Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/25/dieren-te-koop-te-ruilen-gratis-of-gezocht/22295/help-de-kippetjes-sterven

menu
Tuinadvies
0

HELP De kippetjes sterven

Ga naar meest recente reactie

Matabish

Mooi hok, genoeg ruimte om te lopen, drie gelukkige, héél tamme kippetjes!!
Bij de grote kou mochten ze binnen in de garage om toch maar geen kou te vatten...want 'Marieke' (van Maïté), 'Cécile' (van Chloë) en 'Rita' (van Robbe) kunnen niet gemist worden door hun baasjes!!

Dan plots, na meer dan een jaar, begint 'Marieke' ineen te kruipen, zielig in een hoekje, eet nog wel maar ziet er hoe langer hoe zieker uit.
Haar kam wordt bleek en gaat hangen. Zelfs de dierenarts kan niet helpen!
Een paar dagen later is ze dood!! Groot verdriet voor Maïté!!

Op 'Internet' opzoekingen gedaan en aan de hand van de ingewonnen inlichtingen hun ganse hok en loopruimte afgezocht naar
alle mogelijke oorzaken, maar niks gevonden! Géén bloedluizen, geen gesnotter, geen vlooien...

Nu begint 'Rita' raar te doen, zij eet of scharrelt niet meer en zit ook zielig ineengedoken...haar kam is nog wel mooi rood!

WIE KAN MIJ HELPEN OM DIE KNUFFELKIPPETJES VAN MIJN KLEINKINDEREN TE REDDEN???

Hoopvolle groeten,
Matabish.

donderdag 15 januari 2009 - 18:52

Rita1960

Snotver.. Matabish da's niet zo'n beste binnenkomer na je reis naar Zwitserland.

Helaas kan ik je hierbij niet helpen... Volgens mij kan het aan de verzorging niet liggen want daarvoor ben je te wijs met je dieren.
"t zal toch niet de vogelgriep zijn hé, want dat zou me zeer begroten
En hoe staat het met de leeftijd van de kippen? want dat mijn naamgenootje ziek is vind ik maar niets.

Sterkte ermee en houd ons op de hoogte want dieren verliezen waaraan kinderen hun hart hebben verpand is een klo.. iets.

Rita
donderdag 15 januari 2009 - 19:20

Matabish

Lief van jou dat jij je mee zorgen maakt, maar nee hoor, Rita, van ouderdom is het niet!
't Zijn drie jonge kippetjes van verleden jaar, dus max anderhalf jaar oud!
Zó vervelend als je helemaal niet weet wat er aan de hand is. Al wat je doet kan verkeerd zijn!
Ik hoop maar dat er vlug iemand kan helpen, vóór het te laat is!!
Vooral daar de vorige drie kippetjes die ze hadden (Vieke en de kinderen!) vermoord werden door één of ander dier en nu dít!!

Hoopvolle groetjes,
Matabish.
donderdag 15 januari 2009 - 19:33

York

Hallo Matabish,
Ik heb ook al 20 jaar kippen, maar de oplossing voor dit probleem ken ik niet. Volgens mij heeft het toch iets met een virus te maken. Heb je geen diarree gezien. Ik denk dat het toch raadzaam is om een andere dierenarts op te zoeken.
donderdag 15 januari 2009 - 20:01

Matabish

Hallo York, neen hoor, géén diarrhee gezien, en geen wormpjes in hun uitwerpselen! 't Is een echt mysterie!

donderdag 15 januari 2009 - 20:12

LauraK

Hallo Matabish,

Wat een nare toestand, en wat zielig voor de kipjes, de kleinkinderen en jullie zelf!
Er bestaan ook speciale fora voor kippenliefhebbers (google maar eens op 'kippen'
en 'forum'), en wat ik daar in de gauwigheid gezien heb, zou wel eens op de ziekte
van Marek kunnen duiden. Niet echt om blij van te worden... Ik heb het
betreffende artikel even voor je gekopieerd, zodat je het meteen kan bekijken.
Ik hoop dat de andere twee kipjes het wel zullen overleven. Sterkte in ieder geval!

Groeten van Laura.

--------------------

De ziekte van Marek

De ziekte van Marek wordt ook wel Marekse verlamming genoemd. Deze ziekteverwekker tast organen zoals zenuwbanen, ogen, huid en ingewanden aan.

Deze ziekte gaat gepaard met vorming van tumoren van het witte bloedcelapparaat. Verschillende symptomen worden na infectie zichtbaar.
Eerst was alleen de verlammingsvorm bekend. Sinds 1965 is ontdekt dat veel gevallen van kippenkanker ook wel leucose, niet te onderscheiden waren van de kippen aangetast met de inwendige vorm van de ziekte van Marek. Toen in de jaren 70 dr. Rispens in Nederland de entstof voor bedrijfsmatig gehouden kippen klaarmaakte werd pas duidelijk hoeveel dieren nu leucose en hadden en hoeveel dieren Marek, die altijd voor leukose aangezien was.

Het aantal gevallen van leucose daalde zeer sterk toen de enting tegen de ziekte van Marek in volle gang was opgekomen.
Ook het aantal gevallen van de verlammingsvorm van Marek verdween na de enting van alle eendagskuikens van kippen op bedrijven en door scheiding van broederijen, opfokstallen en moederdieren werd de besmettingsketen voorgoed doorbroken.

Marek kan je onderverdelen in Acute Marek en in Klassieke marek
Beide hebben een eigen ziektebeeld, maar worden wel veroorzaakt door dezelfde veroorzaker.


Klassieke Marek
De klassieke Marek, ook wel Marekste verlammingsziekte genoemd treedt doorgaans op bij kippen net voor de leg en net aan de leg. *
Afhankelijk van welke zenuwen er worden aangetast heeft dat verlammingen tot gevolg.
De snelle overwoekering van de cellen van de zenuwen geven een verdikking van de zenuwen duidelijk te zien. De zenuwen kunnen hun functie niet meer verrichten, De spieren krijgen geen seinen meer, waardoor de spieren niet meer samentrekken. Doordat vaak een van de pootzenuwen als eerste aangetast raakt, is de verlamming duidelijk zichtbaar.
Je kunt deze verlamde dieren vaak in het hok aantreffen met de karakteristieke poot naar voren en een poot naar achteren gestrekt. In het eerste stadium van de ziekte vallen de dieren op doordat ze zeer voorzichtig lopen. Soms wordt tijdens het lopen de poot iets te hoog opgetild waardoor als het ware een paradepas gemaakt wordt.
Marek geeft doorgaans eenzijdige verlammingen, dus in de meeste gevallen is er 1 poot verlamd.
Ook andere zenuwbanen kunnen zijn aangetast, zoals de zenuwen van de krop, waardoor een hangkrop optreedt
De zenuwen van de hals en de ribben kunnen verdikt zijn, waardoor de kip de kop laat hangen of een moeilijke ademhaling vertoont.
Al deze verschijnselen kunnen bij dezelfde toom kippen optreden.

Acute Marek

Deze vorm komt meer bij jongere dieren vanaf 6 weken, al worden de eerste verschijnselen meestal tussen de 12 en de 20 weken leeftijd aangetroffen en gaat veelal gepaard met woekeringen van witte bloedlichaampjes. Deze woekeringen vind je meestal het eerste in de geslachtsorganen (testikels, eierstokken) maar ook in de kliermaag en het hart, en soms in de lever, longen, nieren en bij uitzondering in de spieren onder de huid en in veerfolikkels.
Doordat ook de zenuwenbanen vaak worden aangetast waardoor de functie van de zenuwen gestoord wordt (en kan dus ook verlammingsverschijnselen geven).
De kippen worden bleker in kam en lellen, de poten worden bleker van kleur. Het dier gaat snel vermageren en wordt dus 'slap', terwijl zijn buik toch goed gevuld is, Deze vulling komt door de snelle celgroei in organen in de buikholte. De meeste dieren sterven aan de ziekte omdat ze bij verlammingen geen voer en water meer kunnen opnemen of omdat de orgaan functies door de zwelling sterk gestoord zijn.

De grijze oogblindheid of Oculaire vorm van Marek
Soms vallen oogafwijkingen op. Meestal gaat het dan om kippen die net aan de leg zijn of rond die leeftijd. Er zijn tumoren gegroeid op het regenboogvlies (iris) in het oog. Dit is zichtbaar door de kleurveranderingen van het pigment van het oog en het niet meer kunnen vergroten en verkleinen van de pupil (ogen zijn normaal oranjeachtig en worden nu grijs). De pupil kan ook van vorm veranderen. De kip wordt er blind van.

Kippen met marek zijn niet te genezen.

Besmettingsgevaar:
De besmetting van de ziekte van Marek vind altijd tijdens de eerste levensdagen plaats. Het virus kan via de lucht verspreiden, maar maakt vooral van de huid en veerschilfers gebruik. Het stof in de kippenhokken speelt de belangrijkste rol in de verspreiding en instandhouding van de ziekte. Via de eieren kan de ziekte niet worden overgebracht.
Wel via vastgeplakt stof aan de buitenkant van het ei, dat de kuikens direct bij uitkomst in kunnen ademen.
Deze ziekte is ook niet overerfbaar. Wel zijn enkele rassen gevoeliger voor het optreden van de ziekteverschijnselen. Deze gevoeligheid wordt wel overgeorven van moeder op kuiken. Het is een rasgebonden eigenschap. Doordat de eerste dagen zo belangrijk zijn voor de infectiekans, is het belangrijk om bij elke keer terugkerende gevallen van Marek de broedeieren bij een broederij te laten uitbroeden.
Een ander voordeel is dan dat deze broederij vaak de eendagskuikens direct na uitkomst kan enten tegen de ziekte van Marek.

Preventie

Doordat de kuikens de eerste weken niet op te fokken in de buurt van de ouders hebben ze minder kans om het stof van de kippenhokken in te ademen en zo de infecie op te lopen. Ook is het beter de verschillende leeftijden kuikens van elkaar gescheiden te houden , zodat het virus niet van het ene hok naar het andere wordt over gebracht.
Het virus besmet de kip al in de eerste dagen, maar de ziekte openbaart zich pas zo'n 8 weken en later. Daarom is een infectiebron zo moeilijk op te sporen en te isoleren. Immers, na 8 weken zijn al vele dieren op verschillende plekken geweest en hebben al vele schilvers achtergelaten.
Zoals eerder genoemd bestaat er een grote gevoeligheid bij sommige rassen. Door nu lijnen te maken, waarbij minder gevallen van Marek optreden, is het mogelijk de gevoeligheid uit het ras te fokken.
Dit is wel Monnikenwerk omdat in de standaard nooit punten worden gegeven voor een slechte of een goede gevoeligheid voor de ziekte van Marek. De beste methode tot nu toe is wel de enting gebleken.

donderdag 15 januari 2009 - 21:29

Matabish

hartelijk dank Laura!!

Als je op 'Internet' kijkt vindt je de vreselijkste dingen en herken je bovendien alle symptomen, niewaar!
We hebben verschillende dodelijke kippenziektes gevonden, ook 'Leukose' is zo'n dodelijk virus!
Morgen heeft Vieke afspraak met een dierenarts, gespecialiseerd in vogels, die zal wel wat meer kunnen zien!
Ze heeft echt geen geluk met haar kippetjes!
Ze gaat ze beide meenemen, want nummer 2 heeft 'kalkpootjes' die ze met olie verzorgde, maar zo worden ze misschien allebei geholpen!
Tot dan moeten we afwachten...en het beste hopen.

Warme groetjes,
Matabish.
donderdag 15 januari 2009 - 21:45

York

Hoi Matabish,
Ik lees in je berichtje dat één van de kippen kalkpootjes heeft. Ik heb ook al kippen gehad met deze aandoening. Eigenlijk zijn kalkpootjes schurft. Het insmeren van de pootjes met olie(2 tot 3 keer per week)is zeer goed omdat dit de schrurftmijt doet verstikken. Het is zeer besmettelijk voor de andere kippen en komt meestal voor als de dieren wat ouder zijn. Ik hoop dat alles nog goed komt met je kippen. Laat je nog iets weten.
Groetjes
donderdag 15 januari 2009 - 22:22

Vera2

Matabish,

verleden jaar zijn zo 5 van mijn kippen 1 voor 1 gestorven.
ze kregen dezelfde symptonen maar er zat telkens ongeveer 2 maanden tussen.
ik dacht dat het van de ouderdom was want die waren serieus overjaars en maakte mij geen zorgen maar ik lees dat uw kippen nog jong zijn en twijfel nu dat het een ziekte was.
ik ben benieuwd naar de uitslag van de dierenarts; hopelijk genezen uw kippetjes.

vrijdag 16 januari 2009 - 08:14

Matabish

vanavond om 18.00u. gaan ze naar de 'vogelarts'. Hopelijk kan die dan wat meer vertellen
Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte, want het kan misschien andere kippenliefhebbers helpen hé, dus tot vanavond.

Groetjes,
Matabish.
vrijdag 16 januari 2009 - 12:05

Linkin711

ocharme de kippetjes...
kippen zijn echt kweenie schattige diertjes
op de kinderboerderij waar ik in het weekend help moet ik de kiippen verzorgen...
vandaar men liefde voor die beestjes
ik hoop dat je kippetjes "het" overleven

groetjes
jens
vrijdag 16 januari 2009 - 14:32

Rialle

Oh jee Matabish, wat erg!
Hoe is het bij de vogelarts gegaan? Hopenlijk is er nog hoop.......

Groetjes Rialle
vrijdag 16 januari 2009 - 20:55

Matabish

Bedankt allemaal voor de goede raad en hulp!!

Het is dus hoogstwaarschijnlijk een bacteriële darminfectie.
Gelukkig geen van die vreselijke, fatale virussen!
Ze hebben meteen antibiotica gekregen en zullen nu wel vlug beter worden.
Spijtig dat het voor Marieke te laat is, maar we zijn al blij dat Cécile en Rita
beter zullen worden, oef!!!
[afbeelding verwijderd niet-https]
Lieve groetjes,
Matabish.
zaterdag 17 januari 2009 - 14:45

Vieke

hallo allemaal...

eerst allemaal bedankt voor jullie hulp en steun...

Rita was enorm afgevallen, maar verder was er uitwendig niets aan te zien... , dus vermoedde de dierenarts idd een bacteriële darminfectie... (stoelgang werd onderzocht, maar geen wormen of virussen te zien... dus zou het bacterieel moeten zijn, gezien ze dat NIET kunnen zien). Ze heeft dan ook meteen een antibiotica shot gekregen en verder AB voor in het drinkwater, zodat ook Cécile gelijk wordt meebehandeld voor in geval... De eerste 4 dagen krijgt ze wel een AB-pilletje, omdat ze niet drinkt... Haar eerste pilletje heeft ze zojuist zelf binnengehapt... gelukkig, want ik zag het niet zitten om dat minuscule ding in haar strot te duwen... Verder is het maar een gedacht, maar ik vind dat ze niet meer zo ineengedoken zit de hele tijd, dus we leven op hoop!!
Ondertussen scharrelt Cécile buiten nog gezellig (allé, ja... wat je gezellig kan noemen zo helemaal alleen... .... maar die zal denken... " 'k heb het KOT voor mij alleen!!!" ) rond.... en haar pootjes zien er al heel wat beter uit, nu de "velletjes" beginnen los te laten...

Nogmaals bedankt en ik hou jullie op de hoogte (ofwel ons mamy...)

grtjs,

viekePS : Rita heeft net wat rijst gegeten, dus het ziet er goed uit...
zaterdag 17 januari 2009 - 15:02

York

Hallo Vieke en Matabish,
Ik ben blij voor jullie dat het beter gaat met de kippen. Ik vind het ook zo erg als er hier eentje sterft. Voor het ogenblik lopen er hier 12 hennen en een haan. Hier worden ze ook niet geslacht, mijn man zegt altijd dat het hier de bond van de gepensionneerde kippen is. Welke behandeling heeft de dierenarts trouwens gegeven voor de kalkpootjes ?
zaterdag 17 januari 2009 - 20:51

Rialle

Nou Matabish en Vieke, dat is nog een geluk bij een ongeluk! Ik ben erg blij dat Cecile en Rita aan de beterende hand zijn!

Groetjes Rialle
zaterdag 17 januari 2009 - 20:53

Matabish

@ York

hij zei precies hetzelfde als jij hoor, een schimmel die ze verder met olie moest verzorgen zoals ze bezig was. Je ziet dat haar pootjes al veel beter gaan!!

@Rialle

gelukkig idd.! Er zal wel weer een nieuw kippetje bijkomen voor Maïté, maar zeker niet meer van bij díe kippenboer.
Het is misschien zijn schuld niet maar hij was geen grote hulp voor deze problemen.
Bovendien is Cécile verkeerd vleugellam gemaakt, vreselijk als er zo maar in die arme beestjes gesneden wordt alsof die niks zouden voelen!!!
Zij heeft er een kreupele vleugel aan overgehouden.

Nogmaals, allemaal bedankt voor het medeleven!!

Warme groetjes,
Matabish.
zaterdag 17 januari 2009 - 21:33

Vieke

allemaal,

Effe updaten... we hebben net Rita even terug buiten gezet bij Cécile en ja ja... ze loopt terug wat te pikken en te scharrelen...!! Deze keer waren we er dus op tijd bij, denk ik!! Voor de nacht haal ik ze voor alle zekerheid nog wel binnen, maar peins wel dat ze zich al een stuk beter voelt! (heeft ook vandaag flink haar AB zelf uit mijn hand gepikt... héél gemakkelijk!)

grtjs,

vieke
zondag 18 januari 2009 - 15:09

York

Heel fijn voor jullie.

zondag 18 januari 2009 - 15:13

Vieke

heb nog fotootje gevonden...

De zwarte is Cécile en als ik het goed kan zien, is die achter Cécile Rita en daarnaast Marie (in memoriam... )

zondag 18 januari 2009 - 15:20

Rita1960

Hoi Vieke en Matabish,

Ben heel erg blij te lezen dat het met de kippetjes de goede kant op gaat!

groetjes,

Rita
zondag 18 januari 2009 - 15:23

Jj31

zelf heb ook ik mijn kippen zien doodgaan;meermaals zelfs
ik denk -voor mijn kippen -de oorzaak te hebben gevonden;ik was nogal gul met brood ,nu geef ik maar 3 boterhammmen per dag voor 5 kippen ,wat keukenafval ,en legkorrels en tot nu toe gaat het goed
hopelijk is dit een bruikbare tip
mvg
vrijdag 23 januari 2009 - 17:25

Vieke

thx, maar hier krijgen ze eigenlijk weinig brood, want dat gaat in principe op de vogelplank... momenteel gaat het behoorlijk met Rita, al kan ze af en toe nog wel wat ineengedoken zitten, waarna ik ze dan terug effe binnenzet... volgens mij heeft ze het door, dat als ze zielig doet, ze lekker warm binnenmag en doet ze het express... ...
Nee nee... ik hou mijn hart vast, want tov. mijn vorige kippen zien deze er ook maar magertjes uit (terwijl mijn mariettekes alle 4 gezonde, "dikke" kippetjes waren)... mss ligt het wel aan van waar ze komen... (dat is ondertussen meer een kippenkwekerij geworden, terwijl vroeger de vader wat kippen in een hok had...)

Ik duim alleszins verder dat ons "Rita" goed de winter doorkomt...

in ieder geval thx voor de tip... ga er toch op letten ...


Vieke
vrijdag 23 januari 2009 - 19:49

York

Hallo Vieke en Matabish,
Gelukkig gaat het beter met de kippen. Dat ze niet dik zijn kan van het ras afhangen.
Ik geef mijn kippen om de veertien dagen een dopje bleekwater(Javel) in hun drinkwater(1 dopje op 10 liter water) dit zou veel ziekes voorkomen volgens de kippenhouders hier.
vrijdag 23 januari 2009 - 20:48

Matabish

de onze krijgen wat lookpoeder in hun drinkwater, met dezelfde bedoeling.
Deze middeltjes zijn vooral goed tegen die vreselijke bloedluis!
vrijdag 23 januari 2009 - 20:56

York

Dat wist ik niet, weer iets geleerd.
vrijdag 23 januari 2009 - 21:02

Vieke

hey

die javel doe ik ook héééél af en toe... blijkt goed te zijn tegen wormen... ??

Baat het niet, dan schaadt het niet, hé...


vrijdag 23 januari 2009 - 21:33

Zourky

Hallo allemaal,ik ga hier een verhaaltje vertellen wat ik verleden jaar heb voorgehad met een kip,wij hebben 6 kippen ik denk de jonste nu vier jaar,ben gestart met twee,het jaar daarop was er een broeds,zij zat al enkele dagen op een plastiek ei,de volgende zondag zijn we naar Heist opdenberg geweest en daar twee kuikens gekocht van een dag of twee oud(hennetjes) die kuikens verstopt in mijn hand en zo onder de kip gezet,zo fier als een gieter stond ze op en wandelde met haar tweeling op zoek naar eten,ze zijn groot geworden en leggen nu nog eieren.Het volgende jaar terug het zelfde weer twee kuikens,nu hebben we er zes,twee bruin,twee grijze,en twee mechelse koekoes.
Van de bruin is er één ziek geworden,mager niet meer eten,niet meer drinken na enkele dagen kon ze niet meer kopen ze lag op haar zij,ik dacht daar moet ik een einde aan maken,hoe erg ik het ook vind,alles klaar gezet het kapmes een stuk keukenrol om rond haar kop te draaien,want dat vind ik het ergste dat die kip dan ziet wie het doet,stom maar ik ben nu zo.Ik kwam plots op het idee als ik nu eens probeer om haar te genezen,zogezegd zogedaan,ik had nog een kapsul antibiotica die verdeeld in vier en een papje gemaakt van brood met water goed plat daar één vierde antibiotica in en dat in haar krop gespoten,met een grote spuit en een stuk silicone darmpje en dat schuif je lanzaam in de slokdarm,vier dagen na elkaar en als bij wonder zij stond terug recht,ik heb haar toen meelwormen gegeven die zij begon op te pikken,en geloof mij die zelfde kip loopt nu nog rond en is terug dik geworden.
Ik vertelde het aan onze dokter en hij zei dan heeft ze de juiste medicatie voor haar ziekte gehad,en ik verzeker julie die was ziek,normaal zou ik haar gedood hebben omdat ik niet kan verdragen dat een dier zo lijd,was nu achteraf toch blij dat ik het op een ander manier geprobeerd heb,veel geleerd met mijn vogels daar komen ook al eens zieke bij en probeer ze ook te genezen,dikwijls lukt me dat.
nog groetjes
Richard
zondag 8 februari 2009 - 08:02

ViekeWij gaan ook altijd tot het uiterste, zonder het beestje echt te laten afzien... Ons Marie was eigenlijk al niet meer te redden, toen ik, na een antibioticakuur, nog eens naar de dierenarts ging...
Bij Rita is het blijkbaar een ander verhaal... Telkens ze een paar dagen had binnengezeten in de garage in een hondenbench, pikte ze weer gezellig rond, tot ze weer een paar uur in de kou had gezeten en ze weer ineengedoken in een hoekje zat... hup... weer naar binnen...
Ben toen nogmaals op het internet beginnen zoeken en ik heb toen een forum gevonden, waar blijkbaar meerdere mensen dat probleem hadden... Dit blijkt vooral bij jonge kippen te zijn, die nog geen vetreserves hebben en die dus niet tegen die strenge kou opgewassen zijn... En aangezien Rita en Cécile toch wel aan de magere kant zijn, vliegen ze, bij koud weer den bench weer in... de laatste paar dagen is er niets aan te zien buiten, gezien de temperatuur toch wel hoger ligt...
Ben tevens wel nog naar de 'Boerenbond' gegaan om extra krachtvoer te geven, waar ze lekker dik van gaan worden... hopelijk zijn ze tegen volgende winter dan WEL bestand tegen wat kouder weer...

grtjs,

Vieke
zondag 8 februari 2009 - 08:57

York

Ik zie dat het niet alleen hier bij ons de bond van de gepensionneerde kippen is.
Fijn dat er nog mensen zijn die hun dieren goed verzorgen.
Groetjes

zondag 8 februari 2009 - 13:26

Kent

Hoe gaat het nu met de kippetjes ?
Met het harde vriesweer had ik hier ook een kippetje van 9 jaar de oudste van allen en de lieveling dus , ze was bijna bevroren buiten .
Haar binnen gezet - ze kon zich zelfs niet neerzetten zo stijf was ze , na een paar uur kwam ze er dan toch boven op - ze heeft een week of 3 in de gang verbleven en nu zit deze dame nog steeds in een groot caviahok in de veranda ik heb er van in het begin al een klein baardkrieltje bijgezet zodat ze niet alleen zit . Heb het ook al eens geprobeerd buiten in de dag maar ze heeft kou - dus laat ik ze maar binnen tot de lente .

Rita
woensdag 25 februari 2009 - 23:01

Matabish

Lief van je Rita, dat je er nog eens naar vraagt!
Rita [afbeelding verwijderd niet-https] en Cécile maken het nu goed, ze komen de winter wel door!
Het grote probleem was dat ze te mager waren, te jong en slecht verzorgd bij de teler, om de winter en de kou aan te kunnen.
Nu zitten ze 's nachts binnen in een bench en krijgen speciaal krachtvoer om aan te sterken en wat vet te krijgen.
Vieke werd 'mottig' als ze hun magere karkaskes voelde wanneer zij ze oppakte!
Maar deze zomer komt er weer een nieuw 'Marieke' bij, van bij een andere teler, da's zeker en dan hebben
ze de tijd om aan te sterken en vetreserves aan te maken voor volgende winter.
[afbeelding verwijderd niet-https]

Hartelijke groetjes,
Matabish.
woensdag 25 februari 2009 - 23:18

York

Eind goed alles goed.
Groetjes
donderdag 26 februari 2009 - 08:27

Kent

Fijn te horen Matabish dat de kippetjes het nu goed maken . Die zijn ook goed terecht gekomen bij jou zo te zien .
Ik heb mij vergist zie ik mijn kippetje is al 11 jaar ? mijn DA zij dat het van oudedom was en omdat ze dan zo veel weerstand ni meer hebben - dus als ze deze zomer nog doorkomt gaat ze volgende winter terug de veranda in tegen dat het vriest


Rita

vrijdag 27 februari 2009 - 22:34

Matabish

Mooie dame, jou kippetje van elf!! Die kan echt nog wel een paar jaar mee hoor!
Wij hebben het ook vlugger koud als we ouder worden, niewaar?

'Rita' en Cécile' zijn mijn kippetjes niet!!
Het zijn de kippetjes van 'Vieke', mijn dochter...
Zelf heb ik nog enkel mijn 'Knabbeltje', een -black velvet- chinchilla, een schatje!!

Warme groetjes,
Matabish.
vrijdag 27 februari 2009 - 23:05

Kent

Dat ze van je dochter waren had ik begrepen maar ik dacht dat ze bij jou zaten
Het krachtvoer waar Vieke van speekt wat is dat voor iets ?
Ik geef gewoon mais en tarwe en gebroken mais , voor de rest krijgen ze restjes van de keuken .
vrijdag 27 februari 2009 - 23:40

Matabish

zal ik eens aan Vieke vragen en laat je dan iets weten, of zij..
'k Geloof dat ze dat bij de 'Boerenbond' gaat halen.
Het is speciaal voedsel om ze wat aan te doen dikken en te versterken.

Groetjes, Matabish.
vrijdag 27 februari 2009 - 23:52

ViekeDat krachtvoer dat ik geef is eigenlijk eten voor kanariepietjes (een gele doos met een grote kanarie op...) en daar zitten vooral veel eiwitten in... het andere is iets dat ze aan kuikens geven... dat zijn van die bruin-grijze korrels... (tja... in de boerenbond is dat NR 59...) Moet wel zeggen dat ze er GEK van zijn...!!

Rita zelf blijft het maar zo en zo doen... als ze binnen gezeten heeft ('s avonds halen we ze binnen) dan gaat het, maar als ze een tijdje buiten gescharreld heeft, zit ze weer ineengedoken... denk dus dat het ECHT een binnenkip is, want in de garage is er niets aan te zien...

tja... we zullen moeten afwachten en hopen dat het SNEL lente wordt ... met wat aangenamere temperaturen overdag EN 's nachts...

Vele grtjs,

Vieke
zaterdag 28 februari 2009 - 09:13

York

Hallo Vieke,
Zou het kunnen dat Rita bang is van de andere kippen en zich doordoor afschermt.
Groetjes
zaterdag 28 februari 2009 - 10:29

Vieke

Goh.. York... ze zijn maar met 2....

En tot voor het vriesweer was ZIJ de baas in 't kot...

zaterdag 28 februari 2009 - 11:10

York

Hallo Vieke,
Dat kan het dus niet zijn. Heeft Rita goed geruid.
Groetjes
zaterdag 28 februari 2009 - 21:02

ViekeHey,

Ik denk dat Rita daar nog te jong voor is... ze zijn nog maar net een jaar geworden... Nu ik moet wel zeggen dat mijn bruine kippen (Rita en Marie) ook nooit goed gelegd hebben... één van de twee legde niet ofwel elk om de andere dag... want ik had elke dag maar 2 eitjes ... en nu sinds enkele maanden (toen het kouder werd en Marie ziek werd) had ik maar 1 eitje elke dag... en het is zeker ons Cécile die ze legt, want die kwijkt voor heel de buurt... (geen wonder dat de hanen van de buurman altijd aan onzen draad komen kijken... )

Ook werd Rita haar kam (die tot net voordat Marie stierf nog knalrood was) grijziger... terwijl die van Cécile nog mooi rood is...

tja... ik weet het echt niet... heb heel het internet al afgeschuimd...
Gisteren heeft ze een goede dag gehad, want ze heeft heel de dag in de tuin gescharreld... maar ja... het was dan ook mooi weer... dus ik HOOP maar dat het daaraan ligt... en dat ze van de zomer aansterkt...

grtjs,

ViekePS: Thx om mee te leven, york... alle tips zijn welkom!!
zondag 1 maart 2009 - 07:45

York

Hallo Vieke,
Ik bedoel eigenlijk met geruid of ze een periode gehad heeft dat ze haar pluimen verloor. Dit is ook heel belangrijk, want kippen krijgen in de winter een ander soort pluimen dan in de zomer waardoor ze het minder koud hebben.
Wat betreft het leggen, daar hoef je je niet te veel zorgen over maken, de ene soort kippen legt al beter dan de andere. Dus geen paniek op dat gebied.
Maar wat betreft de kleur van de kam dat vind ik niet normaal.
Heb je ooit een haantje bij je kippen gezet?
Laat je me iets weten over het verloop.
Groetjes
zondag 1 maart 2009 - 18:53

Vieke

hey York,

ja ja... ik had het door van die rui... maar op het internet had ik gelezen dat kippen van een jaar dat nog niet doormaakten... en aangezien ze net een jaar zijn...

en nee, er heeft nooit een haan bij hun gezeten... allé, bij mijn weten niet... hihi... want de buurman heeft wilde kippen in den hof lopen en daar zitten wel wat haantjes bij... maar ze zouden niet durven komen hoor, want we hebben een boxer in den hof lopen, die wel een geplukt kiekse lust...

Moet zeggen dat ze het nu 2 dagen weer prima doet... ze zit niet ineengedoken en scharrelt flink rond... ze vloog zelfs terug in de ton eten, toen ik die opendeed...
en ik had 3 eitjes... dus ik denk dat ze er mss ook wel eentje gelegd heeft... zou het eens in het oog moeten houden... maar ja... als werkende moeder... is niet zo simpel, hé om de wacht te houden een ganse dag...

Alleen diene kam... die krijgt maar geen kleur... we zullen nog wat geduld moeten oefenen ...

in ieder geval thx voor je medeleven!!!

liefs,

Vieke
zondag 1 maart 2009 - 18:58

York

Ik hoop echt dat het goed komt met Rita. Houdt die kam toch maar goed in het oog. Over het ruien, de kippen die hier geboren zijn vorige zomer hebben al pluimen verloren juist voor de winter.
Ik ben echt benieuwd hoe het verder gaat met je kippen.
Misschien is het toch eens te proberen om er een haan bij te zetten.
Hou mij a.u.b. op de hoogte ik ben erg geinteresserd.
zondag 1 maart 2009 - 19:06

Vieke

doe ik!!

een haantje... mmm... dat weet ik zo nog niet... in principe is het zelfs "verboden" hier in de gemeente... wegens lawaai-overlast
Zal aan de buurman es vragen dat ik er eentje mag lenen... als em ze kan vangen...fijne avond nog, hé!!

Tot hoors!!

Vieke

zondag 1 maart 2009 - 19:10

Kent

Ah bedankt Vieke voor de info
Bij ons Grijsje was de kam ook helemaal grijs - en sinds een week of twee heeft hij weer meer kleur gekregen .
Als ik de onze buiten zet zit ze ook vlug ineengedoken hoor - Ze mag van mij in elk geval binnen blijven tot de lente en als het een dagje goed is kan ze even buiten ,omdat ze niet buiten gaat nu geef ik geregeld wat in stukjes gedaan groente of heel klein gesneden worteltjes ze is er zot van .
Rita haar kammetje zal ook wel terug meer kleur krijgen denk ik .

Rita
zondag 1 maart 2009 - 21:07

Viekeja ja... ons rita herleeft met het zachtere weer... scharrelt flink rond... zit niet meer ineengedoken EN ZE LEGT WEER EIEREN!!!!!!!!!!!!

ikke blij!!!

Nu alleen nog wat aandikken en dan zijn we helemaal content!!!Vieke
woensdag 11 maart 2009 - 18:17

York

Hallo Vieke,
Ik ben blij voor jou dat het goed gaat met Rita. Ik denk dat het een echt lentekindje of beter gezegd een lentekippetje is.
Groetjes
woensdag 11 maart 2009 - 19:28

Rita1960

En ik ben ook blij dat het met mijn naamgenootje beter gaat!
suuces verder met het kweken van een beetje "vet op de botten".

groetjes,

Rita
woensdag 11 maart 2009 - 19:45

Kent

Leuk te horen dat het beter gaat met het kippetje , ze zal ook blij zijn dat de lente er aan komt
Ons Grijsje vind het ook leuk in het zonnetje buiten te scharrelen maar voor de rest zit ze nog in de veranda .
vrijdag 13 maart 2009 - 22:42

York

Hallo Vieke en Matabish,
Hoe gaat het met Rita en Cecile?
vrijdag 27 maart 2009 - 11:29

Vieke

York,


De kippetjes zijn overgelukkig... niets meer aan te zien... en ik kan mijn eieren niet meer de baas... !!!

We weten dus dat het echt aan het koude weer lag en tegen volgend winter zal ik dus een warm nestje binnen voorzien ...

Bedankt voor de interesse!!!!

Fijn weekend!!

vieke
vrijdag 27 maart 2009 - 15:27

York

Gelukkig!
vrijdag 27 maart 2009 - 19:11

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken