menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Moeraseik planten

Ga naar meest recente reactie

Maya16

Maya16

We krijgen heel binnenkort een moeraseik (ong 6 jaar, 2-3m hoog) die we bij ons gaan planten.
Wat moeten we op letten als we hem planten (hoe groot plantgat, steunpaal voorzien, compost (al is er compost voorzien als vorig jaar de tuin is aangelegd/gras gepland, nazorg, bij welke temperatuur mag het (niet), hoe lang kan hij "bloot" blijven voor het planten,...)
woensdag 7 december 2011 - 19:44
Pieter2

Pieter2

Plantput 2x zo groot als kluit, compost is niet nodig. Voorzie een steunpaal tot op kniehoogte met boomband (dus geen paal van 2m hoogte = veel gemaakte fout), met de paal aan de kant van de dominante windrichting. Voor de rest geen onderhoud vereist aangezien hij al tot op 2-3m opgesleund is om zijn takvrije lengte te hebben.
woensdag 7 december 2011 - 20:59
Maya16

Maya16

plantput 2x zo groot: dat is dan enkel in breedte/omtrek? Ik veronderstel dat hij qua diepte gewoon even diep moet zitten als hij stond voor de verhuis?
woensdag 7 december 2011 - 22:13
WiPe

WiPe

In principe moet hij even diep staan als voor de verhuis, tenzij hij al te diep stond. in de regel moet de wortelhals (de verdikking onderaan de stam waar de wortels beginnen) gelijk zitten met het maaiveld.

Je kan eventueel de boom eerst voorlopig inkuilen (de wortels afdekken met grond) terwijl je plantput en dergelijke voorbereid zodat de wortels zo weinig mogelijk kans hebben om uit te drogen.
donderdag 8 december 2011 - 09:10
Tuinman65

Tuinman65

Wij mengen altijd de helft van de uitgegraven grond met een zelfde hoeveelheid compost. Ik doe dat al tientallen jaren met succes.
Ook zou ik de kroon wat uitdunnen en wat inkorten om het evenwicht wat te herstellen en vergeet volgend jaar niet tijdig te gieten.
donderdag 8 december 2011 - 18:27
satomi

Satomi

Waar je ook aan moet denken: nadat het plantgat is gemaakt eerst de boompaal in de grond slaan en daarna de boom erbij zetten.Zorg bij bomen met kale wortels dat de worteleinden plat liggen.Gebruik liefst een paal van onbehandeld hout.

Let er op dat bij het vullen van het gat de grond goed tussen de wortels terechtkomt door de boom af en toe licht te schudden. Trap daarna de grond goed aan en geef flink water ( dit helpt ook om de grond beter rond de wortels te krijgen). Blijf goed checken of de wortelhals van de boom nog op de juiste hoogte zit, zodat de boom niet te diep wordt ingeplant. Houdt er rekening mee dat losgemaakte grond nog nazakt.

Bomen met kale wortels kun je het beste planten tussen november en maart. Plant niet als het vriest, als de grond bevroren is of wanneer de grond kletsnat is.
vrijdag 9 december 2011 - 14:52

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon