menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Peru 2010 deel 1 Haageocereus tenuis

Ga naar meest recente reactie

Pieter

Pieter

Op 10 december 2010 zijn we in Peru aangekomen en de dag erna zijn we al meteen op cactusjacht gegaan. Zaterdag 11 december, rond 5 uur 's morgens zijn we met een uur vertraging uit Lima vertrokken. Na bijna anderhalf uur geraken we uit de stad weg en rijden we op de panamericana norte, richting Huaura vallei. Dat is één van de meest noordelijk gelegen valleien in Lima en bijzonder rijk aan cactussen.
Voor we in Huacho de afslag richting Sayán nemen, hebben we al een interessante stopplaats: de enige gekende groeiplaats van de Haageocereus tenuis. Volgens de literatuur groeit die tussen km 117 en km 119, maar toen we aan km119 kwamen hadden we nog steeds niets van leven gezien in het zand, dus stoppen we de wagen en trek ik de zandwoestijn in. Na een vijftigtal meter zie ik een soort heuveltje, waar ik snel naartoeloop. Het is inderdaad de Haageocereus tenuis, nog lelijker dan ik dacht dat hij zou zijn, maar toch ben ik dolgelukkig met de vondst. Op het eerste zicht zijn de planten er verschrikkelijk erg aan toe, maar als ik die nader bekeek zag ik dat de meeste stengels leefden en vele zelfs nieuwgroei vertoonden.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Typische groeiwijze
[afbeelding verwijderd niet-https]
Nieuwgroei
[afbeelding verwijderd niet-https]
Jonge scheut vanuit bedolven stengel.
woensdag 5 januari 2011 - 17:27
Wiebe

Wiebe

Een desolate omgeving! De planten zijn niet direct moeders mooiste al ziet de nieuwgroei er wel aardig uit! Geen bloemen/knoppen gezien? Foto van deze soort in The NCL is van 15 december en laat forse knoppen zien. Komt het water van een incidentele regenbui of van mist.

Wiebe
woensdag 5 januari 2011 - 19:42
Pieter

Pieter

Het regenseizoen in die streek is van juli tot oktober. Regenseizoen is eigenlijk een groot woord, meer dan motregen die zo licht is dat je nauwelijks nat wordt valt er niet hoor. Ttz, ik veronderstel dat de regen dezelfde intensiteit heeft als in Lima. Ik vermoed van wel. Op de heuvels op de achtergrond zou er een grotere en veel groeikrachtiger populatie groeien die ook in het droge seizoen dagelijks mist krijgt.
Ik heb een vijftal groepen gezien en geen enkele had bloemknoppen. In de botanische tuin van Lima zag ik twee jaar geleden veel knoppen en dat was ook in december.
woensdag 5 januari 2011 - 19:59
AlainFSD

AlainFSD

En niet zonder enige trots kan ik een half jaar na datum aankondigen dat de zaailingen er best aardig uitzien en alhoewel ze erg krap in hun 'potje' zitten (ik zaai in de omhulsels van filmrolletjes) hebben de grootsten nu al de neiging om te gaan liggen

[afbeelding verwijderd niet-https]

mvg,

Alain
zondag 19 juni 2011 - 16:50
Pieter

Pieter

Die zien er heel goed uit, Alain. Draag er maar goed zorg van en volgens ik gehoord heb zouden ze het goed doen in een hangpot.
zondag 19 juni 2011 - 20:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon