Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb zaden van een olijfboom die ik graag wil zaaien.
Vraag ; heeft iemand hier ervaring mee ? In welke tijd van het jaar kan ik deze het beste zaaien ?, en kan ik de zaden eventueel bewaren tot het voorjaar 2020 ?Kan ik ze dan het beste in de koelkast bewaren of gewoon op kamertemperatuur ?
Zaad van de olijf kiemt niet gemakkelijk en dat komt primair omdat het zaad een hard omhulsel heeft. Je moet dan een techniek toepassen die 'scarificatie' wordt genoemd. Hierbij wordt de harde zaadhuid beschadigd ZONDER dat daarbij het eigenlijke zaadje wordt geraakt. Wordt het binnenste van het zaad geraakt dan is de kans zeer groot dat het zaadje na het zaaien gaat rotten. Scarificatie kun je doen met o.m. schuurpapier of een scherp mesje. Bij dit laatste goed oppassen dat je niet in je vingers snijdt! Een succesvolle scarificatie zorgt ervoor dat het eigenlijke zaadje water kan opnemen en dat is een vereiste voor ontkieming.
Zaaien (en scarificatie) doe je het beste in het vroege voorjaar. Zaad doet er (na scarificatie) 1 à 2 maanden over om te ontkiemen. Tot die tijd het zaad droog en koel bewaren in de koelkast bij ongeveer 5 graden Celsius.