menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Okkernotenboom hoe sterk zijn de wortels

Ga naar meest recente reactie

Gefra

Gefra

Wij hebben ongeveer 12 jaar een okkernotenboom in de tuin staan. Een mooie boom met veeeeeeel noten elk jaar.
Echter, in 2002 hebben we 3 meter van de boom een zwembad aangelegd. Dit is gemetst met grote betonblokken, de zogenaamde 'bierbakken'.
Nu maak ik mij wat zorgen of de wortels van onze okkernotenboom niet zodanig sterk zijn dat ze na een tijd door de wand van het zwembad zullen stoten.
Zijn het wortels die in de diepte groeien, of eerder in de breedte? Zijn deze wortels inderdaad zo sterk of is mijn vrees ongegrond?
Helpt het als we de boom klein houden?
Ik zou het heel erg vinden als we deze mooie boom zouden moeten wegdoen....
Wie weet raad?
vrijdag 8 mei 2009 - 21:52
spruce

Spruce

kan je een geen diepe plaat zoals een rhizoom begrenzer in de grond stoppen vlak naast je zwembad - kortste afstand met de stam van de boom. Kan je bovendien elk jaar eens kijken of de wortels iets met die plaat gedaan hebben ?

De kracht op de beton zal sowieso het grootste zijn, het kortst bij de boom - los van het feit of dit nu een echt probleem is of niet ...
zaterdag 9 mei 2009 - 00:44
Gefra

Gefra

Tja, probleem is dat er een deel tussen boom en zwembad overdekt is met terras. Ik kan daar dus niet meer aan.
Vandaar dat het dus een geruststelling zou kunnen zijn als ik wist dat de wortels naar beneden groeien en minder in de breedte, en hoe sterk dat ze zijn...
Wortels kunnen straatstenen naar omhoog duwen, maar misschien maak ik mij wel onterecht zorgen en is mijn probleem iets voor over 100 jaar...

Bedankt voor de tip in elk geval!!
zaterdag 9 mei 2009 - 01:10
WiPe

WiPe

De druk van het water is een flink stuk groter dan de druk die boomwortels kunnen maken. Ik heb al wel eens een muur zien barsten door een boom, maar die stond veel dichter bij de muur dan hier het geval is. Bovendien was die muur veel minder dik.
De manier waarop wortels bestratingen omhoog drukken heeft met een heel pakket andere oorzaken te maken als alleen maar de sterkte van de wortels; oorzaken die in deze kwestie niet van toepassing zijn.
zaterdag 9 mei 2009 - 09:27
spruce

Spruce

Wipe is natuurlijk 100 keer meer slimmer als het op bomen aankomt, maar loop je op lange termijn niet het risico dat je boom onstabiel wordt door de assymetrische worteling ?

Ik heb gelezen dat Juglans Regia (okkernoot) minder sterk een penwortel gaat maken als b.v. Juglans Nigra.

Dus dat er bij een storm een windrichting kan ontstaan waarbij de boom onstabiel is en kan vallen en het mooie zwembad kan beschadigen ... veel meer beschadigen dan een gaatje maken in je beton.
zondag 10 mei 2009 - 00:57
WiPe

WiPe

Die penwortel bij bomen is iets wat sterk overroepen is. Ove rhet algemeen hebben bomen vooral een penwortel in de eerste jaren en gaan na verloop van tijd vooral de zijwortels voor stabilitiet en opname zorgen.

Ik maak me op korte termijn vooral zorgen over de wortels die doorgekapt zijn om het zwembad te graven en om de verharding te leggen. dat zou kunnenbetekenen dat de boom extra gevoelig is voor windworp, maar de boom zou dan eerder weg van het zwembad valen dan in de richting het zwembad. Maar het is zo goed als onmogelijk om de situatie te beoordelen zonder ze ter plaatse gezien te hebben. maar naar mijn idee is het nopoit een goed idee om eerst te bouwen en pas nadien de vraag te stellen wat dat nu precies voor gevolgen heft ivm de bomen die op die plek staan.
zondag 10 mei 2009 - 08:38
Gefra

Gefra

Nu in elk geval was de boom, toen we het zwembad bouwden, nog heel klein (toch meer dan 7 jaar jonger dan vandaag) en zijn er toen bij het graven geen problemen geweest met wortels die in de weg zaten.
Dus misschien dat die wortels zich wel een weg zoeken langs de beton door naar beneden.
Wel werd er mij al 2x gezegd dat een boom ongeveer evenveel wortels maakt als dat zijn kruin groot is. Klopt die stelling??
In elk geval wordt onze boom na de zomer flink gesnoeid, en zeker niet alleen in functie van het zwembad hoor. Gewoon omdat hij wat té groot wordt naar mijn zin, en om de vele bladeren die in de herfst vallen. Meer niet.
Maar in elk geval: iedereen bedankt voor de uitleg!
maandag 11 mei 2009 - 21:40
spruce

Spruce

Neen, mijn vader had vroeger een oude noot - de wortels waaierden uit een diameter die 3 keer de kruindiameter is (mijn schatting, don't shoot me !).

En een noot flink snoeien is als zwemmen in een zwembad zonder water - niet echt de bedoeling.
maandag 11 mei 2009 - 22:25
spruce

Spruce

Birdwatcher,

volledig akkoord - maar noten zijn verre van tuk op snoeien - als je dat vergelijkt met Fagus of Carpinus.

Ik heb al gelezen dat de boom kan doodbloeden en ook dat invriezing van de snoei wonde een risico is bij de noot.

Noot snoei je alleen maar om dood hout weg te halen en sporadisch om de kroon te bewaren. En zeker niet jaarlijks - liefst in blokken van 5 jaar.

Dat heb ik gelezen - ik ben geen bomenspecialist moet ik er bij zeggen.

Maar de walnoot die mijn vader heeft omgedaan was echt een reus. Enkele jaren terug kon je de stam nog zien en ik vermoed dat de stamomtrek al vlug 2 meter was. En die wortels kwamen tot aan zijne moestuin.
dinsdag 12 mei 2009 - 12:43
WiPe

WiPe

Het klopt maar gedeeltelijk dat de wortels even groot zijn als de kruin. Het volume vand ewortels is recht evenredig met het volume van de kruin. Dus hoe groter de kruin, hoe groter de wortelmassa. Maar dat betekent niet dat de wortels zich ondergronds even ver uit strekken als de kruin.
In prinicipe hebben wortels twee belangrijke functies: opname van mineralen en stabiliteit.
Voor de opname van de wortels gaan de wortels net zo ver als nodig is om de kruin van voldoende mineralen te kunnen voorzien. Dat betekent dat in een schrale grond de wortels zich verder zullen uitstrekken dan in een rijkere bodem.
Wat betreft de stabiliteit wordt de grootte van het wortelpakket, of beter, de grootte van het pakket aan stabiliteistwortels bepaald door de belasting die de kruin te verwerken krijgt. Dus hoe hoger de boom, of als de boom op een erg winderige plaats staat, hoe meer de boom nood heeft aan wortels die de boom helpen overeind te blijven.
Het is ene misverstand dat de wortels zomaar naar beneden zullen gaan groeien als ze in contact komen met de muur. De boom investeert alleen maar in diepere wortels wanneer daar voor de boom volodende te halen valt, en ook als de boom voldoende zuurstof kan voorzien voor die dieper gelegen wortels. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat de wortels sterk in hun groei geremd worden als ze te maken krijgen met een verdichting van meer dan 1,5 megapascal en al helemaal niet meer kunnen groeien bij een verdichting van 3 megapascal. Ze zullen dus niet door die muur heen kunnen. Als dat wel zou gebeuren zegt dat zeer veel over de kwaliteit van de muur.

Ik vermoed dat de boom in de richting van het zwembad alleen problemen zou kunnen hebben met de stabiliteitswortels. Opname van mineralen zal de boom waarschijnlijk kunnen compenseren door wortelgroei in het andere deel van de wortelpruik. Vermoedelijk zal de boom meer verticale wortels maken op de zijwortels aan de kant van het zwembad om het stabiliteitsprobleem op te lossen.

Wat het snoeien betreft: je kan de boom op termijn niet kleiner houden door snoei en je kan zeker niet de bladmassa blijvend verminderen. Bovendien loop je het risico dat de boom door verkeerde snoei gevoelig wordt voor takbreuk. Ik zou zeggen: niet doen.
dinsdag 12 mei 2009 - 19:34
Gefra

Gefra

Geloof me, ik zit ook echt wel met ons boompje in hoor!
Trouwens, het is echt nog maar de eerste keer in 12 jaar dat hij gesnoeid zal worden.
En zoals ik dit hier nu allemaal lees, denk ik dat ik mij niet onmiddellijk zorgen moet gaan maken: niet over de muur van het zwembad, en ook niet over de stabiliteit van de boom.
Dankjewel allemaal voor de uitleg!
dinsdag 12 mei 2009 - 23:34
WiPe

WiPe

Ik wil echt wel geloven dat je met je boompje in zit. Anders zou je hier geen vragen stellen.

Maar het is echt niet omdat de boom in twaalf jaar nog niet gesnoeid geweest is dat er geen zware fouten kunnen gebeuren met het snoeien van een okkernoot. Ik moet zelfs eerlijk toegeven dat ik niet veel mensen ken die zo'n boom weten te snoeien zonder dat hij daardoor achteraf in de problemen geraakt.
woensdag 13 mei 2009 - 09:18
Gefra

Gefra

Hoe bedoel je?
woensdag 13 mei 2009 - 22:24
spruce

Spruce

Noten worden niet gesnoeid - enkel de dode takken en om de kruin te vrijwaren en zeer spaarzaam mee omspringen.

Een noot is moeilijk om correct te snoeien.

Ik heb onlangs (ik heb zelf enkele noten) gezocht op dit forum naar topics over Juglans. Bleek dat de stapel van "slechte snoeibeurten" bij de noot niet op één hand te tellen zijn (doe maar die proef op de som).

De boom kan doodbloeden of de wonde kan invriezen, waardoor de boom gaat sterven.
woensdag 13 mei 2009 - 23:04
WiPe

WiPe

Om het kort te houden wil ik citeren uit 'Stadsbomenvademecum deel 3B"

Onvakkundig snoeien geeft zwakke plekken in de stam. Verkeerd afgezaagde takken staan boven aan de lijst van belangrijke infectiehaarden. Snoeiwonden glad langs de stam vormen een uitgangspunt voor veel problemen: houtrot, holten, ringscheuren, radiale scheuren en vorstscheuren, kanker, insectenvraat en gedeeltelijk afsterven van de stam.

Te zwaar en verkeer snoeien in d ekruin kunnen voor soortgelijke problemen zorgen.

Bij Juglans komen dara nog de problemen die kunnen ontstaan door op het verkeerde moment te snoeien i.c. bloeden bovenop.
donderdag 14 mei 2009 - 09:21
ingec

Ingec

als je hem gaat snoeien zou ik dat in de zomer doen , in verband met het sneller dichtgroeien van de wonden en minder kans op infecties .
waarom zou je wachten tot de herfst want dan kijk je de hele winter tegen een gesnoeide boom aan terwijl als je het nu doet je er over een paar weken niets meer van ziet en dan kan je in de herfst de takken die te hard gegroeid zijn door het snoeien nog corrigeren.
overigens heeft een noot een flinke penwortel want tweejarige zaailingen zijn al niet eens meet uit de grond te trekken.
wij hebben hier een 100+ boom redelijk dicht bij huis staan en geen last van wortels en de takken hangen toch meters over het dak, alles groeit er zelfs goed onder.
donderdag 14 mei 2009 - 23:20
spruce

Spruce

Over die penwortel - Nigra vormt penwortel - Regia veel minder.

Al je een ent koopt, moet je weten op wat voor wortel die staat, tenzij het een zaailing is - en dan zal die penwortel ook niet al te groot zijn.
vrijdag 15 mei 2009 - 17:17
Gefra

Gefra

En hoe weet ik of mijn okkernoot een Nigra of een Rgia is?

En ik dacht dat een okkernoot enkel na het vallen van de bladeren mocht gesnoeid worden, precies om het bloeden te voorkomen. Wat is nu juist?
vrijdag 15 mei 2009 - 18:57
WiPe

Tekst aangepast

WiPe

Wat die penwortel betreft: dat is sterk overroepen. Een jonge zaailing maakt een penwortel met kleinere zijwortels. Op die manier kan de boom snel al voldoende water en mineralen vinden. Die zijwortels helpen dan de boom te verankeren. Zonder die zijwortels zou dat boompje kunnen roteren op die penwortel. Wanneer de boom verder groeit gaat de penwortel minder hard groeien en gaan vooral de zijwortels ontwikkelen. De boom haalt dan zijn stabiliteit uit die zijwortels in combinatie met wortels die verticaal naar beneden groeien. Die penwortel gaat niet oneindig naar beneden blijven groeien. Daar heeft de boom op geen enkele manier voordeel aan. De wortels die echt diep afzinken en doordringen tot aan de watertafel zijn meestal zoveel minder dik dan je zou verwachten. Die kun je zeker niet omschrijven als penwortel. Bovendien is het een feit dat wanneer je de penwortel van de jonge boom doorsnijt, die nauwelijks vervangen wordt. (Anders zou het tenandere geen voordeel opleveren bij het verplanten als de penwortel doorgesneden is geweest.) Voor zover ik weet wordt okkernoot (Juglans nigra) alleen geënt op zaailingen van okkernoot en niet op zwarte noot (Juglans nigra). Daarvoor is het enten zo al moeijlijk gnoeg. Wat het seizoen betreft: absoluut snoeien in de zomer. Snoeien in oktober kan er al voor zorgen dat de boom gaat bloeden. Snoeien in de zomer heeft ook als voordeel dat de snoeiwiondes beter afgegrendelt worden. Maar als je in de zomer zo hard snoeit dat je nadien sterk groeiende scheuten krijgt heb je te zwaar c.q. veel te veel gesnoeid. Die sterke scheuten in de winter afsnoeien is dan naast de kwestie, zeker gezien je in de winter niet mag snoeien aan noot.
vrijdag 15 mei 2009 - 20:14
Gefra

Gefra

Ik bedoelde met snoeien in de winter eigenlijk meer de maanden januari en februari. Das inderdaad na het vallen van de bladeren, maar net voor het nieuwe blad. Als ik nu de nieuwe scheuten ga wegsnoeien, dat heeft niet veel zin, want ik wilde eigenlijk tevoren al snoeien en niet enkel de nieuwe scheuten.
In welke maanden snoei je dan best een noot?
vrijdag 15 mei 2009 - 20:41
WiPe

WiPe

Juli, augustus of september. Traditioneel worden noten licht gesnoeid bij het vallen van de noten. Dat is laat genoeg omdat dat ook het moment is dat het blad valt. Bomen snoeien als het blad valt is niet ideaal. Later snoeien doet bloeden, zeker als er in januari of februari gesnoeid wordt, maar zelfs oktober is al te laat.

De reden waarom noten traditioneel niet zomer gesnoeid worden is dat je op dat moment de oogst wegzaagt. Voor mijn grootouders was het ondenkbaar dat ze een ingreep zouden doen waardoor ze hun opbrengst zouden kwijtspelen. Maar als je het bekijkt vanuit de boom is de zomer veruit de beste periode. De boom kan dan niet bloeden en de afgrendeling (het interne verdedigingsmechnisme waarmee de boom aantastingen kan weerstaan) werkt dan optimaal. Bovendien zal de boom minder snel waterlot mahken als reactie op d esnoei.
zondag 17 mei 2009 - 11:44
Merkjen

Merkjen

Ik ben absoluut geen kenner, dus heb nu het eea gelezen, maar laat mij evengoed graag adviseren... Voor onze stadstuin zijn wij ons vast aan het oriënteren op nieuwe beplanting en zo is mijn oog gevallen op een meerstammige walnotenboom. Echter heb ik geen idee wat de grondsoort van onze tuin is, welke soort ik moet zoeken of hoe dicht de boom van het huis mag staan...
zaterdag 18 januari 2020 - 07:22
WiPe

WiPe

Heb je voldoende plaats voor een meerstammige notenboom?
Wat de afstand tot je huis betreft: als de kruin goed kan uitgroeien zonder dat je die gedurig moet bijsnoeien, zit je wat afstand tot het huis betreft altijd goed.
zondag 19 januari 2020 - 09:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon