menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Appelzaagwesp - hoe me verdedigen

Ga naar meest recente reactie

jozefleon

Jozefleon

Allen gegroet.

Ik heb een paar jaar geleden het grootste gedeelte van mijn appels en, ik denk ook, van mijn pruimen verloren - alhoewel de symptonen bij de pruimelaar niet zo eenduidig waren.
Ik zou me nu daar tegen willen beschermen, alhoewel het waarschijnlijk weer grondig te laat is.
Ik herinner me dat me eerder werd aangeraden banden golfkarton rond de boomstam te binden en ik ben dus, zonder succes daarnaar op zoek gegaan. Blijkbaar zou golfkarton verhinderen dat de larven, na hun winterslaap, in de boom klimmen. Maar ik vraag me af hoelang dat golfkarton een deftige regenbui weerstaat ...

Kan iemand me meedelen of die golfkarton- story klopt en waar ik die banden kan kopen (bij Avia enkel grote brede rol te koop aan .... zeer hoge prijs ..).

En bestaan er andere methoden om dit besstje te weren/verdelgen ?

https://prezi.com/2fb_oaxpzbfx/de-appelzaagwesp/

Dank op voorhand voor elke reactie
zaterdag 20 mei 2017 - 10:52
leerling

Leerling

Ik weet niet om hoeveel bomen het gaat en of dit haalbaar is voor je, maar je zou fruithoezen kunnen gebruiken om het fruit dat nog niet aangevallen is te beschermen. De website hier heeft enkel nog de grote te koop (eerder geschikt voor druiven), maar o.a. http://www.nortene.fr/nl/produit/358/fruithoezen heeft ook nog de kleinere maat.

De video in de url die je mee gaf wil bij mij niet openen, maar ik zie niet hoe golfkarton aanbrengen rond de stam kan helpen bij de appelzaagwesp. Op http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Insecten/schadelijke-insecten#Appelzaagwesp lees ik dat de zaagwespen hun eieren in de bloesem leggen. Daar helpt geen golfkarton tegen.
Niet zeker of de oplossing die daar voorgesteld wordt (zinkwitlijmplanken) wenselijk is. De kans is groot dat je daar ook een boel nuttige insecten mee treft. De Universiteit van Wageningen schijnt ook niet overtuigd te zijn van de doeltreffendheid: http://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/636790


zaterdag 20 mei 2017 - 14:15
leerling

Tekst aangepast

Leerling

Onder het motto "ken je vijand", nog wat verder gezocht en hier uitgekomen: http://www.bongerdgrooteveen.nl/ziekten/Appelzaagwesp/Appelzaagwesp.php

Als je kijkt naar de levenscyclus van dat beestje, dan is het vooral zaak om de aangeboorde vruchten zo snel mogelijk te verwijderen en te vernietigen.
Enerzijds omdat 1 larve tot 5 vruchten kan aantasten.
Anderzijds om te vermijden dat ze, via de afgevallen vruchten, de grond in kunnen kruipen, want daar spinnen ze zich in om na een of twee jaar, wanneer de appels in bloei staan, als volwassen appelzaagwesp uit hun pop te kruipen en de cyclus te herhalen..

Opnieuw, ik weet niet hoe groot je boomgaard is en hoe haalbaar dit is voor je, maar het lijkt me dat je met deze methode over 2 tot 3 jaar veel minder last van die beestjes zou moeten hebben.

Volgens datzelfde artikel kunnen kippen je ook helpen, omdat die ook heel wat schadelijke insecten oppikken.
zaterdag 20 mei 2017 - 22:55
jozefleon

Jozefleon

Dank voor Uw reactie.

Ik vermoed dat het golfkarton helpt nadat de beestjes weer uit de grond komen en als larve de stam willen opkruipen. Ik vind het nu ook zeer eigenaardig, maar meen me toch zo iets te herinneren.

Je moet :

https://prezi.com/2fb_oaxpzbfx/de-appelzaagwesp/

in de adreslijn van je browser kopieren. Om de een of de andere reden is het bovenstaand adres ook bij mij niet blauw opgelicht en direct aanklikbaar ... donnouwaai (engels voor weet niet waarom ...)

Of zoek eens op

Transcript of De Appelzaagwesp
Hoplocampa Testudinea

in geavanceerd zoeken - exacte tekst

nogmaals dank

ps elke appel gaan onderzieken op gaten wordt heeeeel gevaarlijk in mijn hoogstamboom
zondag 21 mei 2017 - 10:48
leerling

Tekst aangepast

Leerling

De appelzaagwesp verpopt zich onder de grond en komt als volwassen, vliegend, exemplaar uit de pop. Hier is het dus zeker geen kwestie van larven die de stam omhoogkruipen.

Golkarton of jutte wordt wel gebruikt om insecten als de appelbloesemkever, de fruitmot en de pruimenmot weg te vangen. De larven van die insecten zoeken een beschut plekje om zich te verpoppen en bedoeling is dat ze dat vinden in het golfkarton of de jutte. Meer uitleg o.a. op http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Insecten/schadelijke-insecten en op http://www.bongerdgrooteveen.nl/ziekten.php

Met een hoogstam wordt het inderdaad lastig om de appels te gaan controleren. Zo snel mogelijk oprapen kan wel.
Heb je het over een beperkt aantal bomen? Is een zeil onder de bomen aanbrengen doenbaar? (Blijkbaar is de periode waarin de appels vroegtijdig vallen beperkt, zodat dat zeil er maar een paar weken zou moeten liggen.)

Je kan de url aanklikbaar maaken als je met code aangeeft dat het om een url gaat. Als je onder het venstertje waar je je tekst ingeeft op 'Link' klikt en daar de url in geeft, doet het programma het automatisch voor jou.
'k Had de link inderdaad gekopieerd, zoals je voorstelt. De pagina opent wel, maar de presentatie niet. (Getest met firefox en chromium op linux.) Met de zoektermen die je doorgaf kom ik op dezelfde pagina - en dus hetzelfde probleem - uit.
De tekst zegt niet waar de larve zich verpopt, maar voor dit beestje zou het dus in de grond zijn.
(Helemaal onderaan wordt overigens ook naar http://www.bongerdgrooteveen.nl/ziekten/Appelzaagwesp/Appelzaagwesp.php verwezen.)
zondag 21 mei 2017 - 13:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon