Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/20/cs-ziekten-en-plagen/33892/schijfcactus-valt-om

menu
Tuinadvies
0

Schijfcactus valt om

Ga naar meest recente reactie

Lo

hallo,
eind vorig jaar van een zonnige bestemming enkele schijfjes meegebracht van de eetbare cactus (vijgcactus). Beetje laten drogen en in december opgepot.
Intussen hebben alle schijven al een tweede schijf gekregen en wat meer is: op die tweede schijf staan sinds enkele weken al een zestal jonge spruiten!
Maar nu vallen mijn cactussen om. De onderste schijf voelt een beetje slap aan en kan de rest natuurlijk niet dragen. Al gedacht dat wegnemen van de talrijke spruiten de oplossing zou bieden, maar anderzijds: in de vrije natuur vallen ze ook niet om en niemand neemt daar de spruiten weg. Er is dus iets aan de hand.
Ze staan in cactusgrond aangelengd met scherp zand en in de veranda.

Weten de cactuskenners onder ons wat er aan de hand is?
alvast bedankt voor de reacties!

dinsdag 15 juni 2010 - 15:48

Pieter

Met een goeie foto zouden we al een stuk verder zijn, want met je beschrijving alleen is het niet exact op te maken wat er aan de hand is.
Buigt de onderste schijf door door het gewicht van de nieuwe schijven? Zijn het de nieuwe schijven die omvallen? Was de oude schijf misschien niet voldoende afgerijpt?
Is er een watertekort? Of misschien rot door teveel water? Allemaal zaken die mogelijk zijn...
Het feit dat je nu al aan de tweede generatie schijven bezig bent, zou kunnen wijzen dat de plant te snel groeit en eventueel te donker staat en als dusdanig te zwakke groei vertoont.
dinsdag 15 juni 2010 - 15:53

Lo

Ik heb de indruk dat hij toch wat snel groeit. Een twee maanden geleden heb ik de cactussen verplant in cactusgrond + wit zand. Ze stonden in gewone bloemaarde. En opeens verschijnen die spruiten. Je kunt hen bijna zien groeien.

dinsdag 15 juni 2010 - 16:09

Pieter

Hij groeit inderdaad veel te snel. Ik zou er gewoon een stokje tegenzetten, dat houdt de plant recht terwijl hij meer wortel aanmaakt en de weefsels verharden.
En ook zou ik de plant buiten zetten gedurende de ganse zomer, daar zal hij ook steviger uitgroeien dan binnen.
Je sprak over een 'eetbare' Opuntia. Wat bedoel je daar juist mee? Hier in de middellandse zee heb je de Opuntia ficus-indica met eetbare vruchten, maar daar lijkt je plant niet echt op.
Spreek je over eetbare vruchten of schijven? En als het de vruchten zijn, waren die peervormig en donkerpaars van kleur of eerder oranje, rood of geel en eivormig en zeer groot?
dinsdag 15 juni 2010 - 16:53

Lo

Is volgens mij toch de genoemde soort. Schijfjes afgesneden in oktober-november op Corsica. Die worden daar overal aangeplant langs lanen en zo. Heb er intussen een stokje tegen gezet. De grond in de pot is nogal droog, maar ik ben bang van teveel water te geven. In de veranda is het nogal warm en ze is bovendien naar het zuiden geörienteerd. Misschien verklaart dit de snelle groei.
en

dinsdag 15 juni 2010 - 17:50

Lo

Bijvraagje: wat is de reden dat mijn cactussen zo snel groeien? Als ik dat wist kon ik er iets aan doen, hé.
woensdag 16 juni 2010 - 05:47

Succulentimon

Als het lekker warm is en de zon schijnt er volop op, geef dan toch lekker water!


simon
woensdag 16 juni 2010 - 09:39

Pieter

Inderdaad, volledig akkoord met Simon, geef maar genoeg water hoor. Dat ze zo snel groeien is misschien omdat de gebruikte potgrond al behoorlijk bemest was.
woensdag 16 juni 2010 - 09:48

Lo

jullie allemaal bedankt voor de antwoorden!

woensdag 16 juni 2010 - 16:14

Laine

Aan wie kan ik een vraag over mijn cactus stellen? Hoe maak ik een nieuw onderwerp
dinsdag 28 maart 2017 - 15:19

Dany

van boven staat er in bruin-oranje de tekst "Voeg een nieuwe topic toe" daar moet je dan op klikken
dinsdag 28 maart 2017 - 17:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken