menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Hortensia

Marinah

Marinah

Hai, wat is er met de rode hortensia aan de hand, kan iemand me helpen?
Samen gekocht bij eenzelfde tuincentrum.
Zelfde aarde, staan naast elkaar. Behandelde ze gelijk qua water en voeding .
Ik heb ze nu 2 maanden.
Hebben alleen de zon in de ochtend tot 12 uur max.

Dankjewel alvast.
Groet, marina

Bloemen & Planten

woensdag 21 juli 2021 - 15:57
Tuinprins

Tuinprins

Wat is een 'plofplant'?

De term 'plofplant' is naar mijn weten voor het eerst gebruikt door Hans Kramer van Kwekerij De Hessenhof.

Hoe doelde daarmee op planten die in relatief zeer korte tijd worden opgekweekt van stekje tot verkoopbare, visueel aantrekkelijke plant. Dit betekent vaak dat de planten zeer beschut worden opgekweekt in kassen en volgepropt worden met stikstofrijke meststoffen. Om te voorkomen dat ze te snel te slap opgroeien krijgen ze groeiremmers ('compact' is in deze het toverwoord). Kweektechnisch is het een hoogstandje want je moet constant de vinger aan de pols van de plant houden. 'Plofplanten' zijn in trek bij de consument want ze zien er gezond uit en zijn rijkelijk voorzien van (te grote) bloemen. Wat wil je nog meer?

Het nadeel van zulke 'plofplanten' is dat die het echte weer niet gewend zijn. Als de consument die dan uitplant in de tuin dan heeft de plant meestal sterk te lijden. Hier op het forum komen met de regelmaat van de klok voorbeelden voorbij van planten waarvan 'het visueel aantrekkelijke' zeer snel is verdwenen. Dit geldt niet alleen voor hortensia's maar voor een aanzienlijk deel van de planten die bij de bekende tuincentra wordt aangeboden. In het geval van hortensia's mag je dit jaar, vanwege het gematigde zomerweer, nog van geluk spreken. Had je die vorig jaar rond deze tijd uitgeplant dan waren ze onder je ogen weggeschroeid.

Wat verder bij plofplanten een rol speelt is de winterhardheid. Omdat ze volgestopt zijn met stikstof zijn de stengels vaak te weinig verhout en de groei onvoldoende afgehard. Als je dan een winter krijgt met stevige vorst dan vriezen de takken in. Planten komen dan in het voorjaar maar langzaam opgang of laten het helemaal afweten. Vooral bij aankoop van planten in de herfst is dit iets om in het achterhoofd te houden.

Gegroet, de tuinprins
donderdag 22 juli 2021 - 12:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon