menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Campanula longistyla Isabella

LordOfCantecroy

LordOfCantecroy

Gisteren was ik een tuincentrum en tot mijn grote verbazing vond ik daar een Campanula waar ik nog nooit van gehoord had. Als verzamelaar van Campanulaceae is dit altijd interessant natuurlijk, maar toch ook een beetje vreemd omdat ik de meeste namen wel ken of er toch al ooit van gehoord heb. Op het kaartje staat gedrukt Campanula longistula 'Isabella', in eerste instantie dacht ik dat het weer een zoveelste cultivar was of een kruising van 2 bekende soorten.

Eens thuis gekomen heb ik de naam opgezocht en Campanula longistula blijkt niet te bestaan. Maar Google verwees mij echter wel door naar Campanula longistyla en dit blijkt zelfs een originele, aparte soort te zijn binnen de Campanulaceae. De plant werd al vernoemd rond 1900 en komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, bv. in Georgië en Armenië wordt hij vermeld als inheemse plant, echter zonder een bedreigde soort te zijn.

De plant heeft paarse, redelijk grote, stervormige, eerder buisvormige bloemen (logistyla wil zeggen 'lange buis'), een langwerpig, gekarteld en behaard blad en behaarde stengel en bloemknoppen.

De bloem doet wat denken aan de Campanula punctata en de Campanula trachelium, maar de bloemen zijn iets kleiner. Een witte versie van de Campanula longistyla blijkt niet te bestaan.

De plant zou maximum 1 meter hoog kunnen worden en zou uitzonderlijk veel bloemen moeten geven. De plant in mijn bezit is de cultivar Campanula longistyla 'Isabella' en is dus geen wilde plant, hij wordt trouwens ook nog Campanula longistyla 'Isabella Blue' genoemd.

Hier zijn enkele foto's:

Campanula longistyla 'Isabella':

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Meer foto's van mijn verzameling Campanulaceae kan je vinden op

http://www.thelordofcantecroy.be/CampanulaCollection.html
maandag 13 juni 2011 - 21:09
sprietje

Sprietje

Een prachtige bloem en vooral kleur!
zaterdag 18 juni 2011 - 17:30

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon