menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 2

Het nut van de bij...

Ga naar meest recente reactie

Roeliee

Roeliee

Mooi filmpje waar ze simpel in uitleggen wat er zou gebeuren indien de bij er niet meer zou zijn... Veel meer dan waar je zou aan denken! De moeite om eens bij stil te staan!

https://www.youtube.com/watch?v=-IIQIsZIo7o

Groetjes
Roeliee
dinsdag 7 juni 2016 - 21:43
LT

LT

Héél leerzaam mooi filmpje
dinsdag 7 juni 2016 - 22:23
sugar

Sugar

Ik ben minder onder de indruk. Eén van de belangrijkste redenen is niet vermeld (gebrek aan voedsel).
De honingbij an sich zouden we misschien ook nog kunnen missen (hommels, solitaire bijen, zweefvliegen bestuiven net zo goed. Maar al die beestjes hebben natuurlijk hetzelfde probleem als die honingbij
woensdag 8 juni 2016 - 06:32
Atuinman

Atuinman

Voor de commerciele landbouw zijn solitaire bijen geen oplossing. Die hebben het hele jaar door voedsel nodig en dat kunnen ze niet vinden in die monocultuur landschappen van de moderne landbouw. Het mooie en nuttige van bijen is dat ze in grote groepen in dozen wonen die verplaatst kunnen worden als ze klaar zijn met bestuiven en er weinig of geen voedsel meer voor ze is.
dinsdag 14 juni 2016 - 18:16
Polplastron

Polplastron

Voor de commerciele landbouw zijn solitaire bijen geen oplossing. Die hebben het hele jaar door voedsel nodig en dat kunnen ze niet vinden in die monocultuur landschappen van de moderne landbouw.


Solitaire bijen hebben nét niet het hele jaar door voedsel nodig: de vliegtijd van de meeste soorten is veel beperkter dan die van honingbijen. Verder zijn heel wat solitaire bijen ingesteld op een relatief kleine selectie van waardplanten waardoor ze eigenlijk net wel gediend zijn bij monoculturen (maar dan van de juiste plantenfamilie).

Als men een grote hoeveelheid van hetzelfde gewas heeft en daar de juiste solitaire bijen bij zet zou dat in principe dus vlot moeten lukken. Alleen ... ben je dan weer de natuur aan het manipuleren en dat werkt meestal minder goed dan men zou willen.
dinsdag 14 juni 2016 - 20:14
sugar

Sugar

Atuinman, net omdat ze maar even vliegt is een solitaire bij veel makkelijker, een echte bij moet je heel 't jaar door van voedsel voorzien. Metselbijen worden vandaag de dag al op grote schaal commercieel verhandeld, tot mijn grote spijt. Je vindt online aanbieders die ze per 10000 exemplaren verkopen. Je stopt zo'n pop in de koelkast tot je ze nodig hebt (bloesem start)
dinsdag 14 juni 2016 - 22:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon