Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/2/bloemen-planten/31314/iemand-verstand-van-spaanse-margrieten

menu
Tuinadvies
0

Iemand verstand van spaanse margrieten

Ga naar meest recente reactie

FransNL

Eind vorig jaar heb ik voor het eerst spaanse margrieten gestekt. Dat leek mooi gelukt te zijn maar ik vind dat de planten nu toch wel wat erg veel de hoogte in gaan. Had ik misschien na het verwijderen van de eerste koppen bij de latere scheuten dat nog een keer moeten doen ? Zou ik er alsnog de schaar in zetten zodat ze opnieuw uitspringen of is dat nu zonde omdat de eerste bloemknoppen al te zien zijn ?

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

zondag 14 maart 2010 - 16:41

DeHaan

Zien er keurig uit, maar ik zou ze toch nog 1a2 keer toppen, zodat het mooie bossige planten worden.
zondag 14 maart 2010 - 18:36

Rita1960

Ik ga met de Haan mee!

groetjes,

Rita
zondag 14 maart 2010 - 21:23

FransNL

Alweer wat bijgeleerd Batdah. De volgende keer zal het weer wat beter gaan. En ook de Haan en Rita nog bedankt voor hun antwoord natuurlijk.
maandag 15 maart 2010 - 03:14

FransNLIk zal morgen nog eens een foto maken Batdah. Dan kun je gelijk nog eens beoordelen wat er aan gedaan moet worden.

maandag 29 maart 2010 - 00:26

FransNL

Hier zijn dan de foto's Batdah. Ik had de planten al een paar dagen niet goed bekeken maar zo te zien moet ik weer met de schaar aan de slag. Ze staan momenteel ook op een andere plaats. Wel genoeg licht maar 's nachts iets koeler hoewel warm beter is had je gezegd. Ik zal er eens een maximum/minimum thermometer neerleggen om precies te weten hoe het met de temperatuur in die ruimte zit. De plaats waar ze eerst stonden heb ik momenteel hard nodig voor mijn tomaten- en paprikaplanten en die krijgen bij mij voorrang op bloemetjes.

Ik wacht op je commentaar.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 29 maart 2010 - 21:52

FransNL

Die knoppen gaan er morgen uit en ik zal ze eens wat beter in de gaten houden. Sinds die eerste knipbeurt 14 dagen geleden had ik er niets meer aan gedaan en dat is blijkbaar te lang. Vanaf nu ga ik me strikt aan je instructies houden.

maandag 29 maart 2010 - 22:39

FransNL


Heb ik toch iets bijzonders want Spaanse Margrieten boompjes zijn natuurlijk nergens te koop.

Maar even serieus... voor volgend jaar weet ik nu hoe het moet .
maandag 29 maart 2010 - 22:54

FransNL

Ik denk er aan de bloemetjes eens buiten te gaan zetten. In de letterlijke betekenis dan natuurlijk want ik begin binnen ruimtegebrek te krijgen. Mijn eind vorig jaar gestekte hangpelargoniums heb ik vorige week in hun definitieve bakken geplant en nemen daardoor eigenlijk meer plaats in dan me lief is , maar ook de Spaanse Margrieten moeten wat meer uit elkaar gezet worden denk ik zodat ze beter in de breedte kunnen gaan groeien . Vanaf morgen ga ik de hangpelargoniums afharden door ze overdag buiten te zetten . Over enkele dagen zullen ze ook 's nachts buiten mogen blijven staan mits de temperaturen een beetje redelijk blijven. Eigenlijk wou ik hetzelfde met de Spaanse Margrieten gaan doen maar omdat ik met deze planten geen ervaring heb weet ik niet of dat wel verstandig is. Ik wacht weer op advies .

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

maandag 5 april 2010 - 18:22

Rita1960

FransNL,

Je planten zien er erg goed uit!

'k durf het haast niet te zeggen maar de stekken van de hanggeraniums van mij zijn ietwat langer (lees langerekt)

en het komt jouw dus ook bekend voor... plaatsgebrek.. ik heb het grootste gedeelte van de fuchsia's in de kas (plastic) gezet. Was er een prima dagje voor... niet te veel zon in 1 keer.

en nu maar hopen dat we niet echt meer strenge nachtvorsten krijgen want dan....

groetjes,

Rita

@ Batdah, mss domme vraag. Maar wat je bedoel je met het cascade effect??

maandag 5 april 2010 - 18:52

Rita1960

En wat is dan het verschil tussen de oostenrijker (witstelig) en de Balcon (groenstelige) ?

die van mij hebben allemaal groene stelen

groetjes,

Rita
maandag 5 april 2010 - 19:25

FransNL

Goed idee dat schuin in de bak planten Batdah , moet ik volgend jaar maar eens gaan doen. Wat dat ruim planten betreft , het zijn bakken van 1 meter lengte en in iedere bak heb ik 5 planten gezet dus dat ze zo ruim staan valt wel mee denk ik . Een kleine moeite om er een of twee meer in te zetten trouwens want ik hou ieder jaar planten over. Ik heb er ieder jaar 30 nodig voor die 6 bakken maar omdat ik geen risico wil lopen voor het geval het ooit eens tegenvalt stek ik altijd minimaal 40 stuks. Omdat die 40 bijna allemaal aanslaan hou ik dus ieder jaar planten over die ik dan maar weggeef.

Ik ben altijd tevreden geweest over deze witstelige variant maar ik zal dit jaar toch eens in een tuincentrum kijken voor die groenstelige en een paar planten kopen . Eind van het jaar gebruik ik die dan om van te stekken. Ik wil ze volgend jaar wel eens proberen .
maandag 5 april 2010 - 22:34

FransNL

Nog even een vraagje. Ik hang mijn bakken meestal begin mei op en dan heb ik al mooie planten met de nodige bloemknoppen maar wel nog maar een enkele knop die dan echt open gaat. Mijn overburen hangen rond die tijd ook hun bakken op maar zij kopen de planten altijd in een tuincentrum. Mijn planten zijn altijd forser en zijn al meer uitgegroeid maar die ielere planten van hun hebben dan toch al vrij veel bloemen. Het kan haast niet anders of zo'n tuincentrum moet daar een of andere 'truc' voor toepassen . Iets met licht of zo ?
dinsdag 6 april 2010 - 00:16

FransNL

Ondanks dat ik ze zoals je zei als een soort boompje had getopt is het met mijn spaanse margrieten toch nog goed gekomen Batdah . Ik heb nog lang aan ze getwijfeld omdat ze wel bleven groeien maar de knoppen leken niet meer terug te willen komen . Nu staan ze eindelijk weer helemaal vol met knoppen en de allereerste bloemetjes laten zich zien. Dat belooft wat voor de komende weken.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

En ook met mijn hangpelargoniums is het goed gekomen maar daar had ik gezien mijn ervaringen van andere jaren geen twijfel over. Je dacht dat ze wat ver uit elkaar stonden maar je ziet dat dat wel meevalt want ze zijn nu al keurig dicht gegroeid in de bakken. Laat de zomer maar komen !

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 2 juni 2010 - 13:46

Marre02

Beste Frans,

Het feit dat je spaanse margrieten zo hoog uitvallen wou zeggen dat ze zich als het ware in perfecte omstandigheden bevonden.

Ik weet niet wat de normale lengte zou moeten zijn, maar in de meeste gevallen bereikt de spaanse margriet maar 50 a 60 procent van zijn hoogte of zelfs minder, zeker in ons klimaat.

Ze kunnen zelfs 1 meter hoog worden, dus is mijn besluit dat je perfect plantgoed had.

groetjes
woensdag 2 juni 2010 - 16:55

Rita1960

Hoi Frans,
goed gelukt en nu veel bloei toegewenst!!

groetjes,
Rita
woensdag 2 juni 2010 - 18:30

FransNL

Natuurlijk is het goed dat ik mijn spaanse margrieten geknipt heb Batdah . Met dat 'ondanks' wilde ik aangeven dat ze het ondanks mijn manier van snoeien (boompje) toch nog goed gedaan hebben en niet ondanks jouw raad. Ik zeg dit maar even voordat er misschien misverstanden ontstaan over mijn opmerking.
donderdag 3 juni 2010 - 00:48

FransNL


Mooi hoor !
Ik vraag me af hoe je ze water geeft . Ik zie vanuit iedere bak wat 'draden' of misschien wel slangetjes naar boven lopen. Hebben die er iets mee te maken ? Of toch maar gewoon via een ladder ?
zaterdag 12 juni 2010 - 00:48

FransNL

Dat is het voordeel van dit soort planten. Ook als je ze niet uitplukt worden ze toch niet zo gauw lelijk . Altans niet vanaf een klein beetje afstand bekeken .
Zelf ben ik met dat uitplukken ook niet zo fanatiek . Zolang ik er vanuit de ramen bij kan pluk ik ze nog wel uit maar zodra ze wat verder gaan afhangen doe ik dat ook maar een heel enkele keer via een ladder.
zaterdag 12 juni 2010 - 01:03

FransNL

Dan kan mijn update natuurlijk ook niet achterblijven .
Spaanse margrieten en wat hangpelargoniums samen op een foto. Allemaal 100% eigen kweek ... de tuincentra hebben dit jaar (al)weer een slechte aan me gehad .

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog een paar dagen en dan is ook van die twee middelste bakken niets meer te zien.
maandag 28 juni 2010 - 20:09

Siebrech

Hallo allemaal,

vorig jaar hadden we spaanse margrieten in de tuin, deze hebben we aan het einde van het jaar eruit getrokken, omdat ik dacht dat het eenjarige planten waren.

tot mijn verbazing heb ik nu ineens een tuinvol kleine mini spaanse margriet stekjes,

ik heb er een stuk of 50 uitgehaalt en in bakjes gezet met potgrond

helaas heb ik echt geen verstand van planten, dus via google kwam ik op deze site, en ik begrijp dat ik de bovenkanten er af moet knippen om mooie volle planten te krijgen?

maar kan dat nu nog of ben ik al te laat en tot hoever moet je ze dan precies knippen?

ik hoop dat jullie me kunnen helpen, ik dacht geen groene vingers te hebben maar ben nu toch wel erg blij met mijn kleine plantjes en hoop er nog wat van te kunnen maken
dinsdag 21 juni 2011 - 12:58

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken