Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/2/bloemen-planten/36400/rozen-met-sterroetdauw

menu
Tuinadvies
0

Rozen met sterroetdauw

Ga naar meest recente reactie

Lier

Hoi rozenliefhebbers;

Zoals jullie in onderstaande foto's zullen zien, hebben mijn rozen last van sterroetdauw. Hiervoor zijn producten in de handel om dit onder controle te houden, maar is dit de moeite?? Zullen de vlekken verdwijnen of kan ik beter wachten tot volgend seizoen om de plant preventief te behandelen??[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Alvast bedankt

zondag 12 september 2010 - 18:56

TrudyTraa

Nou, ik heb het helaas ook in al mijn rozen. Ik heb het een paar jaar geprobeerd tegen te houden door de aangetaste bladeren eruit te halen. De 'mishandelde vorm' van de roos nam ik dan wel voor lief. Dit jaar heb ik het meer dan andere jaren en heb dus nu voor het eerst een bestrijdingsmiddel gespoten 2 weken geleden. Of het resultaat heeft weet ik dus nog niet.
Ik ben benieuwd of je nog antwoorden krijgt met tips erin, ik lees mee.....
zondag 12 september 2010 - 21:56

TrudyTraa

Hahaha, de rozen zelf hebben er hier ook geen last van, maar op den duur hou ik geen blad meer over: of omdat het allemaal afvalt van de roetdauw of omdat ik de bladeren eruit knipt. Ziet er dan zo triestig en ziekjes uit....
zondag 12 september 2010 - 22:04

Lier

Bedankt voor jullie info...

Ik ga een product halen en zien of het werkt...


Misschien nog effen een vraag... blijft deze ziekte overwinteren in de plant of kan ik vanaf volgend jaar preventief te werk gaan?
maandag 13 september 2010 - 12:29

Polplastron

Birdwatcher: je bent me weer voor! Schimmels worden inderdaad niet verspreid door het afgevallen blad.

Een gift patentkali verstevigt de celstructuur en geeft meer weerstand tegen schimmels en andere ziekten. Toch mag je hiermee niet overdrijven.

Een onderbeplanting met lage planten werkt best wel goed. Naar mijn ervaring worden rozen met onderbeplanting minder snel aangetast door schimmels.
De onderbeplanting werkt als een fysische barriëre tussen de bodem en de rest van de plant waardoor schimmelsporen minder gemakkelijk opspatten. Het is geen wondermiddel, maar het geeft wel duidelijke resultaten:

Ik heb in mijn tuin Cardinal Hume staan die bekend staat om zijn gevoeligheid voor sterroetdauw. De vorige jaren maakt hij zijn naam waar, maar nu de onderbeplanting (Geranium "Biokovo") stillaan begint dicht te groeien is er dit jaar zelfs geen spatje sterroetdauw te zien!

"Amber Queen" zou een vrij resistente variëteit moeten zijn, maar heeft ondertussen al bijna geen blad meer. De onderbeplanting aan die kant van de tuin is nog maar recent.

Groeten,

Pol

dinsdag 14 september 2010 - 14:59

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken