menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vlekkenpuistjes op stam treurmoerbei

Ga naar meest recente reactie

Hans58

Hans58

Op de stam van een dit voorjaar geplante treurmoerbei zitten vlekken/puistjes (schimmel?). Zie foto. Heb het idee dat de boom afsterft. Bladeren krijgen bruine vlekken en vallen af.
Er staan nog twee andere moerbeien naast. Bladeren in de beide andere bomen krijgen ook bruine vlekken en vallen af. Kan de vlekken/puistjes niet op takken of stam ontdekken. Wat te doen?

Struiken & Bomen

donderdag 5 juli 2012 - 10:10
WiPe

WiPe

Ik vermoed dat de boom effectief aan het afsterven is. Reden zou zuurstofgebrek aan de wortels kunnen zijn. Kun je de plantdiepte controleren?
donderdag 5 juli 2012 - 13:25
Hans58

Hans58

Plantdiepte is dezelfde als bij de kweker, stonden in een container. Bomen zijn geplant door "een specialist". Deze geeft een groeigarantie van één jaar en ik denk dat hij hieronder uit wil komen. Deze man zegt de we met een borstel en tuinslang de vlekken eraf moeten wassen
Foto van de kruin van de andere boom toegevoegd. In deze boom geen puistjes oid geconstateerd.
Van de vlekken wordt gezegt dat dit de bladvlekkenziekte is ??

Struiken & Bomen

donderdag 5 juli 2012 - 13:35
WiPe

WiPe

Die vlekken op de bladeren zijn bladvlekkenziekte. dat is vrij onschuldig. Die vlekken op de stam geven mij de indruk dat de schors op die plaats al gedeeltelijk afgestorven is. dat los je niet op door de vlekken met borstel en slang schoon te maken.

Wat die plantdiepte betreft: ik heb al vaak meegemaakt dat een boom te diep in een container geplant wordt. Op die manier staat de boom beter vast in de container. Zo lang de boom in de container staat is dat niet echt een probleem omdat de wortels langs de zijkant van de pot en langs de afwateringsgaten aan zuurstof kan geraken.

Als je de boom dan aanplant met de bovenkant van de kluit gelijk met het maaiveld, dan staat de plant te diep en slaat hij slecht aan. De boom kan daardoor zelfs dood gaan.

Je kan best met de hand voorzichtig de grond aan de stam een beetje weg graven tot je de bovenste wortels vindt. de bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Zelfs als ze vijf cm dieper zitten is dat te diep.
donderdag 5 juli 2012 - 16:01
Hans58

Hans58

Bedankt voor je info.
Zal vanavond hier nog eens goed naar kijken. Laat wel weten of ze te diep staan.
Heb in ieder geval de "specialist" al aangesproken op de garantie mocht de boom toch afsterven.
donderdag 5 juli 2012 - 16:17

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon