menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Taksterfte Japanse Esdoorn

Ga naar meest recente reactie

Patat

Tekst aangepast

Patat

De Japanse Esdoorn (Acer palmatum 'Osakazuki') staat opnieuw mooi in het blad, behalve een aantal takken die geen bladeren aanmaken. De takken in kwestie lijken uitgedroogd en hebben een nogal wittig uitzicht. Er staan botten op, maar die zijn nu reeds aan het afsterven of lijken zich niet verder open te plooien. Zou dit kunnen gaan om 'onschuldige' taksterfte of kan er meer aan de hand zijn? Schimmels? Ziektes? Welke remedies zijn er eventueel hiertegen? Zie bijlage voor een foto die misschien meer duidelijkheid geeft. Het gaat om de linkse tak op de foto.

Struiken & Bomen

zaterdag 23 april 2016 - 19:14
Thefizyx69

Thefizyx69

Ik heb dat met mijn acers elk jaar ik snij de witte stukken dan af en groeit weer mooi verder
zaterdag 23 april 2016 - 21:25
WiPe

WiPe

Waarschijnlijk Verticillium, een schimmel die de wortels aantast, waardoor de takken afsterven.
zaterdag 23 april 2016 - 23:18
Tuinprins

Tuinprins

Verticillium/Verwelkingsziekte is een schimmelziekte die leidt tot verstopping van de vaten in een tak. Gevolg is dat de bladeren onvoldoende water krijgen en verwelken. Als je een aangetaste tak doormidden zaagt zie je meestal een hoefijzer-vormige bruin-zwarte ring.

Tegen verwelkingsziekte is helaas niets te doen, een aangetaste plant is niet te genezen. Als je de aangetaste tak weg snoeit dan voor alle zekerheid het snoeigereedschap ontsmetten met spiritus o.i.d.


Gegroet, de tuinprins
zondag 24 april 2016 - 07:10
Thefizyx69

Thefizyx69

Bij mij zijn het meestal kleine stukjes tak aan het uiteinde. Al m'n Japanse esdoorns hebben dat.
zondag 24 april 2016 - 22:30
Patat
zaterdag 30 april 2016 - 11:02
Tuinprins

Tuinprins

Er is geen bestrijdingsmiddel dat een plant die is aangetast door verwelkingsziekte kan genezen.

Als je de wervingsteksten voor Sporgon leest staat er nergens dat Sporgon een aangetaste plant kan genezen (" Speciaal aanbevolen voor de problemen bij verwelkingsziekte"). Preventief zou het kunnen werken maar niet curatief. Vraag is alleen of je dit bestrijdingsmiddel wilt inzitten daar het zeer giftig is voor waterorganismen en mogelijk kankerverwekkend is ("Carcinogene effecten zijn niet uitgesloten" staat er te lezen in het Veiligheidsinformatieblad behorende bij Sporgon).


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 30 april 2016 - 18:32
Echinacea

Echinacea

Heb vernomen van iemand die een lezing in Boskoop bijgewoond heeft dat ge veel champignon mest in het plantgat van een eigen ecer moet doen. De schimmels in champignons zouden de schimmels die in de grond zitten bestrijden.
Misschien weet iemand er meer over
Jean
maandag 2 mei 2016 - 20:37
WiPe

WiPe

Het is een feit dat bomen die een symbiose aangaan met schimmels, beter beschermt zijn tegen parasitaire schimmels zoals Phytpohtora. Edoch, weidechampignns zijn gene paddenstoelen die een symbiose vormen met boomwortels. Bovendien bevat champignonmest nogal wat zout en kun je dat best eerst een tijdje laten liggen vor je dat kan gebruiken.
maandag 2 mei 2016 - 22:27

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon