menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Helleborus

Fons

Fons

Deze helleborus bloeit al van augustus en maakt nog steeds verse bloemen aan.
Heeft de helleboris orientalis een naamsverandering ondergaan?
Men leest tegenwoordei veel over helleborus x hybridus of helleborus orientalis hybride.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Groetjes Fons.
dinsdag 5 december 2006 - 21:18
Esem

Esem

Fons ik denk niet dat de naam kortelings veranderd is.

Helleborus behoort tot de Ranunculaceae of boterbloemfamilie, een vaste planten-familie met onder meer Aconitum, Anemone, Delphinium, Clematis, Cimicifuga en Paeonia.

Volgens de laatste inzichten bestaat het geslacht uit 15 soorten, een zestal hybridesoorten, enkele ondersoorten en vele cultivars.

Het is een geslacht met veel natuurlijke en kunstmatige kruisingen. Dit maakt het voor de botanicus heel moeilijk om tot een juiste naamgeving te komen, waardoor naamsveranderingen regelmatig voorkomen.

Gr Esem
prettige feestdagen
dinsdag 5 december 2006 - 21:49
varen

Varen

De moderne tuinhelleborussen werden lange tijd als orientalis hybriden benoemd. Het klopt ook dat de meeste van hen bloed van Helleborus orientalis (een kleur- en bloemrijke helleborussoort) bezitten, maar ze bevatten ook genen van andere soorten. De paarse en donkere bloemen zijn hun kleur zeker verschuldigd aan H. torquatus of H. purpurascens. De geelachtige zullen wat hebben van H. odorus, terwijl de groenkleurige weer wat H. cyclophyllus in het lijf hebben. Sommige tuinhelleborussen hebben zelfs helemaal niets uitstaans met H. orientalis. Dat was precies de reden dat voor sommige helleboruskenners ‘orientalis hybriden’ geen aanvaardbare naam meer was voor die vele tuinhybriden. In 1998 schreven Mc Lewin en Mathew een artikel in ‘The New Plantsman’ waarin ze voorstelden dat alle stengelloze hybriden (uit de sectie Helleborastrum, en dus ook de hybriden die verwant zijn met H. orientalis) voortaan Helleborus x hybridus zouden worden genoemd. Populair is die benaming nooit geworden.
Nog altijd wordt er met regelmaat heisa gemaakt rond deze naamgeving, die inderdaad niet conform is met algemeen geldende afspraken, en, zo hoorde ik onlangs van een kweker uit Nederland, dat momenteel de naam orientalis-hybriden weer algemeen gangbaar is. En daarmee zijn we rond en weten we het in feite ook niet meer.
Deze Babylonische namenchaos doet ons aan Shakespeare denken:
Want wat is een naam?
Alsof een winterroos
niet even grandioos
zou willen bloemen
mochten we haar anders noemen...
woensdag 6 december 2006 - 20:18

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon