menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Van wilde tuin naar rotstuin deel 3

Ga naar meest recente reactie

Harry54

Harry54

Vandaag (zondag) niet veel gedaan; het is de bezoekdag voor de wederzijdse moeders. ( 'Ze zijn er nu nog'...)

In de namiddag een beginnetje gemaakt met een trapje om straks een officiële weg naar boven te hebben en vandaaruit stapstenen te kunnen leggen.


[afbeelding verwijderd niet-https]

Verder dan nu maar even een meningvormende ronde- zo u wilt: de inspraakronde.
Het ligt in de bedoeling om bovenop een 'beekje' te maken. Op de bijgaande foto ziet u de mogelijke route van de voorgenomen stroom. Wat vinden jullie hiervan: moet hij breder? moeten de bochten dieper? Moet er een bocht minder komen?
Kortom: graag jullie mening.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ik zal dit ook even bij het vijverforum plaatsen.
Aanvullende vragen: het verval is ongeveer 50 centimeter; de breedte zal variëren tussen de 30 en 50 centimeter. Vraag 1: een hoeveelliter pomp is geschikt en vraag 2: hoe bereken je dat ook alweer: verval 50 cm; lengte ongeveer 11 meter; breedte 30 à 50 cm. Wat is dan de stroomsnelheid?

Uteindelijk (maar dat is een meerjarenproject) loopt het beekje via het middenpad terug naar een nog te graven vijver. Voor dit eerste stuk wil ik het oplossen met een ingegraven specieton en een lange slag aan de pomp.

Reageer, reageer!!

groet harry
zondag 9 augustus 2009 - 22:07
jumperke

Jumperke

Harry,

Ik ben Uw tuinwerkzaamheden reeds enkele dagen aan het volgen.
Knap werk geleverd en het ziet er al heel mooi uit!
Ivm het beekje, ik zou het overal op 5cm breedte houden.
De vorm en de bochten zien er allemaal heel goed uit, het wordt een mooi geheel zo!
Om eens te reageren op Uw vraag van de stroomsnelheid.... dit kan denk ik nu nog niet berekend worden hé, want dat hangt toch af van de zwaarte van de pomp? Of heb ik het mis?

jerko
maandag 10 augustus 2009 - 11:30
Harry54

Harry54

Ha Jerko, mooi dat je ook even inspringt.

t'Is wat een combinatievraag hè. Ik wil een rustig kabbelend stroompje (niet één waarvan je steeds naar de wc moet), maar het moet wel wat voorstellen. 5 cm. is wat weinig vind ik. Het moet wat meer proportie hebben, maar 'traag door oneindig landschap' hoeft ook weer niet.
Ik heb niet zoveel idee van pompen, maar hij moet over een lengte van een meter 11 à 12 een hoogte van pakweg 50/ 55 cm overwinnen en dan ook nog aardig wat liters verplaatsen.

groet harry
maandag 10 augustus 2009 - 11:45
mjohanna

Mjohanna

ik heb geen verstand van pompen, maar 11 meter water aan de gang houden uit een ingegraven specie kuip zal behoorlijk tegen vallen het stroompje heeft dan tocg meer water nodig als in de kuip kan?
Maar vanavond krijg ik iemand op bezoek die er misschien in samen spraak met mijn man iets zinnigs over kan zeggen. Zo'n stroompje is perfect voor de luchtvochtigheid met warm weer maar verdampt dan ook veel he?
En de kuip moet toch hoog zitten wil het teveel aan water niet gewoon teruglopend de kuip over laten lopen? Of je moet hem permanent aan hebben? Ook in de winter??
Of vraag ik nou stomme dingen?

Ik realiseer me wel dat ik tijdens je bezoek niet mijn kleine waterpartijtje aan heb gezet. daar ga ik je nog een foto van laten zien dan maar.
maar niet meer vanavond.

Groetjes uit Limburg , Marian
maandag 10 augustus 2009 - 18:14
Harry54

Harry54

Kom maar op Marian met tips'ik kan alles gebruiken.

Ik zou willen, dat wat meer mensen zich er mee bemoeiden. Alle hulp is welkom.

Vandaag verder met het trapje. Nog een heel gedoe en lang was het me niet naar de zin. steeds weer stenen erin en stenen eruit. Voorlopig moet het maar zo; na de winter zal het wel wat verzakt zijn en dan moet ik er nog maar eens mee bezig.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Verder een derde terras gestart. Voorlopig de laatste op de zonzijde van de bult. Het midden is gereserveerd voor de stroom en op de schaduwzijde, waar de trap is, wil ik een wat andere schikking van de stenen. Vanaf morgen begint het werk op school ook weer; het tempo zal vanaf nu flink zakken.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Tot nu toe: het is lekker werk; niet nadenken en je handen maar laten gaan.

groet harry
maandag 10 augustus 2009 - 21:16
jumperke

Jumperke

Mooi Harry!
Dat trapje ziet er toch mooi uit!!!

jerko
dinsdag 11 augustus 2009 - 20:51
mjohanna

Mjohanna

Tja , die tips??
de heren ! mijn echtgenoot en de heer Jac v.d. St de rotstuinman uit Reuver zijn er zeker van dat jouw idee om met een speciekuip te beginnen regelrecht de prullebak in kan.
Zoals ik je al vroeg??
De liters water uit het loopje zullen niet in de kuip passen dus lopen gewoon zo de tuin in.
Je zal toch moeten zorgen voor een waterbassin/vijver met meer water als het waterloopje heeft. En dan kun je ook pas de pomp berekenen.

Dus ? Sorry dit wou je niet horen he?

ik vind t trappetje wel leuk ,en wel dom dat we dat tijdens je bezoek niet besproken hebben dan had ik je een stapel rotstuin boeken uit kunnen lenen voor leuke ideen'Dan had je ze alleen terug hoeven sturen

Groeten uit Limburg Marian
dinsdag 11 augustus 2009 - 21:29
Harry54

Harry54

Ja, was ik al bang voor. het was ook maar bedoeld als tijdelijk iets, want uiteindelijk moet de stroom langs het middenpad teruglopen naar een nog te graven vijver. Hoe precies allemaal ben ik nog niet uit.

Bedank de heren voor het meedenken.

Dom van die boeken? Valt wel mee hoor; het besluit is pas gevallen na het bezoek. Daarvoor waren het maar wat vage plannen.

groet uit een regenachtig maar verder mooi Friesland.
H.
dinsdag 11 augustus 2009 - 21:41
Harry54

Harry54

Vandaag maar weer eens naar het werk geweest; de vakantie loopt ten eind. Vanaf maandag zijn de kinderen er weer. Altijd leuk om het volkje weer te zien.

Dat houdt echter wel in dat de werkzaamheden aan de tuin trager verlopen. Ben een hele tijd bezig geweest met het tracé van de stroom, maar er nog steeds niet helemaal naar tevredenheid uit.
Verder maar eens een nieuwe vorm geprobeerd op de schaduwzijde van de bult.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Mijn ministerpresident (m/v) van alle zaken vindt het nogal katholiek aandoen; ikzelf dacht meer aan een vissengraat.

En omdat ik het niet laten kon even een vakje met wat Pachyphytum gevuld. (tot eind oktober kunnen die blijven staan). Aardigheidje; ik wou eens zien hoe het staat.

[afbeelding verwijderd niet-https]

groet Harry
dinsdag 11 augustus 2009 - 21:59
matteke

Matteke

Praachtig Harry ! Doe zo voort !
dinsdag 11 augustus 2009 - 22:53
Adrienne

Adrienne

Super !!! Harry ik zou het best eens en zijn echie willen zien als t' klaar is.
woensdag 12 augustus 2009 - 11:48

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon