menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Lieveheersbeestjes in de tuin

Ga naar meest recente reactie

Tuingek

Tuingek

Hallo Allemaal

Sinds een dag of wat komen er lieveheersbeestjes zo'n beetje in konvooi onze tuin in.
Volgens de berichten komen ze vanuit Duitsland ons land binnen net als de zweefvliegen. Daar hebben we er ook heel veel van. En we wonen zo'n beetje aan de Duitse grens, dus verbaasd het me niet echt
Mooie dieren zijn dat. En lieveheersbeestjes...tja wie kan daar nu boos over worden als ze de tuin belegeren.

Ik vind het prachtig hoor, maar ik vraag me toch af of het een reden heeft dat ze met zovelen ineens komen en ook een tijdje blijven. :

Groetjes Marianne
vrijdag 31 juli 2009 - 17:31
lentemode

Lentemode

Tja, Duitsers komen zelden alleen...

http://slamenietdood.web-log.nl/photos/kevers/index.html

Hier kan je even vergelijken en soortnamen zoeken...
Leuke bezigheid, die stipjes tellen...
vrijdag 31 juli 2009 - 19:19
minouke

Minouke

DEUGENIET
vrijdag 31 juli 2009 - 20:10
York

York

Wat zijn zweefvliegen?
vrijdag 31 juli 2009 - 20:23
Thuja49

Thuja49

Lieveheersbeestjesplaag teistert Oostzeekust
GREIFSWALD/ROSTOCK - De Oostzeekust van de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Sleeswijk-Holstein wordt geteisterd door een lieveheersbeestjesplaag. Miljoenen rood-zwarte kevers bevolken stranden, stoepen en gevels en dringen huizen binnen.

Vakantiegangers berichten dat de anders als schattig ervaren beestjes ook bijten als zij massaal optreden. Een beet van een lieveheersbeestje voelt als een speldenprik, aldus een slachtoffer. Volgens een zoöloog van de universiteit Greifswald zijn lieveheersbeestjesbeten echter oppervlakkig en ongevaarlijk.

De massale lieveheersbeestjesinvasie is volgens deskundigen veroorzaakt door bijzonder goede voorwaarden voor voortplanting dit jaar: een warm en vochtig voorjaar aan de Oostzee met rijkelijk groeiende vegetatie. Veel voedsel dus voor bladluizen, die op hun beurt op het menu staan van lieveheersbeestjeslarven.

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

@ York
Zweefvliegen (Syrphidae) zijn een familie van insecten uit de orde vliegen en muggen of tweevleugeligen (Diptera). ...
Sommige zweefvliegen lijken sprekend op wespen. Ze zijn echter volkomen ongevaarlijk voor de mens. Bovendien zijn ze gemakkelijk van wespen te onderscheiden door hun manier van vliegen.
Zo hebben zweefvliegen zeer korte, onopvallende antennen, terwijl die van wespen opvallend en lang zijn. Zweefvliegen (althans de soorten die op wespen lijken) houden verder in rust hun vleugels plat en schuin van het lichaam af, waar wespen de vleugels over het achterlijf vouwen. Zweefvliegen hebben bovendien alleen voorvleugels, wespen zowel voor- als achtervleugels. Tot slot zit bij zweefvliegen het achterlijf breed aan het borststuk vast. Wespen daarentegen hebben een echte wespentaille, een sterke insnoering aan de basis van het achterlijf.
Zowel zweefvliegen als wespen zijn belangrijke bestrijders van insectenplagen. De larven van vele zweefvliegen jagen bijvoorbeeld actief op bladluizen. Een goed voorbeeld is de sterk op wespen lijkende bessenzweefvlieg Syrphus ribesii, een algemene soort. Het hoofdvoedsel van wespenlarven wordt gevormd door insecten, waaronder veel rupsen. Die worden door de werksters van de kolonie gevangen en tot een papje verwerkt. Daardoor kunnen ze insectenplagen in toom houden. Ook wespen kunnen we daarom beter niet doodslaan.


wesp
[afbeelding verwijderd niet-https]

zweefvlieg
[afbeelding verwijderd niet-https]
Op dit ogenblik zitten er hier veel .

groetjes
thuja
vrijdag 31 juli 2009 - 23:07
York

York

Hallo thuja

Dank je voor deze zeer duidelijke uitleg. Ik had al een stil vermoeden dat zweefvliegen die kleine wespjes waren. Hier zitten er ook heel veel vooral rond mijn bloemen, maar blijkbaar zijn het nuttige dieren.
Groetjes
zaterdag 1 augustus 2009 - 21:20
Tine

Tine

Ik woon nog geen kilometer van de Duitse grens af maar heb niet meer lieveheersbeestjes gezien dan normaal. Ik denk dat ze bij ons de grens niet over durven komen.

Tine
zondag 2 augustus 2009 - 00:18

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon