Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/25/dieren-te-koop-te-ruilen-gratis-of-gezocht/14389/bijen-kweken-nu-het-hen-zo-moeilijk-gaat

menu
Tuinadvies
0

Bijen kweken nu het hen zo moeilijk gaat

Ga naar meest recente reactie

SterrenKruid

Hallo allemaal!

Ik hoop dat ik met deze vraag in de goede rubriek zit. Anders: sorry Folks!

OK, waar gaat het om?

1. Enkele jaren geleden heb aan de politie van Gent, waar ik woon, gevraagd wat de voorwaarden zijn om bijen te kunnen kweken in de stad. Eén van de voorwaarden was dat de korf ten minste 200 meter van andere woonhuizen moest staan. Dat kon en kan nog altijd niet, omdat wij hier in een dichtbevolkte wijk met rijtjeshuizen leven. Ons tuintje is ook nauwelijks 10 meter diep. Dus: Forget it!

2. Wat verneem ik elk jaar opnieuw in de media: dat er als maar minder en minder bijen zijn, als gevolg van het veelvuldig gebruik van pesticiden. (Minder bijen = minder honing & minder bevruchting van planten !!! )

3. Wat las ik maandag toevallig in een krant? Dat een Belgische professor gespecialiseerd in bijen zegt dat deze winter +/- 1/3 van alle bijen gestorven is door een virus. (Gevolg: nog minder honing en nog minder bevruchting van groente, fruit en bloemen allerhande!)

Mijn vragen nu:
1. kan als gevolg van deze bij-onvriendelijke situatie de wet versoepeld worden? Welke jurist kan deze kar in de actualiteit trekken met gunstig gevolg?

2. Kan iemand mij hier namen van planten en bloemen bezorgen die bijen aantrekken? Als ik ze niet mag kweken, laat mij ze dan ten minste voedsel bezorgen!

3. Zijn er andere manieren om het bijenvolkje te steunen?

Nog een fijne dag! en neem een lepltje honing bij je pistoleetjes morgenvroeg!

*SterrenKruidje*

zaterdag 16 februari 2008 - 19:23

Hildavw

Bijenlokkers

Wilg (Salix alba), Sporkehout (Rhanmus frangula) Vlinderstruik (Buddleia)
Allerlei composieten lipbloemigen en vlinderbloemigen (liefst blauwe en gele).
Komkommerkruid (Borago officinalis), Marjolein (Origanum vulgare), Salie (Salvia officinalis), Akelei (Aquilegia vulgaris en hybriden), Slangenkruid (Echium vulgare), Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
Stokroos (Alcea rosea), Leeuwenbek (Antirrhinum majus), herfstaster (Aster novi-belgii), Kogeldistel (Echinops ritro), Lavatera trimestris, Moerasbloem (Limnanthes douglassii), Bergamot (Monarda didyma), Teunisbloem (Oenothera biennis e.a.), Sedumsoorten, Guldenroede (Solidago canadensis), Afrikaantje (Tagetes erecta en patula)

Zo heb je toch al wat keuze, denk ik.

groetjes

Hilda
zaterdag 16 februari 2008 - 19:26

SterrenKruid

He, Hilda, Dat is een snelle reactie!

Mmmm, in mijn tuintje staan zeker een vlinderstuik (al jaren!), ook komkommerkruid, salie, vingerhoedkruid, en teunisbloemen. Dat zit dus goed. Afrikaantjes kan ik hier niet kweken: die worden opgevreten door de slakken nog voor ze kunnen bloeien (maar ik heb wel nog een grote voorraad Escar-Go staan! )

Voor de andere planten die je noemt kan ik wel nog een plaatsje zoeken, behalve dan voor de wilg, daar voor is het hier te klein en te droog.Bedankt!

*SterrenKruid*
zaterdag 16 februari 2008 - 19:34

Victor44

Wat ook een zeer goede nectardrager is, is Asclepias of de zijdeplant.Elk jaar komen er honderden bijen zijn nectar drinken.Op de vlinderstruik daarentegen zie ik wel vlinders ,maar minder bijen.
En wat zeker een goede honingleverancier is, is vetkruid of sedum,in al zijn variëteiten.
Grtjs
Victor
zaterdag 16 februari 2008 - 21:28

Annd6

Sterrekruid,
qua planten heb je hier al vele antwoorden gehad maar wat de bijen betreft denk ik dat Roger je kan helpen.
Hij is een bekwame imker, kweekt zelf koninginnen en geeft ook les in bijenteelt.
Heel vriendelijk man, ik ben er zeker van dat hij je vragen kan beantwoorden.
Stuur hem misschien een pb want hij is al even niet op het forum geweest.
Veel succes!
http://forum.tuinadvies.be/profiel.php?id=Rodger
Groetjes
Ann

zondag 17 februari 2008 - 09:19

Rodger

Hallo Ann en alle natuur-en bijenvriendelijke tuinders en symphatisanten
(We zitten hier mijn inziens niet in de juiste topic om zoiets te behandelen.)
Ja er zijn terug héél wat bijenvolken gesneuveld deze winter.Oorzaak nog steeds niet volledig duidelijk,wij hebben er alleen maar het gissen naar.Wat ook prof. Jacobs meedeelt aan de pers en tv,ook zij weten het niet 100%.Ik heb dit jaar al een cursus bijenziekten achter de rug bij Prof. Jacobs van de Gentse Unief,dus weten we waarover we praten.Ik ben in verband met die bijensterften ook op de regionale zender geweest .
Om te antwoorden op de vraag van "sterrenkruid" in verband met bijen houden in het stad.
De politie is volgens mij daar niet op de hoogte van ,en zullen dat zeker niet aanmoedigen in het stad .
De algemene regel is dat je bijenvolk op 20m afstand moet staan van de ingang van de woning van je naaste gebuur.Deze afstand kan nog gevoelig verkleind worden als er tussen je bijenkast en je naaste gebuur een schutting (muur-haag-bomen)saat van 2 meter hoogte.Je zou verschieten hoeveel bijenhouders er in de stad aanwezig zijn.Dus als je graag bijenhoudt,doe het dan ,het is echt een fascinerende en prachtige hobby.Alleen zou ik je aanraden om een cursus imker te volgen zodat je weet waar je aan begint.
Deze cursussen zijn steeds op de zondagvoorm. en komen jaarlijks terug.
Groetjes,en als je nog vragen hebt dan mag je mij steeds mailen.
zondag 17 februari 2008 - 10:17

Annd6

Voila Sterrenkruid, meteen al antwoord van een kenner!
Ik wist eigenlijk niet dat het met de bijen zo erg gesteld was

Groetjes
Ann
zondag 17 februari 2008 - 11:41

Jdcoster

Zoals Rodger zegt, 10 meter tot aan de straat en de buren zegt de wet en polities weten daar niets van.
Ik imker nu al 14 jaar in een woonwijk. Mijn buurman is politieagent en was er erg tegen gekant dat ik bijen zou houden.
Ik heb mij dus zeer goed moeten informeren en mij aan de wet moeten houden.
Dat heeft er aanvankelijk in geresulteerd dat mijn eerste bijenkast binnen op zolder stond in een aangebouwd schuurtje. In de topgevel heb ik een gleuf in de muur aangebracht. Door die gleuf steekt er een plank die dient als landingsbaan ('vliegplank' is de vakterm) en dan gaan de bijen 'te voet' naar binnen. Heel mijn opzet functioneert prima. Als ik moet werken aan de bijen kan ik een venster open zetten en de bijen die zich nog buiten de kast bevinden verlaten de zolder via deze weg.
Ondertussen had de buur geleerd dat hij daar absoluut geen last van had en stonden er ook twee volken al wat dichter bij zijn huis. Zijn opvolgster die daar nu woont is zelfs zeer geïnteresseerd geraakt en vraagt mij honderduit over alles en nog wat i.v.m. de imkerij.
Ik heb ook eens een imker geweten in een rijwoning midden in de stad Brugge waarvan de kasten op het platte dak van zijn aangebouwd keukentje stonden.
Wat ik u voor de volledigheid vooral wil zeggen is:
1)dat men, in orde met de wetgeving of niet helemaal, toch steeds afhankelijk is van de verdraagzaamheid en de goede wil van de buren. Een potje honing als geschenk of zoenoffer doet dan soms wonderen.
2) dat die verdraagzaamheid in de eerste plaats zal afhangen van uw eigen bekwaamheid als imker. Een cursus volgen van een achttal lessen is dus inderdaad een eerste vereiste. Bij sommige verenigingen ontvangt u naast een officieel getuigschrift zelfs nog een startvolkje.
Het is de hoogste tijd dus dat u ons komt vervoegen. Ikzelf ben 56 jaar en bij de jongste imkers uit de vereniging EN DAT IS OOK EEN SLECHT TEKEN.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Groetjes

zondag 17 februari 2008 - 16:46

Tekst aangepast

Rodger

En dat je van bijen geen schrik hoeft te hebben kan ik hier bewijzen.
Alleen moet je met bijen werken die geselecteerd zijn op zachtaardigheid-haaldrift en zwermtraagheid.
Ons oudste lid is 86 j. en ons jongste dit jaar ingeschreven na de cursus 16j.
Dus opvolging van de wacht verzekerd hier,alhoewel de gemiddelde leeftijd toch rond de 60j ligt.
Bij open-tuin-dagen durf ik wel eens laten zien hoe zachtaardig mijn geselecteerde bijenrassen wel zijn,dit om de bezoekers gerust te stellen tussen het miljoen bijen die ik hier bezit.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Regelmatig komen in de zomerperiode scholen op bezoek.
[afbeelding verwijderd niet-https]

zondag 17 februari 2008 - 20:04

SterrenKruid

Lieve Mensen,

Allemaal heel erg bedankt voor jullie adviezen, zowel wat betreft planten als bijenteelt!

Rodger en jd, jullie doen me echt zin krijgen er aan te beginnen! (btw: mooie foto's ! )

Voor de cursus van de Kon. OostVlaamse Imkervereniging zal ik nog een half jaartje moeten wachen, maar ondertussen kan ik wel wat lectuur doornemen. Heel jammer is dat ik de Cursus 'Leren Bijenhouden In 5 Dagen' in juli van het Informatiecentrum voor Bijenteelt hier in Gent (!) niet kan bijwonen, omdat we dan net een huisje gehuurd hebben in Frankrijk....(had ik het geweten, ik had in augustus iets gehuurd). Ach, misschien vind ik ondertussen iets anders.

Rodger, als ik vragen mag, over welke opendeur-dagen gaat het hier?

Nog een fijne dag!

"SterrenKruid*
maandag 18 februari 2008 - 18:57

Rodger

Dit zijn open-tuin-dagen van de landelijke gilde,altijd het laatste weekend van juni.
Wij hebben daar zo'n 10 keer aan meegedaan,vorig jaar en dit jaar ook niet wegens teveel andere activiteiten hier.
Als je graag eens een bijenactiviteit bij mij thuis wilt meemaken geef maar een mailtje dan.
Ik verwittig je dan wel als het zover is.De eerst volgende gaat over de praktijk van het honing oogsten bij een bijenvolk .Hoe beginnen we daar aan?Hoe verzorg je de geslingerde honing ?En al van die zaken die een beginneling soms het raden naar heeft.
groetjes
maandag 18 februari 2008 - 19:13

SterrenKruid

Ik kijk er al naar uit, Rodger!*SterrenKruid*
maandag 18 februari 2008 - 19:20

Rodger

Ik kijk er al naar uit, Rodger!*SterrenKruid*

Oké als ge mij een mailtje stuurt ,zal ik jou mailadres dan bij mijn "imkersgroep" plaatsen voor de volgende praktijk vergadering.
maandag 18 februari 2008 - 19:31

Greener

Iemand tips waar goede volken te kunnen kopen?

Groetjes,

Greener
maandag 21 april 2008 - 11:25

Rodger

Nu is de kans dat je een bijenvolk kan kopen héél klein ,ofwel zal je er grof geld moeten voor neertellen.
Per raampje bijen wordt nu al 15 euro gevraagd door sommigen.
Er is voor het ogenblik een groot tekort aan bijenvolken voor de bestuiving van de gewassen en het fruit.
Wegens de hoge wintersterfte onder de bijenvolken en het slechte koude voorjaar zullen de bijenvolken veel later tot hun normale sterkte komen dit jaar.
De meeste imkers verkopen nu geen volken omdat hun voorjaarsdracht(honing) nu van belang is.
De beste periode voor het aanschaffen van een bijenvolk is eind mei ,begin juni ,dan worden de grote volken gesplitst .Je kan dan ook voldoende aan bijenzwermen geraken.
Vanaf juni heb ik kernvolkjes op 6 ramers met een F1 BUCKFASTKONINGIN.
gr
rodger
maandag 21 april 2008 - 15:54

Rikske_

En vergeet niet wat Einstein ooit zei :

”Als de bij ooit van de aardbol verdwijnt, zal de mens slechts vier jaar aan leven resteren.
Geen bijen meer, geen bestuiving meer, geen planten meer, geen dieren meer, geen mens meer!”


Dat is de Wet van Onderlinge Afhankelijkheid.


donderdag 24 april 2008 - 13:15

Rodger

Ja die Einstein he!
Zo'n vaart zal het wel allemaal niet lopen ,er is ook nog zoiets als wind-en insectenbestuiving .
Een zaak is zeker,als honingbijen vruchten of gewassen "bestuiven" dan is de vrucht of het gewas dat eruit voortspruit perfect in orde.Als het door de wind en andere insecten gebeurt kan er nogal wat misvorming voorkomen.Wat dan weer resulteert in slechtere verkoopbaarheid en mindere opbrengst daardoor .
Weet je dat om één mooi gevormde aardbei te bekomen er 25 x bezoek nodig is van een bijtje .
groetjes
rodger
donderdag 24 april 2008 - 13:30

Rikske_

Wow wist ik niet, 25x voor 1 aardbei.
Respect voor de beestjes
donderdag 24 april 2008 - 13:34

Sugar

Voor eenieder die de bijen een handje wil helpen : klimop planten en deze laten bloemen. Naar het einde van het jaar is dit zowat de einge plant waar de bijen nog nectar vinden
donderdag 1 mei 2008 - 11:28

Rita1960

Voor eenieder die de bijen een handje wil helpen : klimop planten en deze laten bloemen. Naar het einde van het jaar is dit zowat de einge plant waar de bijen nog nectar vinden


Hallo Sugar,

welke soort klimop bedoel je?? ik heb er verschillende maar of het de juiste is???????????

groetjes,

Rita
vrijdag 2 mei 2008 - 19:40

Sugar

KLimop, de soort maakt niet zoveel uit.

Maar als je hem snoeit bloemt hij niet, zonder snoeien bloemt hij op het einde van het jaar (september - oktober) en dan gonst het rond die planten van de bijen.

In een strakke tuin kan je eventueel Hedera 'Arborescens' aanplanten...
vrijdag 2 mei 2008 - 21:14

Rita1960

Sugar,

Ik heb een muur op het zuiden die voor zo'n plm 15 m2 gevuld is met klimop breedte 2 meter en hoogte 4 meter. Heb deze echter nog nooit zien bloeien. Er broeden wel vogels in ( pimpelmees en winterkoning) maar zien bloeien nee! Hoe ziet de bloem eruit?

Het is een groot bladige donkergroene hederasoort. Met veel hechtwortels. en hij groeit wel 1,5 m per jaar.

Groetjes,

Rita
vrijdag 2 mei 2008 - 21:50

Tekst aangepast

Sugar

Sugar,

Ik heb een muur op het zuiden die voor zo'n plm 15 m2 gevuld is met klimop breedte 2 meter en hoogte 4 meter. Heb deze echter nog nooit zien bloeien. Er broeden wel vogels in ( pimpelmees en winterkoning) maar zien bloeien nee! Hoe ziet de bloem eruit?

Het is een groot bladige donkergroene hederasoort. Met veel hechtwortels. en hij groeit wel 1,5 m per jaar.

Groetjes,

Rita


Bloemwijze is helemaal niet opvallend, groengeel...

kijk hier maar eens http://www.alphenaandenrijn.nl/Smartsite.shtml?id=65948
vrijdag 2 mei 2008 - 22:46

SimsonB

Hallo allemaal,

ik zit hier met een probleem, er zijn een paar bijen die niets beter gevonden hebben dan in in een holte van mijn konijnen kot te gaan huizen. dit is nog niet zo zeer het probleem, maar dit konijnenkot staat op 2 meter van mijn schuifraam en vlak tegen mijn teras. Wat moet ik hier nu mee doen, doodspuiten wil ik echt niet doen met zo een nutige beestjes

groeten
maandag 5 mei 2008 - 21:50

Printemps

hallo bart

je contacteerd best eens een imker

mvg
an
zaterdag 10 mei 2008 - 12:38

Rodger

Hallo Bart,
honingbijen zullen het wel niet zijn die in je konijnenkot hokken.
Ik denk eerder aan solitaire bijen en dan vooral aan de metselbij die enkele gaatjes gaan innemen om hun nakomelingenschap te verzekeren.
Een fototootje zou wat meer duidelijk brengen.
Schrik hoef je er niet voor te hebben ,en het is maar voor een korte periode dat ze van je infrastructuur gebruik zullen maken.
groetjes
rodger
zondag 18 mei 2008 - 17:00

Deputy

Vraagje aan Rodger: kan ik in augustus, september .. ook nog makkelijk bijen aankopen (aan betaalbare prijzen).. of moet ik hopen op een zwerm die in de bomen hangt
vrijdag 27 juni 2008 - 13:22

Rodger

"Deputy", bijen kun je zeker nog aankopen in augustus -september.
En ja....hopen op een zwerm.....in normale jaren zou dat geen probleem geweest zijn ,maar dit jaar heb ik tot op heden nog héél weinig van zwermen gehoord bij ons leden.
Het feit dat er zo weinig zwermen zijn dit jaar ligt door de trage ontwikkeling van de bijenvolken in het voorjaar.Normaal hebben we in mei-juni een explosie bij de bijenvolken,maar dit jaar is dat bij de meeste imkers niet zo.Heel wat imkers verloren deze winter hun bijenvolken en proberen hier en daar een nieuw volk aan te kopen.Begin augustus verkoop ik ook steeds een aantal jonge volkjes met een raskoningin.(buckfast).Deze bijen verkopen we op "raam", dus zonder bijenkast.
groetjes
rodger
vrijdag 27 juni 2008 - 16:39

Deputy

Ik was dit weekend naar de opendeur in de unif van Gent geweest. afdeling Bijenteelt.
ZEER interessant.
Gesproken met verschillende imkers enz...

Ik ga de opleiding volgen in de week van 21 juli. Dus Gentse feesten zal ff moeten wachten

maandag 30 juni 2008 - 08:43

Rodger

Hé ik was daar ook !
Ga ik ieder jaar naartoe trouwens ,een goede ontmoetingsplaats voor oude bekenden onder de bijenhouders.
Nadien in S33 nog een mede gedronken en wat blijven naplakken.
maandag 30 juni 2008 - 08:52

Rodger

Misschien hier nog enkele kandidaten te vinden ?

CURSUS 2008: ‘Gebrevetteerde imker’
Tuinbouwpraktijkcentrum Tivolistraat 98 te 9700 Oudenaarde

Verantwoordelijke en inlichtingen:
De Vos Roger Voorzitter Koninklijke Oudenaardse Bijentelersmaatschappij
(APENSTAART)mail: roger.devos3(APENSTAART)telenet.be tel : 055 31 60 86


PROGRAMMA:

28/09/2008 Voortplanting en erfelijkheid
05/10/2008 Moerteelt
12/10/2008 Bijenweide, dracht, betekenis en botanica
19/10/2008 Nosema, diagnose en behandeling
26/10/2008 Bijenrassen, identificatie en behandeling
16/11/2008 Gebruik van nevenproducten van de honingbij
23/11/2008 Honing, oogst en verzorging
30/11/2008 Varroase, ontwikkeling, diagnose en behandeling
07/12/2008 Amerikaans vuilbroed
14/12/2008 Praktijkcentrum voor Bijenteelt - Infocentrum Konvib. Gent en test


De cursus gaat door op de gegeven locatie telkens op zondag van 9 tot 12 u! Je kan inschrijven, telefonisch of via mail, bij de plaatselijke verantwoordelijke. Praktijklessen zijn voorzien in het voorjaar (april-mei) 2009.rodger
maandag 30 juni 2008 - 08:56

Rita1960

Hallo allemaal,

"k weet niet hoe het bij jullie is, maar... ik heb dit jaar nog maar en keer of drie een bij (!) gezien. Hommels, zweefvliegen genoeg maar geen bijen, terwijl ik bij mij achter het huis altijd bijen ben tegengekomen. ( Drenthe).
En niet alleen de bijen zie ik niet maar ook geen vlinders die ik in andere jaren altijd wel zie. Ik heb vandaag voor het eerst dit jaar (!) een dagpauwoog gezien ( wel blij met het zien maar veel te laat in het jaar) Koolwitjes en Citroenvlinders zie ik nauwelijks. Wat ik wel meer zie zijn de zgn"zandoogjes"

groetjes,

Rita
zondag 13 juli 2008 - 20:47

Rodger

Hallo Rita,
de reden dat je weinig bijen ziet ,zal zijn dat de imkers in je buurt de voorbije winter met grote bijensterfte zullen gezeten hebben.
En de vlinders zij dit jaar ook in Vlaanderen héél dun gezaaid.Reden ??????????.
Maar bijtjes zijn hier bij mij nog genoeg,ondertussen staan hier in mijn tuin zo'n 40 tal volkjes opgesteld.
rodger
zondag 13 juli 2008 - 20:59

Tekst aangepast

Limoncello

Waauw, als ik dat allemaal lees heb ik goesting om zelf bijen te houden. Imker te worden.

Mijn tuin is ongeveer 120m lang, is dat ver genoeg om bijen te houden? Het is niet genoeg om zo'n korf te leggen in mijn boomgaard ergens en dat de natuur de rest doet?
Je zal me zeggen, volg eerst een cursusIk had gedacht om een bijenkorf in de boomgaard te zetten. Goed of niet goed plan?

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 20 juli 2008 - 14:15

SterrenKruid

Rodger,

Is dat Tuinbouwpraktijkcentrum ver van het station van Oudenaarde? Of passeert daar een bus? Ik ben immers volledig aangewezen op openbaar vervoer en deze cursus interesseert mij wel.

*SterrenKruidje*
woensdag 30 juli 2008 - 09:05
maandag 4 augustus 2008 - 14:09

99maaike

Is het mogelijk om bijen gewoon te houden zonder daar nu honing af te halen?
Ze gewoon een bijenkorf geven en voor de rest ze met rust maken.
Zuiver en alleen om de bijen stand op pijl te houden-brengen. Ik wil er verder niets aan doen. Lekker laten vliegen. Genoeg bijen vriendelijke planten hier en mijn tuin is 1000M2.
Ik heb genoeg los vliegend wild maar weinig bijen.
Ik ken ze niet zo goed, ik heb wel hele grote zwarte bijen, die voornamelijk op de vaste lathyrus vliegen. Prachtige beesten.

Dus wat moet ik doen en waar koop ik bijen en een korf en wat ik verder nodig heb.
Bedankt. Liever niet op het forum antwoorden want die lees ik niet zo vaak.

Mijn email adres is: Maaike.van-Wijk@wanadoo.fr
Groetjes
Maaike
vrijdag 21 november 2008 - 16:31

Greener

Probleem is alleen dat de volken op een gegeven moment gaan zwermen en ondanks je tuin van 1000m zullen de buren daar niet gecharmeerd van zijn.
Ik had ook zoiets in gedachte maar heb het anders opgelost. Gewoon via internet een bijenhuis bestellen, die richten ze zelf in, er komen er geen honderden en je helpt toch de natuur een handje.
Verder heb ik wat meer bloemen gezaaid die erg in trek zijn bij onze gevleugelde vrienden, scheelt al een hoop.
Groet,

Sebas
donderdag 27 november 2008 - 13:37

Rodger

Oei al een tijdje geleden dat ik deze rubriek bezocht.
Als je van plan bent bijen te houden dan moet ge u eerst goed laten informeren daarover.
Je kan ook bijen houden zonder er honing van te oogsten ,maar waarom zou je van dat vloeibaar goud niet eens proeven?
Bijen houden kan je leren gewoon door contact op te nemen met een plaatselijke imker, of door een cursus te volgen.
Als je met deze mensen in contact komt zal je ook vlug aan bijen geraken.
Lege bijenkasten worden ook op sites als kapaza of tweedehands aangeboden,het is dan nog de kwestie om aan een goed zachtaardig bijenvolk te geraken .
Voor het ogenblik heb ik 28 bijenvolken overwinterd.
Na de winter in de maand maart maak ik van die 28 volken zestien produktievolken.
De zwakste gaan er uit ,de koningin wordt dan afgemaakt en de bijen worden bij andere volken ondergebracht .Na de eerste honingoogst in mei als de bijenvolken heel groot worden ,dan ga ik deze weer splitsen om zwermen te verhinderen.Ik kweek dan ook jonge koninginnen die ik in de nieuwe volkjes inbreng.Zo vermeerder ik dan terug mijn aantal bijenvolken waarvan er dan een aantal verkocht worden en een aantal naar onze leden gaan.
Dat kweken van jonge koninginnen is wel specialisten werk,want niet iedere koningin is een goede koningin,dus selectiewerk.Deze zomer heb ik zo'n honderdtal zachtaardige koninginnen gekweekt en verdeeld onder de plaatselijke imkers.
groetjes
rodger

donderdag 27 november 2008 - 22:30

MarcLF

Hallo beste mensen.

Ik ben pas ingeschreven en op zoek in dit forum.

Onlangs heb ik een cursus imker gevolgd.
En ik zou willen beginnen met twee bijenkasten en -volken.

Maar aan die volken geraken blijkt dit jaar een probleem te zijn!
Wie zou mij aan twee volkjes kunnen helpen?
Carnica of zwarte bij ? ? ? wat is best?

Groeten en dank bij voorbaat
Marc
vrijdag 3 april 2009 - 23:33

Risatje

hallo,

met dit boek, kom je ook meer te weten over de bijen, hoe ze te houden

http://bf82dhwcper68tc-7ymzyhkh3a.hop.clickbank.net/
dinsdag 25 augustus 2009 - 17:39

Elrike

aah bijtjes!

Vandaag was er een Imkerbijeenkomst maar helaas degene die me erover vertelde heb ik niet te pakken gekregen en dus wist ik niet waar het was.
Nou maar hopen dat er nog een keer gauw 1 is.

Op dit moment zet de stichting natuur en milieu zich in voor de bij:

http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=76&itemID=4798&themaID=6

Ook kun je een zakje bloemzaad gratis krijgen waar bijtjes veel van houden die eind van de zomer gezaaid moeten worden
zaterdag 29 augustus 2009 - 17:52

Lorie

Ik steun ook alvast de bijtjes en pesticide komt er bij mij niet in!

Misschien interessant voor jullie?
Deze week op dvd verschenen "The secret life of bees"
Is een drama met Dakota Fanning en Queen Latifah, daarin zie je wel wat beelden over bijenhouden.
Bestaat ook als boek.

http://www.apple.com/trailers/fox_searchlight/thesecretlifeofbees/
woensdag 9 september 2009 - 09:10

Greener

Even dit topic een schopje geven:

Ik heb bijen!
Ik heb mijn eerste volkje, kon het niet laten... Binnenkort op cursus en onze gevleugelde vrienden helpen.
Ze staan op de moestuin en dat is weer anderhalve kilometer van mijn woning.
Aangezien honingbijen met gemak 3km vliegen voor honing kan ik dus mijn eigen bijtjes in de tuin aantreffen

Sebas
woensdag 19 mei 2010 - 08:25

Lorie

Tof voor je Sebas!
woensdag 19 mei 2010 - 08:40

Charelke

Er zijn tot nu toe nog niet veel bijen te zien hier,enkele op de seringen, de fruitbomen waren ook minder bezet met bijen dit jaar, maar als binnenkort de lindebloesem er door komt hoop ik ze terug te zien, want nu doen ze zich zelf tegoed aan hun eigen honing.
groetjes
Charelke
woensdag 19 mei 2010 - 11:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken