Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/29/fotos-van-uw-tuin/46499/bezoek-aan-de-serres-bij-het-kasteel-van-laken

menu
Tuinadvies
0

Bezoek aan de serres bij het kasteel van Laken

Ga naar meest recente reactie

Jdcoster

Het is reeds een honderdjarige traditie dat de Koninklijk serres in Laken rond deze tijd worden opengesteld voor het publiek.
Niet voor niets komen er elke dag duizenden bezoekers in de rij aanschuiven. Wat kan men ook anders beter verzinnen met ons huidig regenweer dan gaan wandelen in een tropische tuin.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Over Leopold II doen natuurlijk heel wat minder mooie verhalen de ronde maar de man had smaak zo te zien en vooral … geld ook.
De goed onderhouden serres in art-nouveaustijl alleen al zijn de moeite van een bezoek waard, nog los van de schitterende collectie tropische planten die er zich in bevinden. Er staan nu nog heel wat palmen, camelia’s en citrusbomen uit de tijd van de bouw van de serres, midden negentiende eeuw. Naar mijn mening, moet deze collectie, zeker qua presentatie en verzorging, zowat enig in Europa zijn.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Groepjes Pantoffelplanten, Aaronskelken, Pelargoniums of Primula’s staan in dichte tapijten slaapkamergeluk of Sellaginella . Uit metershoge muren, bekleed met Ficus Pumila priemen geveerde bladeren van varens, hertshoornvarens of met felkleurige bloemen getooide kelken van Bromelia’s. Heel het aanbod aan kamerplanten uit onze bloemenwinkels en alles wat er momenteel klaar staat in de kwekerijen om deze zomer onze bloembakken en tuinvazen mee te vullen, is daar aanwezig, zij het in honderd- of duizendvoud.
[afbeelding verwijderd niet-https][afbeelding verwijderd niet-https]
Bezoekers vallen van de ene WAW-ervaring en van de ene verbazing in de andere. Zeer gesmaakt worden de tientallen meter lange hangende Fuchsiagalerijen waar men onder door loopt, geflankeerd door veel soorten variëteiten manshoge perlargoniums. De Azaleakas was zeker ook een plaats om er iets langer te vertoeven en voor een trap, volledig bekleed met speciaal voor dit tijdstip klaargestoomde hortensia’s wordt vaak het fototoestel bovengehaald.
[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
Net wanneer men dreigt een klein beetje aandacht te verliezen door het overaanbod van al dat moois, komt men dan weer in een serre waar flink uit de kluiten gewassen Medinilla’s staan in Leopolds oude Chinese vazen. Ik doe mijn hoedje af voor de vijftien tuinlieden (tuintovenaars) die dit jaar in jaar uit verzorgen en deze tentoonstelling weer ieder jaar voor elkaar krijgen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Het ganse traject is zeker een kilometer lang en voor de geïnteresseerde bezoeker duurt het al gauw 2 uur. De bezoekers worden ook even terug naar buiten geleid en krijgen daar een stukje van het park te zien met de vijver en de stad Brussel op de achtergrond, wandelen langs het kunstatelier van koningin Elisabeth en kunnen genieten van de aanblik van de Japanse toren omringd door bloeiende kerselaars en kleurige esdoorns.
[afbeelding verwijderd niet-https]
De serres zijn nog toegankelijk tot en met 6 mei. Dan is het weer wachten tot de volgende lente
Openingsuren:
Zondag 29 april : van 09.30 u tot 16.00 u en van 20.00 u tot 22.00 u
Dinsdag 1 mei : van 09.30 u tot 16.00 u
Woensdag 2 mei : van 09.30 u tot 16.00 u
Donderdag 3 mei : van 09.30 u tot 16.00 u
Vrijdag 4 mei : van 13.00 u tot 16.00 u en van 20.00 u tot 22.00 u
Zaterdag 5 mei : van 09.30 u tot 16.00 u en van 20.00 u tot 22.00 u
Zondag 6 mei : van 09.30 u tot 16.00 u en van 20.00 u tot 22.00
Toegangsprijs: 2,5€ - kinderen gratis

zondag 29 april 2012 - 00:35

Minouke

enkele jaren terug zijn we ook eens geweest.
Prachtig en zeker een aanrader.

Alleen de serre al is een juweeltje op zich.
zondag 29 april 2012 - 08:41

Kerstkind

Ai jdcoster,
alleen al met deze getoonde foto's en prachtige beschrijving heb je mij
weten te verbazen.
Wat een pracht en praal, geweldig!!!
Bedankt voor het laten meegenieten,
José
zondag 29 april 2012 - 11:07

ERWIN52

Ja inderdaad ... de koninklijke serres te Laken zijn een "UNIKUM" ! Het is waarop wij, als toch bescheiden Belgen, echt trots op mogen zijn. Zij, die deze serres nog niet bezocht hebben, hebben een gemis aan hun planten- en bloemencultuur !!! Jammer dat deze enkel een bepaalde tijd wordt tentoon worden gesteld terwijl zij met belastingsgeld zijn opgericht en onderhouden.
Maar ja, rijken kunnen altijd meer dan het gewone volk !!!!!
Ik ben géén anti royalist. Ik ben al blij dat van deze zaken kan genoten worden. Het zou ook anders hebben gekund !
Groeten, Erwin
zondag 29 april 2012 - 14:45

Adrienne

Staat op het verlanglijstje, maar zal voor volgend jaar zijn denk ik
Goh echt poep chique daar he !!!

woensdag 9 mei 2012 - 11:17

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken