menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Anna Paulownia

Ga naar meest recente reactie

Thiviers

Thiviers

Een kennis van ons heeft twee volwassen Anna Paulownia's in haar tuin. De stammen en dikste takken vertonen gaten door het een of ander. Men raadt hun aan de bomen te kappen. Weet iemand waardoor de bomen zijn aangetast en is het nodig ze te verwijderen?
donderdag 11 september 2008 - 13:25
WiPe

WiPe

Om een correct idee te krijgen over wat er aan de hand is, heb je een minimum aan inzicht over de biologie van bomen nodig.

Bomen reageren heel anders dan dieren op belagers die de gastheer binnendringen.
Dieren, en dus ook mensen, zullen een kiem die het lichaam binnendringt gaan isoleren en aanvallen, waardoor er zoiets als ziekte onstaat. Wanneer dieren gekwetst worden, wordt het gekwetste weefsel hersteld, op dezelfde plek.
Bomen zullen, wanneer ze gekwetst zijn, de kwetsuren niet herstellen. Ze zullen de beschadigde plek afgrendelen, zodat de kiemen die daarin zouden kunnen zitten helemaal afgezonderd worden van de levende boom. Kiemen worden dus niet bestreden, maar kunnen vrij hun gang gaan in het aangetastte gedeelte. De boom maakt rondom het afgegrendelde deel nieuw weefsel aan dat perfect gezond is.
Het aangetastte deel maakt dus geen deel meer uit van de levensprocessen van de boom, waardoor dat deel helemaal kan wegrotten zonder dat de levende boom daar schade van ondervindt.

Nu moet je er rekening mee houden dat paulownia vrij vorstgevoelig is, waardoor zware takken kunnen doodvriezen. Zo'n dode tak is voor een boom een aantasting die ingegr"ndeld moet worden en kan gaan inrotten. maar dat hoeft geen probleem te zijn. In ieder geval zal je in België geen volwassen Paulownia's vinden die geen enkele holte hebben. We hebben er tenandere zelf twee in de tuin staan met een stamomtrek van rond de drie meter, en de nodige holtes. Hoewel de bomen vlak langs een drukke steenweg staan is er op dit moment geen enkele reden omd ebomen te kappen.

De vraag die je je dan moet stellen is: is de boom nog voldoende stabiel of is er kans dat er takken zouden kunnen uitbreken. Dat is iets waar een eenvoudig antwoord op bestaat. In het verleden hebben verschillende mensen al geprobeerd om een eenvoudig regeltje op te stellen dat kan helpen om te bepalen of een boom al dan niet veilig is, maar die regeltjes kunnen geen van allen de toets met de realiteit doorstaan.
In ieder geval is het zo een boom niet per definitie onveilig zou zijn omdat hij een of meerdere holtes heeft. Het goed beoordelen van bomen met holtes is een vrij moeilijke discipline die heel wat ervaring vraagt en zelfs dan nooit objectief kan zijn.

Als er twijfel moest bestaan over de stabiliteit van de bomen kan het uitdunnen van een aantal takken aan d ebuitenkant het risico verkleinen. maar dat dient dan wel te gebueren door iemand die weet hoe bomn groeien.
donderdag 11 september 2008 - 20:42
Thiviers

Thiviers

Mag ik u danken voor uw antwoord. Ik zal dit bericht naar mijn kennis sturen. Ze zal er best blij mee zijn en waarschijnlijk haar bomen laten staan.
donderdag 11 september 2008 - 23:07
iecee

Iecee

De Paulownia heet overigens gewoon Paulownia en niet "anna paulonia",
volgens mij is dat de naam van een of ander dorp in nederland of zoiets
groetjes
woensdag 24 september 2008 - 23:49
WiPe

WiPe

De Paulownia is genoemd naar een Russische tsarendochter, Anna Paulownia, die getrouwd was met nen Ollander.
De boom wordt dus effectief Anna Paulownia boom genoemd. Paulownia is de wetenschappelijke geslachtsnaam, en die kan dus ook gebruikt worden.
donderdag 25 september 2008 - 08:48

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon