menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welk soort grond voor Lavendel

Ga naar meest recente reactie

Deetee

Deetee

Goedemiddag,

Wij willen een rij met lavendel plaatsen waar nu nog zand ligt in de tuin.
Dit graven we een stukje af maar waar moeten we dit mee opvullen?
We hadden gelezen dat bemeste tuinaarde en potgrond niet goed is i.v.m. de mest wat daar in zit.
Wie kan ons helpen met deze vraag?

Bloemen & Planten

zondag 7 april 2019 - 17:16
Tuinprins

Tuinprins

Voorkeur voor niet al te humusrijke grond die goed water doorlatend is. Gewone tuingrond is doorgaans prima.

Bemeste tuinaarde is meuk en dat moet je zeker niet gebruiken. Ook geen gewone potgrond. Dit houdt water vast en kan er toe leiden dat de lavendel in natte periodes last krijgt van de wortels.


Gegroet, de tuinprins
zondag 7 april 2019 - 18:27
Deetee

Deetee

Bedankt voor uw reactie. Betekent dat we gewone tuinaarde uit zak kunnen gebruiken?
zondag 7 april 2019 - 19:21
Tuinprins

Tuinprins

Nee, beter gewone 'zwarte grond' (zwart zand). Dit is doorgaans niet te koop bij tuincentra, maar bij grondbedrijven, loonbedrijven etc. Zit ook niet in een zak maar alleen los (per kuub) verkrijgbaar.

Als je maar weinig nodig hebt dan even een belrondje onder familie, vrienden en bekenden houden, misschien hebben zij nog wat beschikbaar. Zorg wel dat de grond vrij is van wortelonkruiden anders blijf je de komende jaren aan het wieden.


Gegroet, de tuinprins
maandag 8 april 2019 - 05:45
xanderbere19

Xanderbere19

Als er nu nog zand ligt, ben je al een heel eind op weg! In plaats van zand afgraven en afvoeren en tuingrond van elders aanvoeren, zou ik het zand 'verbeteren'. Koop 2 zakken kokospotgrond van 50 liter, 10 liter gedroogde koemest en een zak met 5 kg schelpengrit. Spit dit in de bovenste 20 cm en de lavendel kan geplant worden. Na het planten goed watergeven!
maandag 8 april 2019 - 10:18
xanderbere19

Xanderbere19

En koop de goede lavendel. De populaire kuiflavendel (Lavandula stoechas) is niet winterhard. De minder spectaculair bloeiende Lavandula angustifolia is dat wel en is bovendien een vlindermagneet.
maandag 8 april 2019 - 10:23
Deetee

Deetee

Allereerst bedankt voor alle reacties! Duidelijk!
We zien het meer zitten om gewoon grond te halen bij de plaatselijke grond, zand en bestrating bedrijf hier in de buurt. maar bedankt voor de tip Xanderbere19 voor de type Lavendel. Ik denk dat we voor de voorgestelde Lavendel gaan.
Is het dan nog slim om te beginnen met een bodempje van hydro korrels en dan de grond vermengd met kalk? De hydro korrels omdat we te maken hebben met een klei grond. (+- 25 cm onder de bestrating)


We hebben aan de zijkant van onze tuin een grotere border waar we ook vaste planten willen planten met misschien nog een boompje(s). Wat hier precies in gaat komen zijn we nog niet uit. is het dan verstandig om deze border ook te vullen met de zelfde grond?


Bij het bedrijf waar ik de grond haal hebben ze het over ''teelaarde'' dit is toch het zelfde?

Bloemen & Planten

dinsdag 9 april 2019 - 21:54
Tuinprins

Tuinprins

Ja, teelaarde is in de regel hetzelfde als zwarte grond. Let er wel op dat de zwarte grond ook goed zwart ziet en niet een mengsel van gele en zwarte grond. Verder in de gaten dat de grond ook schoon is dus weinig tot geen steen /puin en wortelonkruiden bevat. Grondhandel staat bekend als 'vuile handel' en een gewaarschuwde consument telt voor twee.

Als je op kleigrond tuiniert en je wilt lavendel planten dan is het belangrijk dat de grond goed draineert. Kleigrond wil in de winter wel eens te nat worden en lavendel houdt daar niet van.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 10 april 2019 - 06:55
xanderbere19

Xanderbere19

Je kunt het zand dat je over hebt ook mengen met je kleigrond, wordt het beter water doorlatend. Als je een laag van 10 cm zand laat liggen en je spit dat door de klei eronder, heb je een goede ondergrond voor de 25 cm teelaarde die je erop stort. Hydrokorrel ben ik geen groot fan van, wel als drainagelaag in grote potten, maar niet in de tuin. Het verstoort de capillaire opstijging van water in de zomer, met als gevolgd dat de teeltlaag razendsnel uitdroogt. Dus, tenzij je een rotstuin wilt aanleggen, wat mij betreft geen Hydrokorrel.
woensdag 10 april 2019 - 10:40
Deetee

Tekst aangepast

Deetee

Bedankt voor al jullie reacties!! Hierbij een foto hoe het geworden is

We hebben nog 1 andere vraag over onze andere border (zie foto van bericht dinsdag 9 april 2019 - 21:54) daar willen wij de volgende vaste planten en siergrassen planten. Nu adviseerde de winkel waar we ze kochten eerst een laag volle grond en daarop ongeveer 30 cm potgrond. Hoe denken jullie daar over? Is dit juist?

De planten:
3 x Carex pendula
3 x Coreopsis grandiflora 'Sunray'
3 x Geum chiloense 'Lady Stratheden'
2 x Hemerocallis 'Stella de Oro'
3 x Pennisetum alopecuroides
3 x Rudbeckia fulgida var. speciosa
3 x Solidago 'Goldkind' 

We kijken weer uit naar jullie reactie

Bloemen & Planten

dinsdag 23 april 2019 - 20:17
Tuinprins

Tuinprins

Mooi recht is niet lelijk

Een laag van 30 cm potgrond: planten zullen hier goed op groeien maar misschien te weelderig en eventueel omvallen. Mijn voorkeursmethode is dat je in het plantgat 1 à 2 scheppen potgrond doet en dit mengt met de bestaande aarde en dan de plant in het plantgat zet.


Voor wat betreft de voorgestelde beplanting:

== Carex pendula kan zich flink uitzaaien ==> niet aanplanten
== Coreopsis grandiflora Sunray is in de regel kort levend. Alternatief: Coreopsis verticillata. Staat hier al meer dan 15 jaar en bloeit ieder jaar betrouwbaar. Breidt zich uit via korte uitlopers maar beslist geen woekeraar.
== Hemerocallis 'Stella d'Oro: bloemen zitten soms wat verscholen onder het blad. Er zijn beter daglelies alleen worden die hoger dan Stella d'Oro
== Pennisetum: kies voor kleine plantoppervlakken de soort 'Liitle Bunny' , is er meer ruimte dan de soort 'Hameln'
== Rudbeckia fulgida var. speciosa==> kies voor Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'. In het groeiseizoen graag een niet te droge standplaats.
== Solidago 'Goldkind' ken ik niet maar sommige Solidago soorten kunnen woekeren d.mv. uitlopers. Probeer na te gaan of 'Goldkind' wel of geen uitlopers maakt.


Gegroet, de tuinprins
woensdag 24 april 2019 - 05:48
xanderbere19

Xanderbere19

Strak hoor! Ik ben te lui om de vorige post te zoeken: de aangeraden planten doen het alleen goed op een plek in de volle zon!
woensdag 24 april 2019 - 11:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon