honingzwam

woensdag 18 oktober 2017 - 21:37

Jirko

ook tussen da haag zelf zijn deze te vinden

woensdag 18 oktober 2017 - 21:37

Jirko

is dit honingzwam dan of toch eerder die verwelkingsziekte?

woensdag 18 oktober 2017 - 21:38

Tuinprins

Heb je ook een foto van de steel/stam van de paddenstoel? Er zijn een aantal paddenstoelsoorten die lijken op de honingzwam maar het niet zijn.

"De zwam heeft een bruin-honingkleurige, ingezonken hoed met een diameter van tussen de 5 en de 15 cm. Hij is overdekt met donkere schubben. De rand is in het begin ingerold, maar ontplooit zich tot een gegolfd verschijnen. De plaatjes zijn witachtig, worden later bruinachtig en vervolgens bruingevlekt. De steel heeft een vezelige structuur en is rood of roze en tussen de stam en de hoed bevindt zich een witte manchet." Bron: Wikipedia.


Gegroet, de tuinprins
donderdag 19 oktober 2017 - 06:42

Satomi

Wil je dat zeker weten dan zal je een afdruk van de sporen moeten maken. Hier lees je ( in het Engels) hoe dat moet: http://www.mushroomexpert.com/spore_print.html
donderdag 19 oktober 2017 - 13:19

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken