menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Pinus mugo

ron

Ron

2 weken geleden kleine Pinus Mugo gepland in de volle grond. Grond goed voorbereid en gedraineerd (beetje compost en klein grind door de kleigrond gemengd zodat het wat losser is), maar door zware regenval nog steeds vochtig (maar ook weer niet echt doorweekt of zo). Inmiddels beginnen naalden van onderaf geel te worden en uit te vallen.
Is het de stress van het verpotten, te vochtige grond of iets anders? Moet ik actie ondernemen of hem gewoon even laten bijkomen?

ron
vrijdag 3 oktober 2008 - 09:12
WiPe

WiPe

Vermoedelijk zuurstofgebrek aan de wortels of verplant met een te kleine kluit.

Reden van zuurstofgebrek kan zijn: te natte standplaats of te diep geplant.

Te natte standplaats kan door de kleigrond plaatselijk te verbeteren. Daardoor creëer je een plek die plaatselijk wat beter doorlaatbaar is, waardoor het regenwater zich gaat verzamelen in de plantput en daar bijna niet weg kan, een zogenaamd badkuipeffect. plossing kan zijn de plant op een klein heuveltje planten zodat je de grond slechts oppervlakkig moet verbeteren.


De wortelhals van de plant (de plek waar de stam overgaat in de wortels) moet min of meer gelijk zitten met het maaiveld. Als di wortelhals een paar cm onder de grond zit, krijgen de wortels onvoldoende zuurstof waardoor de plant slecht groeit en zelfs kan doodgaan. Uitgraven en minder diep planten is dan de oplossing.

Als de plant een te kleine kluit heeft c.q. wanneer bij het verplanten te veel wortels achter gebleven zijn, kan de plant moeilijk water opnemen waardoor hij verdroogt. Dat is natuurlijk niet het geval bij containerplanten.
vrijdag 3 oktober 2008 - 21:18
ron

Ron

thnx.

Wortelhals ligt mooi op het maaiveld en hij is zo van de container de grond ingegaan.

Zal hem morgen nog eens checken hoe het met de vochtigheid aan zijn onderkant is, maar had wel een kuil geprepareerd, die 3 x zo breed en diep was als de container.
Zal hem op heuveltje zetten. Hoe draineer ik de grond nog beter? Maw waarmee doe ik dat het beste?

Dank je voor je tips so far!
vrijdag 3 oktober 2008 - 21:36
hugo

Hugo

Pinus mugo is toch een bergden, niet??? denk dat er wat veel kalk in uw grond zit,, bij opnieuw planten tuinturf in je plantgat mengen en na het planten een laag cocopeat rond de boom leggen, dit verzuurt ook de grond

groetjes
zaterdag 4 oktober 2008 - 09:32

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon