menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Jonge haagbeuk Bruine bladeren vanaf rand

Ga naar meest recente reactie

Maradonna

Maradonna

In de herfst hebben we haagbeuk aangekocht en geplant (Carpinus betulus). Alles ging goed, tot nu enkele dagen gelden. We merken steeds meer afgestorven bladeren.

Gisteren merkte ik een kleine groene rups op en zag ik gaten in bladeren. De rupsen heb ik gisteren behandeld met insecticide (For-insect - edialux). Maar de rupsen lijken me niet de oorzaak van de verdorde bruine bladeren.

Ik heb een foto proberen nemen van de situatie waar het het meest duidelijk is, zie bijlage. De bladeren lijken bruin e worden vanaf de zijkant (de top), krullen dan en sterven echt af. Wat kan hier de oorzaak van zijn en kan ik dit nog oplossen?

Ik bewater dagelijks bij warme dagen zonder regen, zeker als ik merk dat de grond vochtig staat; In maart heb ik koeiemest gegooid onder de bomen (Een klein hand per boom). Dus ik denk dat ze ook genoeg meststoffen zijn. Of zijn de bruine bladeren het gevolg van de rupsen?

Struiken & Bomen

dinsdag 12 mei 2015 - 11:25
Roeli

Roeli

Dus je hebt vlinders de nek om gedraaid ?
dinsdag 12 mei 2015 - 11:57
Polplastron

Polplastron

Gisteren merkte ik een kleine groene rups op en zag ik gaten in bladeren. De rupsen heb ik gisteren behandeld met insecticide (For-insect - edialux). Maar de rupsen lijken me niet de oorzaak van de verdorde bruine bladeren.

Euh ... ? Als de rupsen niet de oorzaak lijken van de verdorde bladeren (en dat zijn ze inderdaad waarschijnlijk niet), waarom heb je ze dan bestreden?
Rupsen zijn op dit moment hét voer voor jonge vogels en met je bestrijding heb je weerom nodeloos gif in het ecosysteem gebracht met eventuele schadelijke gevolgen.

Wat de oorzaak is van je bladschade weet ik ook meteen niet, maar ik weet wel dat tuinplanten normaal gezien maar weinig schade ondervinden van rupsen e.d. en dat het makkelijker, (eco-)logischer, duurzamer, goedkoper, ... is om deze dieren te laten zitten voor de vogels.
In mijn ecologische rozen-en varentuin wordt al meer dan 10 jaar geen enkel beest meer bestreden (uitgezonderd lelie-haantjes die hier geen natuurlijke vijanden hebben) en de planten gedijen minstens even goed als bij de buren waar wel (meermaals per jaar) vanalles bestreden wordt.

Om de weerstand van je planten te verhogen tegen eender welke aantasting of ziekte is het altijd interessant om een mulchlaag compost aan te brengen. Dit bevordert het essentiële bodemleven en verhinderd schadelijke schimmels en bacteriën. Bovendien wordt de vochtigheid van de bodem beter op peil gehouden en zijn er dus minder extremen tussen droog en nat. Ook hier zou ik daar dus alvast mee beginnen.

Misschien is het ook interessant om iets meer info te geven over je bodem zodat je gericht antwoord kan krijgen van de "haagbeuk-experten" op dit forum.

Groeten,

Pol
dinsdag 12 mei 2015 - 12:02
Bombycilla

Bombycilla

Ziekelijk gedrag men ziet een bruin blaadje en grijpt gelijk naar gif , sommigen kunnen beter blijven voetballen
dinsdag 12 mei 2015 - 12:24
WiPe

WiPe

Schade lijkt mij op droogteschade. Dat kan oa door een te droge grond met een laag humusgehalte, slecht geworteld plantgoed, te sterke bemesting of strooizout (als de haag aan de straatkant staat)...

Het heeft echter geen zin om de haag te behandelen tegen een 'plaag' die geen probleem vormt. Dat gaat je alleen maar geld (en moeite) kosten terwijl het echte probleem niet opgelost geraakt.
dinsdag 12 mei 2015 - 12:42
Maradonna

Maradonna

Dag iedereen,

Even ter verduidelijking: De rupsen hebben andere bomen aangetast, waar ik geen foto van heb genomen. Geloof me, de rupsen gaan hevig te keer en het is een echte plaag op de andere haagbeuk. Dus daarom de bestrijding van de rupsen. Had ik dat niet gedaan, dan zouden er zeker 30 haagbeuken stuk zijn gegaan Van de 100 die ik gepland heb). Van die rupsen ben ik zeker, heb ze met mijn eigen ogen gezien en ook de oplossing werkt.

Naast de 30 boompjes die geveld zijn met rupsen, zijn er ook een aantal bomen bij die last lijken te hebben van uitdroging, daarom de foto.

Ik ben me ondertussen gaan informeren bij een boomkweker gespecialiseerd in haagbeuk. De reactie van de bruine bladeren is absoluut niet door uitdroging, maar is wel het gevolg van de hitte van de voorbije dagen. Het gaat om het eerste blad, de haagbeuk heeft er voor gezorgd dat er superveel bladeren aan zijn jonge stam komen. Dus niks om me zorgen over te maken, het gaat vanzelf over. Dus al de adviezen die hier gegeven zijn, zijn absoluut fout. Het gaat niet om uitdroging, wel om verbranding doordat het gaat om het eerste blad van een jonge haagbeuk.

Het leggen van een laag onder de haagbeuk met compost/gras is ook enorm af te raden. Gras verstikt, en het composteren nog meer, waardoor je meer schade gaat aanrichten dan nodig. Schors is eventueel een oplossing, meer niet.

Conclusie: Mijn probleem is opgelost, maar niet door de reacties op dit forum, in tegendeel. Had ik het advies van sommige van jullie gevolgd, had ik het alleen nog maar erger gemaakt. Vandaar ook dat ik even reageer met de echte oplossing aangereikt door een professional.
dinsdag 12 mei 2015 - 12:50
peter2

Peter2

Wel wat kort door de bocht ,want wat wipe al geantwoord heeft ,is zeker juist.
Verbranding of verdroging komt hier eigenlijk op hetzelfde neer

De jonge haagplanten hebben nog geen voldoende wortelgestel om de massa bladeren van voldoende vocht te voorzien ,en dit ,samen een bv. uitdrogende wind , geeft dorre randen tot gevolg
Heel veel jong aangeplante beuk/haagbeuk hagen hebben er last van.
dinsdag 12 mei 2015 - 13:57
Polplastron

Polplastron

Het leggen van een laag onder de haagbeuk met compost/gras is ook enorm af te raden. Gras verstikt, en het composteren nog meer, waardoor je meer schade gaat aanrichten dan nodig. Schors is eventueel een oplossing, meer niet.

Compost zal NOOIT de bodem verstikken!!!! Een mulchlaag stimuleert het bodemleven en indirect wordt de grond daardoor net verlucht!

Het aanbrengen van zo'n mulchlaag zou de weerstand van je haag enkel verhogen door het stimuleren van de juiste schimmels en bacterieën en het verdrijven van de ziekteverwekkende soorten; dat is basis-ecologie die iedere tuinier zou moeten weten. In onze tuin wordt bij elke aanplant een mulchlaag compost aangebracht en met goede resultaten, maar daar ben je natuurlijk vrij in.

Over mulchen met gras heeft hier volgens mij niemand gesproken; ik ben er zelf alvast geen voorstander van.

Dat de rupsen je bomen aantasten is zeer normaal. Als de bomen daar sterk onder lijden wil dat in eerste plaats zeggen dat ze weinig weerstand hebben: de rupsen zullen dus het leed enkel verergeren i.p.v. het te veroorzaken. Deze discussie is reeds meermaals gevoerd op dit en andere fora, maar ik verzeker je dat goed geplante bomen en struiken meer weerstand hebben dan je zou vermoeden.

Ik ben blij voor je dat je je eigen oplossing hebt gevonden en wens je er veel geluk mee.

Groeten,

Pol
dinsdag 12 mei 2015 - 15:33
molleke32

Molleke32

Maradonna, mulchen met compost is een wonder voor je tuin en kan absoluut geen kwaad. Heb ik sinds kort op aanraden van het forum ontdekt

Groetjes vicky
dinsdag 12 mei 2015 - 18:28
Tuinprins

Tuinprins

Maradonna was op zijn teentjes getrapt omdat hij op dit forum de wind van voren kreeg.

Compost kan geen kwaad, gemaaid gras zou ik niet aanbevelen.

Die haagbeukprofessional weet ook donders goed dat er een aantal schimmelziektes bestaan waar haagbeuk last van kan hebben en waar die particuliere tuinier niets tegen kan doen. Maar of hij dat ook aan jou gaat vertellen? Hij wil jou gerust stellen want die haagbeuk dat is zijn business.

Gegroet, de tuinprins


dinsdag 12 mei 2015 - 19:05
WiPe

WiPe

De reactie van de bruine bladeren is absoluut niet door uitdroging, maar is wel het gevolg van de hitte van de voorbije dagen.


Vindt je het normaal dat de planten met dit beetje 'hitte' al last beginnen krijgen? Wat verwacht je dan dat er deze zomer gaat gebeuren? Hoe groot riskeert de uitval te zijn als je een echte hittegolf krijgt???

En op welke andere manier dan door uitdroging kan hitte planten beschadigen????

Die boomkweker, gespecialiseerd in haaagbeuk, is dat ook de leverancier van het plantgoed?
dinsdag 12 mei 2015 - 20:03
Bouvry007

Bouvry007

Beste groenliefhebbers,

Onze haagbeuken (Carpinus betulus) werden hier aangeplant als bomen (dus niet als haag) en ieder voorjaar stel ik vast dat de bladeren bruin worden van aan de top naar het steeltje toe. Ze drogen als het ware uit. Ik had gehoopt dat na 3 jaar dit probleem zich niet meer zou voordoen.
Ik heb er staan aan de noord- oost- en westkant van ons bedrijfsgebouw. Er is hier wel altijd veel wind (kust). Ik zet er ook nog enkele foto's bij. De meeste staan dit jaar wel heel mooi vol met bladeren maar als het zo blijft worden ze nog kaal halverwege de zomer.

Kan iemand mij aub helpen.

Struiken & Bomen

dinsdag 17 mei 2016 - 15:04
Bouvry007

Bouvry007

2de foto

Struiken & Bomen

dinsdag 17 mei 2016 - 15:04
Bouvry007

Bouvry007

3de foto

Struiken & Bomen

dinsdag 17 mei 2016 - 15:05
satomi

Tekst aangepast

Satomi

Zou zoutschade of droogteschade kunnen zijn. Overigens, meestal krijg je meer antwoorden als je een nieuw topic opent met jouw specifieke vraag.
dinsdag 17 mei 2016 - 15:48
WiPe

WiPe

Zoute zeewind, verder moet je het niet gaan zoeken volgens mij.
donderdag 19 mei 2016 - 10:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon