menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Dahlia

Ga naar meest recente reactie

MarcTh

MarcTh

slakken, slakken nog eens slakken.Ik weet niet meer wat te doen. Slakkenkorrels helpen niet en zie ze nooit zitten. Wat moet ik dan doen.

Bloemen & Planten

maandag 6 juni 2022 - 09:41
Tuinprins

Tuinprins

'S morgens om 6 uur een inspectieronde houden. Na een regenbui ook even gaan kijken.

Niet geloven dat koffiedrab of schelpen helpen. Biervallen zijn beperkt effectief maar wel het proberen waard.

Ikzelf kan alleen nog Dahlia's in pot houden, in de tuin (border) worden ze gegarandeerd kaal gevreten. Jammer maar het is niet anders.

Gegroet, de tuinprins
maandag 6 juni 2022 - 18:39
Carib

Carib

En als je geen ochtendmens bent: zodra het 's avonds donker is een ronde maken en vooral bij vochtig weer. Vandaag kropen er hier zelfs overdag tientallen naaktslakken over het gazon en het terras. Er zijn hier dit hele voorjaar al extreem veel naaktslakken. Vreemd genoeg zijn er nauwelijks segrijnslakken, terwijl die afgelopen jaren het grootste probleem waren.
maandag 6 juni 2022 - 23:39
leerling

Leerling

Biervalletjes worden nog altijd aanbevolen, maar ik gebruik ze niet meer. Slakken ruiken goed en ook de slakken van de buren zullen erop afkomen (en daarna graag in jouw tuin blijven). Er verdrinken wel wat slakken in, maar lang niet allemaal. Er verdrinken helaas ook nuttige diertjes in die slakken op hun menu hebben staan. (Eén slakkenjager minder = meer dan één slak meer.)
Wil je toch met zo'n valletjes gebruiken, meng dan gewoon wat gist in lauw water. Het is het gist in het bier dat de slakken lokt. De alcohol voegt niets toe.

Als je slakken liever overdag opruimt, maak dan ergens een schuilplaatsje waar ze zich kunnen terugtrekken. Donker en vochtig zijn de sleutelwoorden. En voor jezelf iets dat je gemakkelijk kan hanteren. Denk bv. aan een paar grote bladeren van rabarber of kool, uitgeholde vruchten (meloen, sinaasappel, e.d.), een brede plank, een omgekeerde plantenschotel, een dankpan, een vochtige krant of donkere doek... Dagelijks inspecteren.
Best lookglansslakjes leren herkennen. Die eten kleine naaktslakken en slakkeneieren en zijn dus je vrienden.

Als je het ziet zitten, probeer dan om de verschillende soorten slakken te leren herkennen. Heel wat slakken hebben geen interesse in jouw planten en leven vooral van rotte plantresten en schimmels. Dat zijn dus opruimers die jouw tuin gezond helpen houden.
Bijna de helft van de +/- 100 soorten landslakken in de Lage Landen is met uitsterven bedreigd:
https://www.vlaanderen.be/inbo/rode-lijsten/
en
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Rode_Lijst_(weekdieren) of https://www.eis-nederland.nl/Portals/4/pdfs/DeBruyne_etal-RodeLijstMollusken_EIS2003-03.pdf

Afhankelijk van je omgeving, kan je je tuin zo inrichten dat natuurlijke vijanden van slakken het er naar hun zin hebben.
En ja, dat gaat dan o.a. over egels, kikkers, padden, hazelwormen, spitsmuizen, lijsters ... Kleinere vogels zoals roodborstjes lusten ook slakkeneitjes. Maar ook heel wat kleiner grut zoals loopkevers, duizendpoten, sommige spinnen en sommige slakken eten kleine slakken en slakkeneieren.

Aaltjes zouden ook helpen, maar mogelijk niet in zware grond. Je kan ze kopen, of zelf aanmaken. Zoek zelf maar op "zelf slakkenaaltjes maken".
vrijdag 10 juni 2022 - 15:24
bartmaris18

Bartmaris18

Heel makkelijke en zeer effectieve, natuurlijke oplossing : aaltjes. U kan eens kijken op de website van biogroei.be.
vrijdag 24 juni 2022 - 20:03

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon