menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welke eik

Ga naar meest recente reactie

Pieter2

Pieter2

Hey allemaal

Even een vraagje dat eigelijk niet over tuinen gaat...

Ik ga regelmatig wandelen in natuurgebieden en nu ben ik al 2x een eik tegengekomen waarvan ik niet weet welke het is.

Op het eerste zicht zou ik direct zeggen een Wintereik. Hij heeft dezelfde eigenschappen, nl. de bladeren met een steeltje en de eikels in een tros (omgekeerde v/d Zomereik).

Maar, die eikels lijken helemaal niet op eikels, maar eerder een luchtig geheel, lichtbruin van kleur, wat eerder zou denken aan een uitgebloeide bloem van de aardbeiklaver.

De plaatsen waar ik deze eik ben tegengekomen is telkens een oud-heidegebied. Dus droge, zure, arme zandgrond.

Ik heb jammer genoeg geen fotos, maar ga ik volgende keer wel maken.

Hopelijk weet iemand het al?

Mvg
maandag 13 september 2010 - 21:21
spruce

Spruce

Voor alle duidelijkheid, u haalt wintereik en zomereik door elkaar. De zomereik heeft zijn eikels op een steeltje. De wintereik niet ...

De wintereik is vrij zeldzaam, zeker in Vlaanderen.

Bepaalde eiken hebben een donzig jasje ... zoals de moseik. Misschien heeft u zo een exemplaar gezien.
maandag 13 september 2010 - 23:13
Pieter2

Pieter2

Neen.

Kijk even naar de uitgebloeide bloem v/d aarbeiklaver, daarop lijkt de vrucht van deze eik enorm. Alleen is de vrucht iets spitser.

[afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 14 september 2010 - 13:58
WiPe

WiPe

Moseik is gemakkelijk te herkennen aan de beharing die rond de knoppen, ook de zijknoppen, zit. Die beharing mis ik op deze afbeelding.

[afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 14 september 2010 - 20:12
Pieter2

Pieter2

Ha, oei sorry! Ben al even neit meer op het forum geweest. Ten eerste bedankt voor jullie reacties! Ik heb ondertussen gevonden welke eik het was. Het is een gewone wintereik (Quercus petraea), maar hetgeen waar ik het over had is de ananasgal of eikenroos die bij de zomereik, maar vooral wintereik wordt veroorzaakt door de parthenogenetische galwesp Andricus foecundatrix (syn. Andricus fecundatrix en Andricus fecundator). De wesp legt één ei per bladknop. De schutbladen van de bladknop groeien dakpansgewijs uit tot een 2 tot 3 cm grote, op een dennenappel lijkende gal. Vanaf eind augustus kunnen de ananasgallen in hun geheel van de boom vallen, maar het is ook mogelijk dat de knop blijft zitten en zich in de herfst opent, waarop de tot 8 mm grote binnengal uit de knop valt met daarin de larve van de galwesp. De vrouwelijke galwespen uit de binnengal komen in het daaropvolgende, of in het 2-3 jaar latere, voorjaar tevoorschijn en leggen hun onbevruchte eitjes aan de basis van de mannelijke bloeiwijze van de eik. Op deze bloeiwijze ontstaan witharige, ovale, 2–3 mm grote gallen, waaruit mannelijke en vrouwelijke galwespen komen. De gallen verkleuren bij het ouder worden van lichtgroen naar bruin.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 7 februari 2011 - 15:21

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon