menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Rode esdoorn die niet rood wordt ..

Ga naar meest recente reactie

Katl1

Katl1

Hoi

Wij hebben in april een 'rode esdoorn' gekocht en gepland. Eerst had hij wat opstartproblemen maar nu is hij dus goed geschoten. Ik wou een rode esdoorn omdat de bladeren in het najaar mooi rood worden.. werd ons verteld. maar ondertussen zijn we half oktober, en nog steeds zijn de bladeren groen??? Is dat normaal??

zondag 23 oktober 2011 - 20:08
WiPe

WiPe

Voor alle duidelijkheid: Acer rubrum, rode esdoorn heeft zijn naam gekregen omwille van de rode bloesem, niet omwille van de herfstkleuren.


De herfstkleuren van rode esdoorn kunnen erg variabel zijn, net zoals bij bv. Liquidambar. De ene boom kan vuurrood verkleuren een andere oranjegeel en een derde blijft overwegend groen. Om zeker te zijn dat je ene boom hebt die goed verkleurt kun je best in het najaar een boom uitkiezen, of een cultivar kopen die geselecteerd is voor zijn herfstkleur.

Maar je moet nog niet wanhopen, de herfstkleuren laten dit jaar door de hoge temperaturen in oktober wat op zich wachten. Ik vermoed dat we met de bladeren nu wel zullen gaan verkleuren met die koude nachten die we nu hebben. Het kan dus nog.
zondag 23 oktober 2011 - 20:42
Katl1

Katl1

bedankt!

ik vind idd dat er sowieso weinig kleur zit op andere bomen ook.. dus laat ons idd nog niet wanhopen..

zondag 23 oktober 2011 - 20:45
Tuinprins

Tuinprins

Inderdaad valt het met de herfstkleur dit jaar tegen. Verder zijn veel planten dit jaar laat wat verkleuring betreft en ik denk dat de oorzaak hiervan ligt in het warme weer dat we in september en begin oktober hebben gehad waardoor ze nog niet echt in een herfststemming zijn gekomen.

Gegroet, de tuinprins
maandag 24 oktober 2011 - 19:34
printemps

Printemps

Hoezo een rode esdoorn met groene bladeren ??

Kan je een foto plaatsen aub
woensdag 26 oktober 2011 - 17:49
WiPe

WiPe

Rode esdoorn of Acer rubrum is wat anders dan een roodbladige esdoorn, Acer platanoides 'Faasens Black'.

De eerste is groenbladig in de zomer, maar heeft rode bloemen in het voorjaar, vandaar de naam.
De tweede heeft gele bloemen in het voorjaar en rood blad in de zomer.

zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Acer_rubrum
woensdag 26 oktober 2011 - 18:01
Tuinprins

Tuinprins

En het zou ook nog een groenbladige Japanse esdoorn kunnen zijn die in de herfst rood verkleurd! Soms zijn Latijnse namen toch wel makkelijk ....
woensdag 26 oktober 2011 - 20:48
gerdahaubourdyn@hotmail.com

[email protected]

Heb in het najaar een "rode esdoorn" geplant. Hij is echter nu nog steeds groen, terwijl
bij de buur deze reeds een heel mooi rood blad heeft.
De leverancier geeft als uitleg dat hij te jong is voor zo een rode kleur.
Dat het misschien volgende herfst zal lukken, ook omdat het heel droog was deze zomer.
Kan dit kloppen?
donderdag 22 oktober 2020 - 10:09
PeterC

PeterC

De herfstkleuren van rode esdoorn kunnen erg variabel zijn, net zoals bij bv. Liquidambar. De ene boom kan vuurrood verkleuren een andere oranjegeel en een derde blijft overwegend groen. Om zeker te zijn dat je ene boom hebt die goed verkleurt kun je best in het najaar een boom uitkiezen,

Dat klopt.
In de tuin van ons vorige huis stond een Liquidambar en die had echt heel mooie herfstkleuren.
Dus wilden we in de tuin van ons huidige huis ook een Liquidambar. Gewoon één gaan halen bij een tuincentrum, niet in het najaar.
Alhoewel nog altijd mooi in de herfst (nu is ie nog volop groen overigens) haalt die toch helemaal niet de kleurenpracht van onze oude boom.
donderdag 22 oktober 2020 - 20:50
WiPe

WiPe

Gerdahaubourdyn, dat klopt voor geen meter. De kleur kan per jaar verschillen, maar dat zal waarschijnlijknooit een uitblinker worden.
Als je een boom wil met goede herfstkleuren, kun je die best nu gaan uitkiezen, dan ben je zeker dat je er eentje hebt die goed verkleurt.
vrijdag 23 oktober 2020 - 00:25
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

Van zowel Acer rubrum als Liquidambar styraciflua staan verschillende selecties met een goede herfstkleur. Als de boom een zaailing is dan is het afwachten of die een goede herfstkleur krijgt. Kortom: de ene Acer rubrum /Liquidambar is de andere niet.

Verder moet je bedenken dat bomen/struiken in pot op een kwekerij meestal een betere herfstkleur krijgen dan in de volle grond. Dat komt omdat ze doorgaans in zure potgrond staan en ze voldoende water krijgen. Op kalkrijke grond zoals bijv. kleigrond is de herfstkleur zo goed als altijd minder dan op vochthoudende zure zandgrond. De meeste zekerheid over de herfstkleur heb je bij een boom/struik die in de volle grond wordt gekweekt en in eenzelfde soort grond wordt teruggeplant.

Gegroet, de tuinprins
zaterdag 24 oktober 2020 - 07:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon