menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nieuwe beukenhaag heeft vele rode takjes

Ga naar meest recente reactie

Fortuna

Fortuna

Hallo allemaal,

Ik ben zowat ten einde raad wat betreft de staat van onze nieuw aangeplante beukenhaag. We hebben ca. 200 stuks geplant (125cm-150cm hoogte) op 11 maart van dit jaar, potgrond en turf onder de leemgrond gemengd en nadien zeker 2 à 3 maal per week goed water gegeven. De beukenhaag is slechts heel traag gaan uitlopen vanaf einde april en zelfs nu zijn er nog maar een 40% van de boompjes die goed in het groen blad staan. Alhoewel er nog wel steeds hier en daar een boompje is dat begint uit te lopen, maak ik me zorgen. Vele boompjes hebben immers rode takjes met knopjes waaraan niets gebeurt en een aantal boompjes heeft zelfs het bovenste deel van de stam dat eenzelfde roodbruine kleur heeft. Sommige boompjes met rode “bovenstam” zijn nochtans onderaan uitgelopen (op de groene takjes).

Mijn vraag is of die rode kleur van takjes en stam een normaal stadium is of dat dit een voorteken is van het zowiezo afsterven van het boompje? Kunnen deze rode delen nog terug groen kleuren en uitlopen of is het “rode deel” zowiezo verloren?

Elk advies of ervaring van anderen is zeer welkom!

Fortuna
dinsdag 7 juni 2011 - 16:44
spruce

Spruce

Ik wil u niet kwetsen, maar een bruine of rode stam bij beuk betekent meestal een dode beuk. U kan dat zelf checken door met een mes een laagje op het uiteinde van een takje te schrapen. Groen = levend ... bruin grijs = dood.

Een levende beuk is grijs groen van stam.

Bij beuken die nog niet uitgelopen zijn, is het ook niet de bedoeling om overmatig water te geven. Ik weet dat beuk nogal gevoelig is bij droogte. Maar je moet ook niet teveel water geven als ze nog niet uitgelopen zijn, tenzij de grond echt door en door droog is - maar dat heb je niet zo vlug met leem. Als de beuk uitgelopen is, kan je wat meer water geven.

Beuken zijn kalkminnend, dus ik zou zeker geen turf gebruiken in uw bodemsamenstelling.

Fagus leeft in symbiose met een schimmel. Neem dus zoveel mogelijk "grond" mee van de moederbodem. Daarom zeg ik altijd tegen mensen = beuk koop je bij een kweker - vers uit de grond. Wie zijn beuk in tuincenter koopt, neemt een risico.

Conclusie = je kan checken of je takken dood zijn, maar ik vrees dat een combinatie met het turf en misschien het overmatig water geven nefast is geweest voor de bodemschimmel. Deze laatste heeft misschien te weinig gepakt indien de struikjes van een tuincenter komen.

Laat iets weten over het resultaat.
dinsdag 7 juni 2011 - 20:25
Fortuna

Fortuna

Ik begrijp dat het met de nieuwe beukenhaag niet zo goed is als ik zou willen maar ik twijfel of de boompjes nu al als dood beschouwd kunnen worden of dat er nog hoop is. De boompjes met rode takjes of deels rode stam hebben beneden nog een grijsgroene stam en als je daar wat schors wegkrabt, zie je nog groen. Een van de "ergste" gevallen zie je hier op de foto. Dit boompje is voor 2/3 van de lengte roodbruin maar niet helemaal. Is dit gedoemd om te sterven of kan dit nog gered worden?

Struiken & Bomen

woensdag 8 juni 2011 - 10:55
Fortuna

Fortuna

en van dit boompje heb ik een rood takje afgebroken en gekeken wat er binnenin het takje zit. Als je heel goed kijkt, is er nog iets groen te zien maar waarschijnlijk is dit enkel ijdele hoop...

Struiken & Bomen

woensdag 8 juni 2011 - 10:58
satomi

Satomi

Fortuna,

rode en bruine takken zijn dode takken, zoveel is zeker. Je hebt ze op 11 maart geplant, heb je tijdens het planten de wortels goed beschermd? Als ze uitdrogen krijgt de plant het HEEL moeilijk.
Turf, als het niet te veel is, is niet zo erg omdat dat daar veel organisch materiaal in zit wat water en voeding langer vasthoud.
Nog beter is om speciale potgrond te gebruiken waarin al bodemschimmels (myccorhizza) verwerkt zijn. De beuken slaan dan veel beter aan.
Ook belangrijk is dat je de wortels alle ruimte geeft in een breed en diep genoeg uitgegraven sleuf zodat ze gespreid op de bodem liggen.
In het eerste jaar na aanplant kan het langer duren voor ze uitlopen en ook komt voor dat het blad dat wel komt veel kleiner blijft dan normaal.

Het afgebroken stukje tak is dood. Het moet groen zijn direct onder de bast en bovendien een frisse kleur groen, ongeveer zoals bladeren er uit zien, en het moet er redelijk vochtig uit zien. Niet nat dus er zitten geen druppels op of zo maar zeker ook niet droog.

Snoei in juli alle dode takjes en dood hout eruit, geef daarna wat voeding en water
Hopelijk is dat voldoende om ze wat actiever te maken.


woensdag 8 juni 2011 - 14:17
Fortuna

Fortuna

Satomi,

Tijdens het planten stond er wel redelijk wat wind maar we haalden ze slechts per pakje van 10 uit de garage en dekten dat pakje ondertussen nog af met een doek. De planten komen ook van de kweker en niet van een tuincentrum. De geul hebben we ca 40-50 cm diep gegraven en tijdens het planten hebben we hagenmest van Ecostyle (bevat de schimmel) aan elk boompje gegeven. Zoals reeds gezegd nadien 2 à 3 maal per week water gegeven (behalve als er zelf wat regen gevallen was). Ik heb zo'n gevoel (maar wie ben ik) dat de extreem vele zonneuren op de kale boompjes dit grotendeels veroorzaakt hebben. De rode takjes zijn ook meer aanwezig waar de haag de volle zuiderzon te verduren heeft. Een stukje dat noord-zuid gericht is (dus enkel volle zon in de morgend en avond), is voor 90% al helemaal groen.

De raad om de dode takjes eruit te snoeien, kende ik niet. In het algemeen zeggen ze dat je het eerste jaar niet moet snoeien, niet in volle zomer en niet tijdens het uitlopen. Een aantal boompjes zijn immers nu nog blaadjes aan het maken al hebben ze ook van die rode takjes, vooral bovenaan dan. Dan ook best om de stammetjes die bovenaan rood zijn terug te snoeien met 1/3 bijvb? Te wachten tot juli om dit te doen?

Alvast bedankt om verder advies!
woensdag 8 juni 2011 - 15:50
WiPe

WiPe

Als je ene geul maakt van 40 - 50 cm diepte en je plant de haagplanten onderin die sleuf dan staan ze gewoon te diep. De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten, anders gaan ze gewoon langzaamaan dood.

Het lijkt me verstandig om de grond onder de haag te bedekken met schors tegen het uitdrogen.

De dode takjes mag je altijd terug snoeien, dat heeft in principe niks te maken met het snoeien van de haag aangezien je geen levende delen wegsnoeit.
woensdag 8 juni 2011 - 17:28
Fortuna

Fortuna

We hebben tijdens het planten ervoor gezorgd dat de boompjes op dezelfde hoogte in de grond zaten dan bij de kweker (tot aan de grijsachtige ring onderaan de stam). Het is maar dat ik wil zeggen dat we zowat al het mogelijke gedaan hebben wat we wisten om dit te laten slagen maar desondanks valt het zwaar tegen

Dank je voor de tip van het snoeien van de dode takjes!
woensdag 8 juni 2011 - 18:15
spruce

Spruce

Volgens mij is de "fout" (je treft zeker geen schuld) het toevoegen van turf en het niet toevoegen van kalk.
woensdag 8 juni 2011 - 20:50
Fortuna

Fortuna

Is dit kalktekort iets wat nu nog enigzins gecompenseerd kan worden of is het zinloos van dit nu nog te doen?

donderdag 9 juni 2011 - 00:25
spruce

Spruce

Zeker kalk geven. Beuk is kalkminnend, met de extreme zonneflux van de voorbije maanden, het weinige water, de zure turf en de symbiose met de specifieke schimmel voor beuk, zijn de planten enorm gestresseerd,
donderdag 9 juni 2011 - 22:47
Fortuna

Fortuna

Sorry dat ik blijf vragen maar ben nu wel erg bang om die boompjes nog meer in stress te jagen

Mag dat kalk zijn zoals ook voor het gazon gebruikt wordt? Mag dat ook dezelfde hoeveelheid zijn zoals op het gazon gestrooid wordt?
donderdag 9 juni 2011 - 23:42
spruce

Spruce

Geen probleem,

toen ik mijn beukenhaag plantte moest ik van de kweker bodemverbeteraar toevoegen aan de grond en kalk. De uitval was beperkt

maar de dode bomen zullen niet meer levend worden.
vrijdag 10 juni 2011 - 00:41
Fortuna

Fortuna

Spruce, de hoop die ik nog heb, is voor de "half-dode" boompjes die nu nog minstens voor de helft een groengrijze bast hebben en blaadjes op de onderste takjes maar rood-oranje bast bovenaan.

Wat is uw ervaring (of van andere forumleden) over boompjes die deels grijsgroen zijn en deels roodbruin (vooral bast bovenaan)? Deze best vervangen in de herfst of nog een kans geven?
vrijdag 10 juni 2011 - 14:27
spruce

Spruce

Snoeien, niet eruit zwieren deze zijn aangeslagen en zeker niet slecht. Maar soms heb je zo een stuk bast dat bloot staat, met een paar goede uitlopers bovenaan. Dan kan je beter de hoodstam innemen tot net boven waar de boom wel nog goed vertakt is, de boom loopt het jaar daarna wel terug uit naar boven.
vrijdag 10 juni 2011 - 20:37
WiPe

WiPe

Bij de half dode boompjes kun je best nog wat afwachten. Als ze niet helemaal afsterven zijn die best nog in staat om op termijn zich voldoende te herpakken. In dat geval kun je ze bete behouden.
zaterdag 11 juni 2011 - 11:50
Fortuna

Fortuna

Vandaag hebben we de kalk toegevoegd. Het zal zeker al deugd doen voor de levende boompjes en voor de half-dode zullen we zien welke richting het verder uit gaat.

maandag 13 juni 2011 - 14:35
Tuinprins

Tuinprins

Wie beweert dat een beuk niet tegen turf kan heeft weinig verstand van zaken. Ik ken een kweker die beuken oppot en laat doorgroeien in een gespecialiseerde rhododendron potgrond. Deze beuken groeien prima. Ook in Boskoop met zijn veengrond (= zure grond) groeien beuken goed.

Zoals ik het zie heeft de vragenstelster alles goed gedaan en valt haar niets te verwijten. Het enige wat ik zo kan bedenken is dat de wortels bij de kweker niet goed zijn beschermd tegen uitdrogen.

Ieder jaar zie ik op de verschillende tuinfora topics m.b.t. het slecht aanslaan van een beukenhaag. Soms zijn hiervoor duidelijke oorzaken aan te wijzen maar talloze keren moeten we het antwoord schuldig blijven of kunnen we alleen maar gissen. Een kweker zei mij eens dat als het niet duidelijk was waaraan een nieuw geplante boom doodging hij het maar afschoof op 'verplantings-shock'.

Wat nu te doen? Afwachten. Kalk is geen medicijn en het is een stof die slechts zeer langzaam door een plant wordt opgenomen. Geef de planten regelmatig water maar verzuip ze niet. Beuken hebben een hekel aan natte voeten. De dode beuken zou ik de komende winter vervangen door nieuwe exemplaren.


Gegroet, de tuinprins
maandag 13 juni 2011 - 15:34
Pieter2

Pieter2

Het is vrij logisch dat je beukenhaag niet aanslaat. Niet de oorzaak van die turf, maar gewoon omdat je te laat bent begonnen.

Planten met blote wortels mogen enkel in okt/nov/dec/jan/feb aangeplant worden. Loofbomen het lieftst in okt/nov, zodat de wortels zich al kunnen verankeren. Nooit met blote wortels planten na februari, want dan zit je al te ver in het groeiseizoen waardoor ze gewoon uitdrogen (omdat de wortels geen tijd hebben gehad om zich te verankeren).

Plant ook nooit bij wind/felle zon, laat het plantsoen niet in de garage liggen, maar kuil het ter plaatse in. Plant liefst bij mistige, regenachtige, bewolkte en windstille dagen.

Neem dit advies mee wanneer je gaat inboeten (=dode exemplaren vervangen). Bestel je plantsoen optijd zodat je liefst midden oktober kan beginnen.
maandag 13 juni 2011 - 15:56
spruce

Spruce

Beste tuinprins,

Ik vind je opmerking kort door de bocht, gezien de situatie met Fortuna. Geef ze nu toch geen negatief gevoel !

Het pH-gebied waar je bodem zich situeert, bepaalt of zuurminnende of kalkminnende planten al dan niet goed doen om hun voedingstoffen goed op te nemen. Ik weet niet of de beuk echt kalk eet, maar vooral de pH spiegel is een bonus om stoffen beter op te nemen.

Ik heb niet gezegd dat een zure grond per definitie de dood is voor een beuk. Maar bij plant stress helpen alle kleine beetjes. De planten moeten aanslaan, dan moet je het de planten niet moeilijk maken.

Ik heb mijn beuken gekocht bij een kweker indertijd - ik heb begin april geplant en mijn uitval van beuken was nog geen 2%. De kweker had gezegd - bodemverbeteraar toevoegen in uw plant put EN KALK toevoegen.

Ik ben geen bomenspecialist, maar probeer toch een beetje te luisteren naar wat kwekers beweren die dat kunnen staven met feiten. Ik zal een "kalkbeuk" gekocht hebben, en uw vriend zal een "zuurbeuk" hebben. Als u kan bewijzen dat beuken zuurminnend zijn, zal ik blij zijn om iets bijgeleerd te hebben.
maandag 13 juni 2011 - 16:35
spruce

Spruce

Ziezo,

ter info,

http://www.vasteplant.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2216
maandag 13 juni 2011 - 20:56
Tuinprins

Tuinprins

Mijn antwoord is niet kort door de bocht en ik geef Fortuna geen negatief gevoel. Ik schrijf nota bene dat ze volgens mij niets fout heeft gedaan. Waar ik tegen in het geweer kom is de suggestie dat de toevoeging van kalk de beuken plotsklaps zou doen besluiten om wel goed te gaan groeien.

Het belangrijkste gebied in NL waar beuken worden gekweekt is de ZURE zandgrond rond Zundert. Ook in Midden-Brabant (NL) worden beuken op ZURE zandgrond gekweekt. In het boomkwekerijgebied rond Opheusden (NL) met zijn kleigrond (kalkrijk) worden weinig beuken geteeld.

Of het tijdstip van maart te laat is voor het planten van een beukenhaag mag punt zijn van discussie. M.i. is maart niet te laat. Ik ken talloze voorbeelden van beukenhagen die zijn geplant in maart en het uitstekend doen. Hoveniers planten in maart ook nog gewoon beukenhagen aan en zij zouden dit niet doen als te planten in grote getale dood zouden gaan. Vanwege de inboet zou hen dit immers veel geld kosten. Boomkwekers zelf zeggen vaak dat je beter kunt planten in november-december omdat dan de kans op uitval kleiner zou zijn. Het gaat hier dan meestal om tamelijk grote bomen en niet om beukenplantgoed.

Wat dit jaar KAN hebben meegespeeld is het feit dat de droogte al vroeg begon maar in welke mate dit heeft meegespeeld bij de planten van de vragenstelster is niet te achterhalen. Nogmaals merk ik op dat op de diverse tuinfora ieder jaar gewag wordt gemaakt van beukenhagen die maar matig aanslaan, ongeacht het weer in het voorjaar.


Gegroet, de tuinprins
maandag 13 juni 2011 - 21:20
spruce

Spruce

Tuinprins,

het is niet omdat er in Nederland op enkele plaatsen met zure grond beuken groeien, dat beuk een zuurminnende plant is geworden.

Fortuna heeft er goed aan gedaan om het kalk te gooien.

Bovendien is het kalk wel afdoend, het werkt onmiddelijk in op de pH waardoor de stofwisseling van kalkminnende planten verbeterd wordt.

Beuk is bij mijn weten nog altijd kalkminnend, of is er iets veranderd in mijn afwezigheid ?

Uw punt is niet terecht dat de kalk gift geen zin heeft.

Helaas voor de reeds afgestorven planten.

Bij de volgende campagne standaard bodemverbeteraar gebruiken, kalk gift (niet vlak bij wortel aub) en de beukjes bijna continu vernevelen. Ik ben 's nachts 1 keer opgestaan om de huifwagen te benevelen. Dan zal het wel lukken ... en probeer rechtstreeks bij een kweker te kopen en niet in tuincentrum.
dinsdag 14 juni 2011 - 00:13
Fortuna

Fortuna

Ik verwacht inderdaad niet dat de toevoeging van kalk nu plots wonderen gaat verrichten maar de opmerking van Spruce is terect dat beuk kalkminnend is (confirmatie ook op andere links) dus dit toevoegen is gewoon iets dat ik zowiezo kan doen (al is het maar voor de levende exemplaren).

Wat dan een oorzaak is van de vele "half-dode" boompjes, is waarschijnlijk moeilijk te achterhalen en het zal eerder om een combinatie van factoren gaan.

Er zijn echter ook de volgende vaststellingen:

Ik merk dat de boompjes die het laatst geplant zijn (nacht in garage onder vochtige doek) voor 97% gelukt zijn (eentje dat ik in vraag stel van de ca 30, de overige 29 hebben volop groen blad). Het verschil met de andere ca 170 boompjes is dat deze 30 stuks noord-zuid gericht zijn en dus elk boompje wat in de schaduw van het andere stond tijdens de vele zonuren van deze lente. De andere 170 boompjes hebben elk afzonderlijk de vele zuiderse zonuren moeten verdragen zonder beschermende blaadjes (zijn daarom vele stammetjes rood vanboven?).

Kanttekening is toch wel dat die noord-zuid gerichte boompjes nu net die zijn die geen turf gehad hebben. De turf was op en hier hebben we enkel potgrond toegevoegd. Vandaar dat ik dus ook niet kan uitsluiten dat "turf zonder kalk" geen invloed gehad heeft.

Maar nog belangrijker dan de oorzaak achterhalen, is hoe ik nu verder moet om nog zoveel mogelijk uit die aanplant te halen. Als jullie zeggen: "snoeien", is dit dan "nu", in september, volgende jaar?

Alvast weer bedankt voor verder advies!
dinsdag 14 juni 2011 - 16:06
WiPe

WiPe

Geef de planten nu zo veel mogelijk kans om te recupereren. Laat alles wat groen is nu aan de planten zitten zodat ze door de fotosynthese suikers kunnen aanmaken zodat ze kunnen investeren in een fors wortelstelsel.
Volgend jaar kun je dan eventueel de planten in vorm snoeien.

De dode takken kun je altijd wegknippen
dinsdag 14 juni 2011 - 17:11
spruce

Spruce

Fortuna, zoals ik al eerder zei, mijn kweker gaf opdracht om bodemverbeteraar (zonder turf) toe te voegen en kalk. De man had zelf de zakken bodemverbeteraar en kalk klaargezet.

Mijn uitval was ook zo iets als uw laatste 30 dat je gezet hebt, ongeveer 8 bomen op 400. Al mijn 400 beuken hebben een nachtje gerust onder de huifwagen (ik heb enkele magen verneveld in de huifwagen om een dampige atmosfeer te bekomen).

Nog veel geluk met je beuken volgend jaar.

De rode stammen en takken zijn gewoon dood, dat wil daarom niet zeggen dat ze verbrand zijn door de zon. Ik denk trouwens dat beukebrand typische beschadiging heeft op de stam (moet je effe googelen).

Het kalk is wel degelijk belangrijk - zie mijn link die ik eerder toevoegde. Kalkminnende planten zet je op deze manier op "mineralen dieet" en hebben ze veel last om deftige cellen te ontwikkelen omdat ze de broondnodige mineralen niet uit de grond kunnen opnemen ... de verbindingen zijn niet (of zeer moeilijk) opneembaar voor de plant.
dinsdag 14 juni 2011 - 21:29
satomi

Satomi

Fagus sylvatica is wel degelijk een licht zuurminnende plant! Ik ben het helemaal eens met de tuinprins.

Bovendien valt Fagus onder de bomen en niet onder de vaste planten in vaktaal!!!

Fortuna, aangaande het snoeien: in het eerste jaar na aanplant laten groeien, hoogstens aan de zijkanten vast wat afhalen wat te veel is ( je haag heeft uiteindelijk meestal een bepaalde breedte; alles wat daar buiten valt kan je meteen weghalen want dan vertakt de plant zich beter).

Dode takken en gedeeltes altijd zo snel mogelijk weghalen want daar KUNNEN schimmels op groeien en de plant binnendringen wanneer er nieuwe wonden komen, bv met snoeien.

Je laat de haag groeien in de hoogte tot de gewenste hoogte bereikt is, dan in een keer de hele bovenkant snoeien. Vanaf het tweede jaar kun je snoeien in april en nog een keer in september. Ook in de tussenliggende periode mag je snoeien, maar zorg ervoor dat het niet te heet of te zonnig is want dan verbranden de bladrandjes en dat kan wel geen kwaad maar ziet er niet mooi uit .

Na snoeien voeding en water geven. Geen voeding meer na half september!
woensdag 15 juni 2011 - 13:03
spruce

Spruce

Satomi,

waar haal je dat, dat beuk zuurminnend geworden is ?

Laat mij dat weten, ben benieuwd

Ik heb meerdere sites onderzocht, de meeste spreken over kalkminnend, ik heb ééntje gevonden (buitenlands) die sprak over zuurminnend. De meningen zijn verdeeld , maar ik geloof mijn kweker.
woensdag 15 juni 2011 - 22:02
Tuinprins

Tuinprins

Jouw kweker wilde gewoon kalk verkopen .... en de kassa rinkelt weer!

Beuk kan zowel op zure als kalkhoudende grond gedijen maar wordt in Nederland doorgaans op zure grond gekweekt. En dat is natuurlijk niet voor niets want beukenzaailingen groeien beter op zure grond. Hieruit volgt dat beuk NIET kalkminnend is maar kalkverdragend. Dit lijkt mij in deze discussie een belangrijk onderscheid.

Internet is vooral een zegen maar soms ook een vloek. De meeste sites blaten elkaar na en soms krijg ik de indruk dat men nog nooit een schop of riek in de hand heeft gehad (of na een halfuur al talloze blaren heeft opgelopen!). Ja, als het op internet staat moet het wel waar zijn .....



Gegroet, de tuinprins
woensdag 15 juni 2011 - 22:29
spruce

Spruce

Ziezo,

ik heb mijn "onderzoek" afgerond.

Internet = 1 link naar zuurminnend, 1 link naar zuurtolerant en kalkminnend, 6 links naar kalkminnend.

Boeken (ik heb zo een bibliotheekje) = 0 verwijzing naar zuurminnend, 5 verwijzingen naar kalkminnend.
zondag 19 juni 2011 - 11:33
johnh

Johnh

Dag Fortuna,

Ik mag hetzelfde lot ondergaan. Bijna 170 boompjes de tuin gezet. Komen bijna allemaal uit en nu ze 2-3 maanden staan worden delen van de stam rood.
Ik heb dit draadje gelezen en zie inderdaad dat de tak ook aan de binnenzijde deels al grijs is. Dus dat bootje (of tak) is hard op weg om dood te gaan.
Ik begrijp uit dit draadje dat jij kalk bent gaan toevoegen. Bij het plaatsen van de boompjes heb ik net zoals jij alles netjes afgedekt voor de zon en de wind en deze eigenlijk vrijwel meteen toen ze zijn afgeleverd door het bedrijf dat ze kweekt in de grond gezet.

Ik ben nu heel erg nieuwsgierig of het geven van kalk geholpen heeft. Natuurlijk wil/ga ik dat ook doen maar ben erg benieuwd in welke mate het gaat werken.

ik hoor graag van je. Groet,

John.
woensdag 22 juli 2015 - 19:43
johnh

Johnh

Ik zie dat ik nog iets vergeet te melden: bij het plaatsen van de boompjes heb ik > 15 zakken ecostyle bodemverbeteraar gebruikt met daarnaast nog 3 dozen van de voeding die speciaal is voor deze boompjes. Toen ze de grond in gingen heb ik de bodem nat gemaakt om de grond in te dikken, daarna ben ik er bedachtzaam op geweest dat ze niet te droog zouden komen te staan. Gezien het voorjaar hebben ze steeds een normale hoeveelheid regen gehad. Het enige dat ik me nu kan bedenken is:
1. ik zie luis onder de blaadjes.
2. het is hier 1 week behoorlijk warm geweest (elke dag wel meer dan 30 graden soms > 35 graden. en ze staan in de zon al is het maar een gedeelte van de dag.

Groet,

John.
woensdag 22 juli 2015 - 19:48
Tuinprins

Tuinprins

Kalk helpt echt niet om een beukenhaag die niet goed aanslaat, aan de gang te krijgen.

In NL worden er in Zundert en directe omgeving heel veel beuken gekweekt. En wat voor soort grond hebben ze in Zundert? Juist ... zure zandgrond.

Twee jaar geleden heb ik beuken gezaaid. Zaailingen opgepot in professionele rhododendongrond (zure grond) en die groeiden daarin in prima (zie bijgevoegde foto voor het goede wortelgestel dat de planten ontwikkelden).

Als beuken niet goed willen aanslaan dan kan dit liggen aan verschillende factoren. Allereerst moet het plantgoed van goede kwaliteit zijn. Belangrijk is dat de wortels niet uitdrogen. Helaas weet je niet altijd of de kweker de planten correct heeft behandeld. Verder moet de voorbereiding van de grond correct zijn. Ook moeten de beuken correct worden geplant (niet te diep). De nazorg moet ook goed zijn. Op tijd water geven maar de planten niet verzuipen want beuk kan slecht tegen natte voeten.

Tot slot moeten we constateren dat het weer dit jaar niet heeft meegewerkt. Het afgelopen voorjaar was voor plantengroei een van de slechtste jaren die ik mij kan herinneren. De mais staat hier in Midden Brabant (NL) een stuk lager dan in andere jaren. Voeg hierbij de extreme hitte van begin juli die voor jonge pas geplante beuken verre van bevorderlijk is voor een goede hergroei.


Het enige dat je nu kan doen is afwachten. Planten normaal water geven en ze zeker niet verzuipen. Ik begrijp dat je zoekt naar een of ander wondermiddel om de beuken er weer bovenop te helpen maar helaas, dat wondermiddel bestaat niet.

Gegroet, de tuinprins.

Struiken & Bomen

woensdag 22 juli 2015 - 21:01
johnh

Johnh

Dag ! URL GEBLOKKEERD 0229.gif

Dank voor uw antwoord. Ik had uw inbreng inderdaad al gelezen over de zure grond maar toch blijf je hopen op een middel of iets dat soelaas biedt. Het blijft toch weer een hoop geld dat je in de grond stopt en erger nog....als het niet aanslaat kost het nog eens een keer een flinke duit. Want ik weet nog steeds niet wat ik verkeer gedaan heb. Er is voor een klein vermogen aan nieuwe speciale aarde in de grond gedaan; op de plek waar nu de beuken staan stonden grote coniferen en die grond was volledig uitgemergeld (droog). Dat is helemaal afgegraven en er is nieuwe grond voor in de plaats gekomen. Die grond is verbeterd met bemeste tuinaarde. Daar bovenop is de speciale beukenhaag grond gekomen met daardoor heen de speciale meststoffen van E*o*s*t*l*e. De grond waarop we wonen is zandgrond, dus het water zakt zo weg de bodem in. Daarmee zeggende: natte voetjes kunnen de boompjes niet hebben. Dus ik snap het niet helemaal en daarmee weet ik dus niet of ik een volgende weer de vaut maak.

Je opsteker mbt het seizoen kan ik zeker waarderen. Ja, deze zomer (tot nu toe) wil niet goed doorkomen. Maar ook daar heb ik geen houvast als het gaat om het aanslaan van de boompjes of niet.

Wat ik wel teruglees op fora is dat meststoffen niet door de grond heen worden vermengd opdat deze in contact komen met de wortel. Door mijn mengactie zou dat wel eens gebeurd kunnen zijn met de speciale beukenhaag mestkorrels en de bemeste tuinaarde. Zou dat een oorzaak kunnen zijn ?

Zoals je ziet probeer ik te achterhalen wat er nu niet goed is gegaan. De haag staat er nog mooi rood bij maar zie de stammetjes en uitlopers bruin worden. Dus ik zou graag geloven in een wondermiddel, maar zoals je al zei is dat er niet. Er zit niets anders op dan wachten.

Groet,

John.
vrijdag 24 juli 2015 - 07:41
satomi

Satomi

Natte voeten zullen ze dan niet hebben, maar "hete" voeten, door kontakt met de meststoffen en de droge bodem, kunnen eveneens funest zijn.
zaterdag 25 juli 2015 - 11:27
WiPe

WiPe

Niet direct 'hete' voeten, maar wortelsterfte door overbemesting waardoor de opnamecapaciteit vermindert, gevolgd door watergebrek als gevolg van de droogte en het warme weer. In principe zouden dan eerst de bladranden moeten verdrogen (verbranden) voor de bladeren helemaal verdrogen.
zaterdag 25 juli 2015 - 11:32
satomi

Satomi

En daarom stond dat "hete" tussen haakjes...
zaterdag 25 juli 2015 - 11:36
johnh

Johnh

Dag !

De blaadjes zien er prima uit. Als ik bruine randen had gezien dan was het me wel duidelijk geworden. Dus een gebrek aan water lijkt me nu niet echt het probleem.

Overbemesting zou zo maar kunnen, tenslotte probeer je het toch goed te doen.

Ik wacht maar af. Volgend jaar maar boompjes bijkopen bij verschillende kwekers.
Groet !

John.
zaterdag 25 juli 2015 - 13:53
Beuk-Robbie

Beuk-Robbie

Ook ik heb onze bestaande beukenhaag afgelopen herfst en dit voorjaar aangevuld met zo'n 8 nieuwe beuken (met wortel, 200cm). Slechts eentje heeft het gered en staat in het blad. Vier hebben veel rode takken en een ander heeft van boven rode takken maar sinds vorige week (begin september notabene) de eerste groen blaadjes.

Of ik teveel EocStyle korrels heb toegevoegd of te voorzichting ben geweest met water in de angst om de schimmels af te spoelen weet ik niet.

Afgelopen maand heb ik de dode vervangen door beuken met kluit. Hier verwacht ik veel van.

De beukenhaag is een mooie haagsoort, maar het wel of niet aanslaan komt blijkbaar nogal precies.
zondag 6 september 2015 - 21:37
Tuinman65

Tekst aangepast

Tuinman65

Of beuken nu echt graag kalk hebben of niet weet ik niet.
Wat ik uit ervaring wel weet dat ze goed groeien zowel op licht zure als op licht kalkrijke gronden.
In hun bomenboeken raden boomkwekerijen Udenhout en Vandenoever kalkrijke grond aan.
De Duitse kwekers Lappen en Von Erhen dan weer licht zuur.
Het zonienwoud bij Brussel is het mooiste beukenbos van Belgie en als ik goed ben voorgelicht is de grond daar lichtzure leemgrond.
Maar ook in de Ardennen op de hellingen naar de rivieren toe staan beuken die het even goed doen en die staan dan weer op kalkrijke leemgrond.
Ik denk dat beuk content is met een neutrale Ph van 7.
En zeker geen kalk gaan geven zoals die Spruce hier boven aan beveelt, zonder de Ph van de grond te kennen. Dat is het domste wat je kan doen.
De GROTE OORZAAK van het mislukken van een beukenhaag is het uitdrogen van de wortels en dat gaat vlug.
10 minuten in zon/en/of wind is genoeg om de haarwortels te laten uitdrogen.
En dat gebeurt zowel bij bij de kweker als in het tuincentrum.
Vaak heb ik ze in Zundert zien rijden met hele ladingen beuken zonder iets af te dekken.
En dan zijn er nog 2 mogelijke oorzaken voor de mislukking :
- een erge aantasting van de beukenluis en die kan meer schade aanrichten aan jonge aanplant dan vele denken.
- zonnebrand : in de kwekerij staan die beuken dicht bij elkaar en kan de zon niet op de stammekes schijnen.
In een haag kan dat wel en daarom is het belangrijk dat de jonge haagplanten zo vlug mogelijk veel blad maken om voor wat schaduw te zorgen. En luizen kunnen dat beletten.
Een hele boterham, maar wie er een beetje op let zal veel narigheid voorkomen
En dan zijn er nog de bodemschimmels waar beuken zo graag mee samen leven.
Maar dat is dan weer een ander verhaal.
Leo
maandag 7 september 2015 - 22:38
WiPe

WiPe

Om een lang verhaal kort te maken: een van de belangrijkste redenen van slecht aanslaan is wortelverlies.
En dat wortelverlies kan op verschillende manieren ontstaan
- slechte kwaliteit plantgoed (zodat de kluit te weinig fijne wortels behoudt bij het rooien)
- uitdrogen van de wortels tijdens opslag en/of transport
- verzuipen van de wortels door een te natte standplaats
- afsterven van de wortels door te diep planten
-,wortelsterfte door navertering van organisch materiaal in de bodem

En als de planten door een van deze redenen verzwakken, dan is ieder extra probleem er eentje te veel. en voor je het weet zit je in een cascade van opeenvolgende problemen en kun je gaan herplanten.
dinsdag 8 september 2015 - 00:01
Tuinman65

Tuinman65

Besluit : denk goed na vooraleer je een beukenhaag gaat planten.
Leo
dinsdag 8 september 2015 - 22:42

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon