Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/2/bloemen-planten/66661/probleem-parelstruik

menu
Tuinadvies
1

PROBLEEM PARELSTRUIK?

Ga naar meest recente reactie

FdeB70

Vorig jaar kochten we de Exochorda Magical springtime (White pearls), de parelstruik.bij Boerenbond. Toen nog klein fris groen plantje. Thuis op ons dakterras, in een flinke kunststof bak gezet en hij groeide en bloeide super snel. Nu, dit jaar, half eind maart kwamen er weer knoppen aan. Het viel me op dat sommige takken wel en sommige geen uitkomende knopjes hadden. (foto 1) 2 weken later zag het er al flink anders uit, foto 3. En nu, foto 4, is het geel en droog. We hadden hem in potgrond gezet. In maart wat koemest korrels erbij gedaan en later nog wat compost bovenop gegooid. Hij krijgt normaal water (hoeveelheid) en water kan weg. Hebben we hem misschien over-bemest?? En wat nu, helemaal terug snoeien (tot hoever) en afwachten wat volgend jaar gebeurd?

donderdag 23 mei 2019 - 22:28

Tuinprins

Zou een of andere vorm van taksterfte of eventueel verwelkingsziekte kunnen zijn. Deze worden veroorzaakt door een schimmel (die is niet met het blote oog te zien, alleen onder de microscoop, en heeft verder ook niets met schimmelpluis van doen).

Andere mogelijkheid is dat je de plant te veel water hebt gegeven waardoor de wortels zijn aangetast. De gebruikte potgrond kan hierbij ook een rol spelen. De meeste potgrondsoorten die je in het tuincentrum kunt kopen, zijn van matige kwaliteit waarbij er geen goede verhouding is tussen vochtvasthoudend en drainerend vermogen. Professionele kwekers gebruiken zulke potgrond dan ook niet.

Als een schimmelziekte eenmaal in een plant zit dan gaat die er in de regel niet meer uit. Eventueel de plant terugsnoeien en kijken wat er gebeurt.


Gegroet, de tuinprins
vrijdag 24 mei 2019 - 05:19

FdeB70

Trouwens, we hebben toen, omdat we op een dakterras zitten, 1/3 deel hydro korrels in de bak gedaan en daar boven de potgrond. Met een priem 2 gaten in gemaakt voor afwatering..
We geven wel gewoon water. Als we de tuin sproeien, nemen we de parelstruik gewoon mee. (Of moet dat juist weer niet met hydrokorrels?)
In mijn optiek loopt teveel water gewoon weer weg!?

zaterdag 25 mei 2019 - 11:56

Roeli

Hoe vaak, in vredes naam, sproei jij je tuin dan.
zaterdag 25 mei 2019 - 14:08

Tuinprins

Met een priem 2 gaten in gemaakt voor afwatering.


Hoe groot waren die gaten?

Lijkt mij te weinig en vermoedelijk ook te kleine gaten (een priem maakt meestal maar kleine gaatjes). Beter was het geweest om met een speedboor 3 à 4 gaten in de bodem van de pot te maken die de grootte hebben van een 20 of 50 eurocent muntstuk.


Gegroet, de tuinprins

zondag 26 mei 2019 - 07:32

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken