Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/29/fotos-van-uw-tuin/44042/de-meeste-exoten-staan-bij-mij-nu-al-binnen

menu
Tuinadvies
0

De meeste exoten staan bij mij nu al binnen

Ga naar meest recente reactie

Jdcoster

Het laatste fruit is geplukt, op een emmer vijgen na en misschien nog wel een kleine wasmand noten die nog liggen te wachten.
De vorstgevoelige planten zijn voor het grootste deel al binnen gehaald.
De noodzakelijke snoeibeurt zoals voor de Fuchsia's, de Pelargoniums, de Plectranhtus fruticosa en de Lantana Camara, stel ik nog een tijd uit. Misschien wel tot in januari. Ik wil eerst nog eens volop genieten van de bloemen.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/210/deeerstecymbidiumsin201.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us
De Cymbidiums die verleden jaar pas vanaf december begonnen te bloeien, staan nu al bijna in bloei. Het zal een spectaculaire herfst worden.
Zo lijkt mijn serre wel een echte orangerie of wintertuin.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/594/doents25.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/198/doents24.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us


Enkel de gele Brugmansia's ontbreken nog omdat ze de volgende dagen nog een mooie bloeironde zullen geven en ik deze 2,5 meter hoge planten toch wel wat moet insnoeien bij het binnenhalen. Ik plant ze namelijk ieder jaar in de volle grond en bij het uitsteken verliezen zo veel wortels dat snoeien hier wel noodzakelijk is.

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/51/doents26.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us

dinsdag 11 oktober 2011 - 22:33

Detuinenindemen

Wat is het prachtig. Een weelde van bloemen waar je nog lang van kunt genieten. En fijn dat je dat werk gedaan hebt; ik moet er nog aan beginnen...
dinsdag 11 oktober 2011 - 23:14

LauraK

Wat een sfeervolle foto's, geweldig om te zien! En wat een prachtige ruimte om de
planten te laten overwinteren: met die tafel en stoelen erbij een heerlijk plekje om
te zitten en nog een tijd(je) van al dat moois te genieten.

Groeten van Laura.
woensdag 12 oktober 2011 - 09:06

Gehenna

Mijn bed nog nemen en ik sta klaar om te vertrekken. Mijn nieuwe slaapplaats graag verlichten met de nodige sfeerverlichting aub dankuwel.

Lein ik vraag dan wel 2€ inkom hoor. Mij storen tijdens mijn schoonheidsslaapje ....
woensdag 12 oktober 2011 - 16:06

Rita1960

Joel..

dat ziet er erg goed uit in die mooie serre van je..

hier alles reeds onderdak, gesnoeid, ontbladerd enz...
dus 't is hier kaal buiten achter het huis..

geniet er nog maar van!

groetjes,

Rita

woensdag 12 oktober 2011 - 20:58

Jdcoster

@TinnekedV
De serre meet 12 op 3 meter en was en is eigenlijk nog steeds, een druivenserre.
We hebben ons huis ooit gekocht o.a. vanwege die muurserre. Ze was gebouwd met betonnen liggers en slechts 3 meter hoog. De druiven hingen daar nog eens een halve meter onder.
Die serre was te laag en in zeer slechte staat. Op dezelfde fundering heb ik later een houten serre gezet met goothoogte 3 m en nokhoogte 5 m.
De helft van de druivelaars zijn nog de originele Frankenthals en zijn reeds 80 jaar oud.
In de tussenseizoenen profiteert de bovenverdieping van het huis van de passieve warmtewinning van de serre via de openstaande ramen.
Nu zijn de draden voor de druiven gespannen op 3 m hoogte wat al veel comfortabeler is. In de zomer dient de serre als eetplaats, salon en soms ook een beetje als feestzaal.
In de serre staat een kleine radiator, aangesloten op de CV. Daarmee kan ik de vorst tijdens lange koude periodes er uit houden. De ramen bestaan uit dubbel glas en het dak uit driedubbelwandige polycarbonaatplaten. Zeer goed geïsoleerd dus. Daardoor moet ik maar weinig dagen in het jaar verwarmen. Als het vriest is er vaak zon en dan kan de temperatuur, met alle ramen dicht, zelfs oplopen tot 20° en meer. 's Avonds en 's nacht koelt het dan langzaam weer af. Laatste winter was mijn laagste temperatuur eens 3°.
Die temperaturen volstaan voor de meeste orangerieplanten wel, zelfs de cymbidiums voelen er zich goed. Soms haal ik er ook wel binnen in de woonkamer wanneer ze bloeien, ook de kerstcactussen en de Clivia's enz.
Wanneer de Brugmansia's en de citrussen bloeien in de vroege lente is het ook een zalig moment. Dan komen hun lekkere geuren tot in de slaapkamer... .
De temperatuur is ook in de zomer goed beheersbaar. De zijramen (0,4 x 1 m) zijn schuiframen die goed kunnen geregeld worden qua opening en de dakramen ( 3 stuks van 0,8x2 meter) worden geopend met hydraulische automatische raamopeners.
Ik hoop dat de foto's ook een beetje het verhaal illustreren en een antwoord geven op uw vragen.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/267/serrep.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us
Van ongedierte heb ik niet zo veel last. Witte vlieg en spint eigenlijk nooit (gelukkig) Bladluizen soms op de Brugmansia's, Abutilons en Fuchsia's. Die worden er buiten met een harde waterstraal afgespoten. De druiven worden de laatste jaren in het najaar wel redelijk aangetast door wolluizen. Daarom heb ik nu al alle bladeren verwijderd en de wintersnoei al gemaakt. De stammetjes en verder alle naadjes en kiertjes heb ik nu bespoten met winterolie. In de lente, wanneer het eerste groen verschijnt spuit ik dan nog wel eens met Pyrethrine (een plantenextract).
woensdag 12 oktober 2011 - 22:59

Marero

gehennake en lein een beeke opschuiven hé want ik breng mijn hangmat mee naar dit paradijsje waar een mens zoals ik alleen maar kan van dromen
woensdag 12 oktober 2011 - 23:52

Jerre050978

Wooooooow!
donderdag 3 mei 2012 - 14:03

Jdcoster

Het is weer zo ver. Ze staan bijna allen weer op hun vertrouwde plaatsje om ongeschonden de winter door te brengen.
Buiten staan ze toch maar te verzuipen en volgende week zou er al nachtvorst aan de grond zijn .
Dit jaar was het zeker geen succesverhaal voor het fruit. Geen appelen, peren of noten. Slechts een matige druivenoogst en al helemaal geen vruchtzetting bij het mandarijnboompje. Massa's onrijpe vijgen die hangen te rotten aan de struiken ... .
Kortom, een jaar om gauw te vergeten en met ongeduld al uit te zien naar een schitterende lente, gevolgd door een warme, niet te droge en zachte zomer en een herfst doorspekt met een paar Sint-Machiels-zomertjes.
Het lijken precies al wel nieuwjaarswensen. Ik blijf hopen ... .

[afbeelding verwijderd niet-https]

zondag 21 oktober 2012 - 21:17

Gunther75

zeer mooie foto´s
donderdag 25 oktober 2012 - 22:02

Danny2

Ben vandaag pas begonnen aan de winterberging maar nie flink opgeschoten door dat rotweer.
De regen die we in de zomer gemist hebben valt er nu met bakken uit.
Wat fruit betreft waren er appels in overvloed, maar niet alle rassen, cox, jonagold en elstar waren er niet, boscoop en renetten wel masaal. Peren heel matig. Noten tamelijk, kersen noppes,kiwi's dan weer wel, bessen veel minder, druiven ook minder en rijpen zeer slecht af, ananaskers veel te laat en gaan allicht vannacht bevriezen, pepino's ook heel late vruchtzetting. Al bij al een matig siezoen maar toch teveel om alleen te verorberen, ben weer tevreden met de tuinopbrengsten wat niet kan gezegd van onze spaarboekjes, daar ga ik er volgend jaar een paar nieuwe van aanplanten......

groetjes danny
vrijdag 26 oktober 2012 - 20:33

Boerke

JDKoster, mijne mond valt open. Wat prachtig. Als je de plaats hebt . En wat een indeling. Daar kun je gewoon in wonen. Daar werk je met plezier in.
Eééééééééééééééééééééééén woord : Adembenemend.
zaterdag 3 november 2012 - 20:08

Jdcoster

Dank u. Ik heb die serre zelf gebouwd en ik ben er dus ook een beetje trots op natuurlijk.
Aan de kortste kant heb ik een regenwater-reservoir gemetseld en dan met hout bekleed. Het regenwater van de serre loopt eerst naar binnen en als de bak vol is, weer naar buiten, op de wortels van de lindeboom die graag een vochtige standplaats heeft. Mijn planten krijgen dus altijd regenwater dat ik maar te scheppen heb. Ik heb niet het geduld om te staan wachten aan een kraantje namelijk. Als alles weer volop begint te groeien in het voorjaar heb ik wel 6 tot 10 emmers per dag nodig.
Hier zie je de serre ook eens uit andere hoek gefotografeerd:

[url=http://www.freeimagehosting.nl/#0de5313f9c0ef3bd78b4e0b1a00e582e.jpg][afbeelding verwijderd niet-https]

[url=http://www.freeimagehosting.nl/#8e7aaa27ba231755c238d276c223b17f.JPG][afbeelding verwijderd niet-https][url=http://www.freeimagehosting.nl/#555776be7ae72d47b8b99d5245d44cd8.jpg][afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 3 november 2012 - 21:51

Sunjet

mooie fotos fantatise serre droom ik ook van
is gewoon de max voor de tuinders
groetjes sunjet
zondag 16 december 2012 - 12:21

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken