menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Wat groeit hier

Ga naar meest recente reactie

Lies Versteeg

Lies Versteeg

Wij hebben in ons stadstuintje een klein moestuintje gemaakt maar achterin, vlak bij de courgettes, komt al meerdere jaren, op steeds dezelfde plek, een plantje naar boven. Afgelopen jaren hebben we het steeds weggehaald maar dit jaar besloten we om het een keer te laten doorgroeien om te zien wat het eigenlijk is. Bijgaand een foto om duidelijk te maken hoe het eruit ziet.. Het plantje is totaal niet zo groot, zo’n 30 -31 cm. Het heeft kleine bloempjes die in bloei niet groter zijn dan 2,5 – 3 mm (amper zo groot als lelietje van dalen) licht roze / lila gekleurd met binnenin paars/purper en dat is nat/vloeibaar net inkt. Het bloempje lijkt wat op een orchidee. Inmiddels zijn de bloempjes aan het verdrogen. De bladeren, vooral de onderste lijken een zwart randje te hebben en de hele bladrand ziet er wat rafelig/gehavend uit. Bijgaand 2 foto’s heel close-up (anders is het moeilijk te fotograferen)
De grote vraag nu is: Wat is dit en moeten we het weghalen. Wijzelf vinden het er een beetje raar uitzien met de gehavende bladeren en dat inktachtige nat binnenin de bloem. We hebben geen idee, moeten we het weghalen?, is het misschien een giftig plantje? In het hele tuintje is er maar één te vinden. Wie kan ons helpen en/of weet welk plantje dit is? We horen graag van jullie.
Hartelijke groeten,
Lies Versteeg

Bloemen & Planten

maandag 8 augustus 2022 - 12:22
Peterplant

Peterplant

Het is een orchidee.
Welke durf ik zo niet te zeggen, maar een wespenorchis maakt de grootste kans.
maandag 8 augustus 2022 - 13:16
LT

LT

Ja Peterplant. Volgens mij de Brede wespenorchis
https://www.floravannederland.nl/planten/brede_wespenorchis
maandag 8 augustus 2022 - 13:29
PeterC

PeterC

Weggehaald met wortel en al?
Dan is het toch vreemd dat zo een plant elk jaar op precies dezelfde plek terugkomt, niet?
maandag 8 augustus 2022 - 18:08
Lies Versteeg

Lies Versteeg

Sorry voor de late reactie maar weet iemand of je dit plantje kunt verplaatsen zodat die op een veilig plekje komt? Klopt, het is nooit met wortel en al verwijderd. Alvast bedankt allen.
vrijdag 11 november 2022 - 13:35
LT

LT

Gevonden;
Weg halen of verplaatsen heeft dus alleen zin als je een grote pol ineens met aarde opneemt. Zelfs dan heb je kans dat de planten afsterven omdat de bodemschimmel misschien niet voldoende meegenomen is of niet op de nieuwe plaats aanwezig is. Verder kan concurrentie van andere bodemschimmels alsnog de orchideenschimmel vernietigen.
vrijdag 11 november 2022 - 18:19
Lies Versteeg

Lies Versteeg

Bedankt voor de informatie! Dat zou weer zonde zijn. We laten het plantje ongemoeid. Dan hebben we er volgend jaar weer plezier van. Nogmaals bedankt!
zaterdag 12 november 2022 - 10:18

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon