menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hoog half of laagstam

Ga naar meest recente reactie

dvandyck

Dvandyck

Beste,

er is momenteel een aanbod van IOK -- de afvalintercommunale van de Kempen -- om streekeigen bomen en struiken aan te kopen tegen een laag tarief.

Ik zou graag drie fruitbomen planten in mijn L-vormige tuin van ongeveer 250 m^2 maar ik twijfel over het aantal hoog, half en laagstammen. Het aanbod is hier terug te vinden:
http://www.iok.be/htmlsite/BOKaanbodsoorten.html

De hamvraag is een beetje: hoe groot wordt een hoog-, half- en laagstam respectievelijk?

Is dat ongeveer hetzelfde van soort tot soort of hangt dat af van de soort?

Ik vind hier op het internet bijzonder weinig info over, enkel over hoever je ze van de perceelrand en van elkaar moet plaatsen.

Een andere vraag is ivm vorm: elk van de bomen zou een beetje een inkijkbeperkingsrol moeten spelen en dus een redelijk hoge, weinig zicht doorlatende kruin moeten hebben. Om praktische redenen (gazonmaaien en speelfunctie van de tuin) zou ik liefst pas takken hebben vanaf een 1m50 zodat je er gemakkelijk onderdoor kan.

Heeft er iemand advies?

dank

Dries.
zondag 17 oktober 2010 - 12:43
VTO

VTO

Beste,

over het algemeen wordt een halfstam of een hoogstam op dezelfde onderstam geënt. Dit wil zeggen dat ze hetzelfde kroonvolume zullen hebben. Een halfstam kroon start op zo'n 1.40 M een hoogstam op zo'n 2.20 M. De bomen dienen zo'n tien meter van elkaar geplant worden. Met een maximale kroonvolume zullen de bomen elkaar juist raken.

Een laagstam wordt geënt op zo'n vijftig cm hoogte, op een traaggroeiende onderstam. De plant heeft vlugger vruchten. De planten kunnen dichter bij elkaar geplant worden, afhankelijk van snoeiwijze en onderstam van 3.50M tot amper 0.5O M

groeten,
vto
zondag 17 oktober 2010 - 21:30
dvandyck

Dvandyck

Bedankt!
dinsdag 26 oktober 2010 - 20:36
guy_fruit

Guy_fruit

Dries,
Bij het aanplanten van bomen moet je ook rekening houden met de plantafstand:
Hoogstam- en halfstambomen op ca 8-10 m van elkaar planten.
Laagstambomen kan je meestal op ca 1,50 tot 2 meter van elkaar planten.

Halfstam- en hoogstambomen geven (mits deskundig gesnoeid) meestal na 8-10 jaar vruchten.
Laagstambomen geven meestal na 2-3 jaar vruchten, afhankelijk van het gekozen ras en een goede kruisbestuiving. Het snoeien van laagstambomen is eenvoudiger dan hoogstam- en halfstambomen te snoeien.

Halfstam- en hoogstambomen worden ca 6 tot 10 meter hoog, afhankelijk van de fruitsoort en het fruitras.
Laagstambomen (op zwakke onderstam) worden 2 tot 3 meter hoog, afhankelijk van de soort en het ras.

Indien je later de bomen wil rooien, dan zal je voor halfstam- en hoogstambomen de toelating moeten vragen op de gemeente.

Guy
donderdag 28 oktober 2010 - 17:00
dvandyck

Dvandyck

De kogel is door de kerk en ik ga de regels een beetje aan mijn laars lappen: ik heb 4 bomen besteld: 2 hoogstam, 1 halfstam en 1 laagstam.

De hoogstammen zullen ongeveer 5 a 6m uit elkaar komen en nog eens 5 a 6m verder de halfstam (ze zullen een loodrechte driehoek vormen).

De reden waarom ik ze zo kort bij elkaar durf zetten is omdat bij mijn ouders in de tuin een hoogstam kerselaar en een hoogstam notelaar ook op 5m van elkaar staan. Op een beetje weinig gras onder de notelaar na, heeft dat nooit problemen gegeven.

Het enige wat ik kan doen is de halfstam op de rechte hoek zetten zodat de twee hoogstammen een 7 a 8m uit elkaar komen. Maakt dat uit in de zin dat ik op die manier de regels iets minder verkracht?

Ik vind het ook moeilijk om de redenering niet op te trekken dat in een bos de hoogstammen op slechts een paar meter van elkaar staan en het daar behoorlijk goed doen. Waarom is een tuin anders dan een bos?

Wat ik niet goed begrijp in de uitleg van Guy: hoe komt het dat snoeien een invloed heeft op wanneer de eerste vruchten komen?

groeten

Dries
donderdag 28 oktober 2010 - 19:16
dvandyck

Dvandyck

Oh ja, het is misschien relevant te vermelden dat de hoogstammen kerselaars zijn (napoleon en bellegarde), de halfstam een wignon pruim en de laagstam een peer williams.

De boom in de rechte hoek zal het minste licht ontvangen omdat hij zuidelijk en oostelijk op 2 a 2.5 van een muur komt te staan. De muur oostelijk is een 3m hoog, de zuidelijke een 2m schat ik.

De oostelijke muur zelf is zijn geheel een 10m en er zullen twee bomen op ongeveer 2.5 m van de muur komen. Idem dito voor de zuidelijke muur.

Mijn tuin is een stadstuintje in Geel in L-vorm van zo'n 250 m^2 en de lange zijde vertrekt van het huis in NNW-richting. Het stuk opzij is rechts achter en het is daar waar de bomen zullen komen (het is dus een L boven-onder gespiegeld).

Omdat de tuin niet zo groot is wil ik vooral het open vlak achteraan in de West-Oost-richting open houden. Mede daarom staan de bomen zo dicht tegen de muren maar ook om de inkijk van de appartementen Oost te beperken.

groeten

Dries
donderdag 28 oktober 2010 - 19:28
VTO

VTO

Beste,

Ik wil mij zeker niet opdringen of de wijsneus uithangen, doch u mag het advies van Guy niet in de wind slaan. Het is hoe dan ook toch een specialist ter zake. Ikzelf ben een gepassioneer liefhebber en heb zowel cursus gevolgd bij Velt als bij de nationale boomgaardenstichting. Het eerste wat zij meedelen is de juiste grond en de juiste plantafstand, het juist snoeien, de goede bestuiving. De reden dat u fruitbomen plant is toch om mooie smakelijke vruchten te hebben. Daarom moet u rekening houden met verschillende zaken. De juiste plantafstand zorgt oa. dat de bomen minder vatbaar zijn voor ziekte. Het juist snoeien van bomen vanaf het begin is noodzakelijk voor een goede vormgeving, vruchtzetting, lichtinval enz. U kunt zodanig snoeien dat u enkel takken met bladeren krijgt. U kunt ook niet snoeien, waardoor u kleine, misvormde vruchten of zure vruchten krijgt. Ik weet niet van welke streek u bent doch als fruitliefhebber schoolt u zich het best bij. Zonder reklame te maken, doch uit ondervinding, kan ik u het boek van Guy De Kinder aanbevelen. Ook de cursus van de NBS (nationale boomgaardenstichting) is aan te bevelen. Surf eens rond en steek bij andere liefhebbers u licht op. Groeten, VTO
donderdag 28 oktober 2010 - 20:06
dvandyck

Dvandyck

Beste VTO,

ik waardeer het advies hier enorm en sla het zeker niet in de wind maar ik moet werken met de tuin die ik heb en die is spijtig genoeg niet groot.

Ik wil er ook geen boomgaard van maken: het is in de eerste plaats een speel en zittuin die ik poog op onderhoudsarme manier in te richten.

De bomen zijn voor mij vooral functioneel: ze moeten de inkijk beperken, de tuin wat "groener" maken en daarna is het natuurlijk ook nog leuk dat ze vruchten geven.

Dit gezegd zijnde, ga ik alleszins nog eens goed nadenken over welke plaatsingen die nog mogelijk zijn in mijn tuin die de bomen meer ruimte geven zonder hun functie te verliezen.

Alleszins bedankt voor je bijdrage!

groeten

Dries.
donderdag 28 oktober 2010 - 22:44
Chef

Chef

Ik schat dat uw buren niet blij gaan zijn met die hoogstam kersenbomen zo dicht bij de erfafscheiding. Een hoogstam kersenboom wordt echt gigantisch groot, en bovendien zijn de kersen moeilijk te beschermen tegen vogelvraat als u hoogstam neemt.

Als u twee hoogstammen slechts 5 meter van elkaar wilt plaatsen kunt u evengoed slechts 1 hoogstam plaatsen. Dat geeft een mooier resultaat; u krijgt dan 1 mooie boom in plaats van twee lelijke.

Ik ben overigens van mening dat leifruit, laagstam en eventueel halfstam op een zakke onderstam veel geschikter zouden zijn voor uw tuin dan hoogstam. Een hoogstam Gieser Wildeman peer of hoogstam Court-pendu appel zou eventueel nog wel kunnen; deze soorten worden niet zo groot.
vrijdag 29 oktober 2010 - 00:22

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon