Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/28/fotos-van-uw-tuinplanten/31765/campanula-x-haylodgensis-blue-snow

menu
Tuinadvies
0

Campanula x haylodgensis Blue Snow

LordOfCantecroy

Ik heb sinds gisteren een nieuwe Campanula hybride in mijn collectie: de Campanula x haylodgensis 'Blue Snow' (commercieel aangeboden door Addenda®). Het is een kruising tussen een Campanula cochleariifolia en een Campanula carpatica (zie PS).

De Campanula x haylodgensis 'Blue Snow' heeft lichtpaarse (lila) bloemen die tot 2,5 cm. groot zijn met dubbele, gefronste bloemblaadjes. Dit in tegenstelling tot 99% van de andere Campanula's die zeer duidelijk een klokjesvorm hebben met enkelvoudige, niet-gefronste bloemblaadjes. Maar de Campanula x haylodgensis hybrides zijn dan ook hybrides waarbij het juist de bedoeling was een alternatieve bloeivorm te ontwikkelen.

Ze lijken logischerwijze erg op de Campanula x haylodgensis 'Summer Pearl', Campanula x haylodgensis 'Blue Wonder' en Campanula x haylodgensis 'Plena', maar deze 3 hybriden hebben duidelijk veel kleinere bloemen (1 tot 1,5 cm.) die enkele tinten donkerder gekleurd zijn (zie foto onderaan ter vergelijking). In deze kruisingen komt de kleine bloem van de Campanula cochleariifolia dus meer tot uiting, terwijl bij deze Campanula x haylodgensis 'Blue Snow' de grotere bloem van de Campanula carpatica meer naar voren komt.

Zoals de meeste Campanula's bloeien ze zowel in het voorjaar als het najaar (zeker als je verwelkte bloemen snel verwijdert en niet tot zaaddozen laat komen).

Hier zijn enkele foto's:

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Ter vergelijking is dit een foto van de kleinere Campanula x haylodgensis 'Summer Pearl':

[afbeelding verwijderd niet-https]

Meer foto's van mijn verzameling Campanula's (59 soorten) kan je vinden op http://www.thelordofcantecroy.be/CampanulaCollection.html
PS: de Campanula x haylodgensis 'Blue Snow' is dus een kruising tussen volgende soorten:

de kleine Campanula cochleariifolia ('lepelbladklokje'):

[afbeelding verwijderd niet-https]

de veel grotere Campanula carpatica ('karpatenklokje'):

[afbeelding verwijderd niet-https]

zondag 4 april 2010 - 19:24

Rita1960

Hoi Lordje,

dat begint dan, in mijn optiek, zo langzamerhand op een bloem te lijken van een aardappel

jammer, maar ik vind het niet mooi..

doe mij maar de campanula's die echt op de originelen lijken

groetjes,

Rita
zondag 4 april 2010 - 20:04

LordOfCantecroy

Inderdaad Rita, ik heb het even opgezocht, ze beginnen wat op aardappelbloemen te lijken, die zijn ook gefronst (maar dan niet dubbel). Toen ik in het tuincentrum het plantje ontdekte, was er trouwens iemand die er zeker van was dat het anjers waren, tot ik hem het kaartje van Addenda® liet zien waar de naam op vermeld staat Ik vind dat ze wel wat op heel kleine roosjes lijken...

Maar ik zie persoonlijk ook liever de 'gewone' Campanula's, vooral dan de wilde, inheemse soorten (zie bv. mijn avatar, dat is een wilde, inheemse Campanula rotundifolia of 'grasklokje')... Maar ik verzamel alle Campanulaceae, dus ook de deze... Er zijn trouwens meer dan 600 soorten en ondersoorten, dus ik heb nog wel wat werk (en vooral nog veel plaats nodig)

Misschien al een geluk dat er maar enkele hybrides zoals de campanula x haylodgensis bestaan, in ieder geval, de andere soorten en ondersoorten Campanula's die er bestaan zien er nog steeds uit als een klokje!

zondag 4 april 2010 - 21:13

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken