menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Oppassen voor koe- en paardenmest en stro?

leerling

Tekst aangepast

Leerling

Onlangs reageerde iemand op een foto van onze haag met de bedenking dat die, op 3 jaar tijd, echt wel dikker had mogen gegroeid zijn. Ik wuifde dat toen weg. We wonen op heel droge zandgrond en ook vorig jaar hebben de planten hier last gehad van de droogte.

Om onkruid onder de haag te weren, tegelijkertijd de bodem wat te verrijken en minder te laten uitdrogen, mulchen we, met afval van de kattenbak (minus de harde uitwerpselen), dat volgens de verpakking gemaakt is van een mengsel van stro, hout en vlas.

En dan kom je een artikel tegen als dit: https://www.biogroei.be/blog/paardenmest-in-biogroei-tuin-2.html
Het wijst erop dat tarwe tegenwoordig 5x behandeld wordt met groeiremmers.
In het geval van onze hagen minder van belang, maar vooral in paardenweiden worden daarnaast ook herbiciden gebruikt om planten te bestrijden die schadelijk zijn voor vee (jacobskruid, vingerhoedskruid...). "De residu’s van deze bespuitingen blijven op het weiland achter, de dieren eten het gras en na vertering komt het residu in het mest terecht. (...) Paardenmest in de groentetuin kan leiden tot misvorming en afsterving van groenteplanten omdat het residu van het groeihormoon nog actief is. "

Heeft iemand meer weet van die groeiremmers die op granen worden gebruikt? Wat zijn de actieve stoffen? Hoe lang blijven ze actief?
vrijdag 2 november 2018 - 01:42
Tuinprins

Tuinprins

Dat artikel waar je naar verwijst is suggestief en zonder enig bewijs. Het staat dan ook op een website die biologische bestrijding (aaltjes etc) levert. Niets mis mee maar wel iets om in je achterhoofd te houden. Er staat ook een foto bij van een tomatenplant die 'misvormd' is als zijnde bewijs. Die tomatenplant is hoogstwaarschijnlijk aangetast door phytophtora, de meest voorkomende schimmelziekte bij tomaten. Maar ja, van een schimmelziekte kun je niemand de schuld gegeven want die is ongrijpbaar ...

Er wordt ook de indruk gewekt dat iedere graanakker wordt bespoten met groeiremmers. Dit is onjuist. In Frankrijk, waar veel stro vandaan komt, wordt maar in beperkte mate groeiremmers in graan toegepast. Kort graan levert minder stro op vandaar. In het Noordwesten van Frankrijk (Normandië en Bretagne) worden wel groeiremmers ingezet omdat het daar harder waait en het graan eerder plat waait.


Gegroet, de tuinprins
vrijdag 2 november 2018 - 07:35
Patrikc

Patrikc

Zonder is gezonder, daar zal geen twijfel over bestaan.

Maar Tuinprins heeft gelijk, deze berichtgeving is tendentieus, suggestief en ongefundeerd. Het zijn o.a. dergelijke berichten die maken dat er binnen de landbouw vaak een negatieve houding is tegenover de milieubeweging, terwijl de landbouwers eigenlijk de eerste groene jongens zouden moeten zijn... Tegenwoordig zijn er graanrassen die door selectie lager blijven dus die hebben geen bespuiting met groeiregulatoren nodig. Een lager graangewas loopt minder risico om bij hevige regen of wind platgeslagen te worden (‘legering’ genoemd), waardoor het waardeloos wordt.

Hier wordt al minstens 4 generaties en wellicht nog langer strorijke runder- en paardemest in de tuin gebruikt, alles groeit prima.
vrijdag 2 november 2018 - 12:07

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon