menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Astrophytum - bloemkleur

Ga naar meest recente reactie

Paquita

Paquita

Iemand een verklaring hiervoor : hieronder 2 foto's van dezelfde plant met
een paar maanden ertussen : op 14.062009 een prachtig roze bloem , vandaag
10.08.2009 een crème-gele bloem ... Ik vraag me af hoe het komt ?

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 10 augustus 2009 - 17:20
clubbrugge

Clubbrugge

Kan zijn dat die roze bloem een tweede dag oud is, bij Astro's komt dit heel veel voor.
De eerste dag bloeien ze de normale gele kleur, de volgende dag gaat dit afwijken naar lichtroze, roze.
Op het italiaans forum is er sprake geweest dat Astro's kunnen verklueren door temperatuur schommelingen.
Maar ik denk eerder dat het de eerste uitleg is.
Nicolas
maandag 10 augustus 2009 - 17:36
jumperke

Jumperke

Ik denk ook dat het zoiets is als wat Nicolas zegt..... het komt trouwens niet alleen voor met Astro's.

jerko
maandag 10 augustus 2009 - 19:10
cactuszot

Cactuszot

Geen idee, morgen kunnen we zien of Jerko's en Nicolas' vermoeden juist was.
Mooie plant trouwens.

groetjes,
Geert
maandag 10 augustus 2009 - 19:48
Paquita

Paquita

Mijns inziens geen plausibele uitleg : de roze bloem was mooi roos van bij de
eerste minuut en de huidige bloem is op de derde dag nog steeds crèmekleurig.
dinsdag 11 augustus 2009 - 08:25
WillyN

WillyN

Iets eigenaardig aan uw foto's is ook het verschil in kleur van de plant ??
woensdag 12 augustus 2009 - 09:00
Paquita

Paquita

Hangt af van de belichting : de laatste is in volle zon genomen .
woensdag 12 augustus 2009 - 15:15
vanwim

Vanwim

Hierboven zijn er al verschillende items gegeven die allen even belangrijk zijn.
1) Inderdaad, veel bloemen veranderen van kleur naar gelang ze vers of ouder zijn. Hierbij speelt de temperatuur vaak een niet in te schatten rol.
2) Ook de plaatsing in de serre, of met andere woorden de plaatsing tov de zon kan bepalend zijn. In het aangehaalde vb is dat vermoedelijk nihil gezien het om de zelfde plant gaat en vermoedelijk op een vaste stek.
3) Vaak merk ik dat bloemen ook een andere kleur hebben alvolgens het tijdstip waar ze bloemen. De eerste bloemen lijken me vaak intenser van kleur dan later geschenen bloemen.
4) Ook de bodemsamenstelling (lees mineralen) kunnen, lees wel, kunnen bepalend zijn voor de bloemkleur. Onder impuls van mineralen kunnen bloemen ook een andere kleurindruk weer geven.

Alle voorgaande zaken zijn factoren, uitwendige factoren. Laat duidelijk zijn de de genetisch bepaalde bloemkleur hier steeds dezelfde is. Alle bloemen op één en dezelfde plant hebben dezelfde genetische kleurenafdruk. Maw, in theorie en zonder invloed van buitenaf, dienen alle bloemen één en dezelfde kleur te hebben.

MAAR. We zien kleuren en geven er een waarde aan. Het waarnemen van kleuren is een persoonsgebonden item en niemand kan zeggen of ik baksteenrood op dezelfde wijze ervaar als mijn buurman. Moelijke materie.
Hier worden beelden getoond die met een digitaaltje werden genomen en daar zit een reuzengroot probleem. Digitale fototoestellen nemen beelden op met de kleurwaarde die er in realiteit is. Wij, zien kleuren steeds met drie ogen. Twee ogen voor het opnemen en een derde oog (hersenen die de waargenomen beelden bewerken en ook kleuren aanpassen).
Wie niet goed kan volgen neme eens het volgdende.
Een wit blad papier. Leg dit 's morgens in het gras en leg er kleurpotloden bij. Neem een foto. Herhaal dit gedurende de gehele dag, om het uur .
Wanneer je kijkt naar dat blad en de kleurpotloden, ervaar je steeds dat blad als wit en ervaar je de kleurpotloden met de kleurwaarden die je eraan gaf.
Bekijk nu eens de digitale foto's. Wedden dat je geen enkel beeld hebt waar het blad de kleur heeft die je hebt waargenomen, idem dito voor de kleurpotloden. De redenen hiertoe is dat het digitaaltje niet beschikt over dat derde oog.
In vaktermen spreken we over de wit-balans. In de eerste foto is er duidelijk teveel rood en teveel groen aanwezig. Met gebruik van fotobewerkprogramma's kan je de witbalans aanpassen en ik ben ervan overtuigd dat de kleuren dan heel wat dichter bij elkaar liggen.
Er is nu nog één probleem. Foto's genomen in JPEG bevatten te weinig informatie aangaande de werkelijk opgenomen kleurwaarden en daar heeft het fototoestel al een bewerking op gedaan. Gevolg, het wordt moeilijk om dergelijke foto's nog natuurgetrouw aan te passen. Dit is de redenen waarom voor goede fotografie er steeds in RAW, NEF wordt genomen. Dit zijn beelden die alle beeldinformatie bevatten tijdens de opname. Ze zijn dan ook vaak imens groot (bv 12MB per foto) waar het voor een jpeg vaak tot 0, 200 MB gaat.

Dus, om even op de vraag terug te komen.
Over verschillen in bloemkleur spreken op dezelfde plant kan echt alleen maar als de bloemen onder dezelfde toestand worden gezien en/of gefotografeerd en als de bloemen éénzelfde groeiperiode hebben doorgemaakt in dezelfde omstandigheden.


Ik heb beide foto's eens snel door een fotobewerkprogramma genomen en snel de wit-balans aan elkaar gelijk gezet. In de eerste foto zit er nog teveel diepgeel ... maar het geeft toch al een duidelijk zicht op het feit dat de bloemkleur wel dichter liggen dan volgens de getoonde foto's lijkt.

Eerste foto na bewerking.

[afbeelding verwijderd niet-https]

tweede foto, niet aangepast

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 24 augustus 2009 - 20:19
Paquita

Paquita

Alle voorgaande zaken zijn factoren, uitwendige factoren. Laat duidelijk zijn de de genetisch bepaalde bloemkleur hier steeds dezelfde is. Alle bloemen op één en dezelfde plant hebben dezelfde genetische kleurenafdruk. Maw, in theorie en zonder invloed van buitenaf, dienen alle bloemen één en dezelfde kleur te hebben.




Niet helemaal mee akkoord . Heb al planten gezien met 2 bloemkleuren : witte
bloemen en roze bloemen op dezelfde plant (geen cactussen) en tegelijk open en door elkaar verspreid over heel de plant . Zelfde genetische kleurenafdruk ???
Wel heb ik vroeger ooit iets geleerd van dominante erfelijke factoren en recessieve. Misschien zijn er recessieve faktoren die zich soms toch even dominant worden als de dominante .
woensdag 26 augustus 2009 - 23:26
vanwim

Vanwim

Genetisch hebben die perfect dezelfde code. Dus ook voor de kleurcode is die gelijk. ZOals ik al schreef zijn er echter wel factoren die kleur beïnvloeden. Kleur is een gewaarwording van een lichtgolf, zij uitgestraald (zon) als weerkaatsing van licht. Onder invloed van factoren kan het gewaarwordingseffect variëren. refelctie kan iets anders zijn, en hier kan plaatsing een rol spelen.
Dominantie en recessief speelt op één individu GEEN rol. ALs een factor dominant is, is dat voor alle cellen van het individu zo, of dat nu een wortel is of een bloem. Het leuke van de biologie is dat, niettegenstaande alle cellen in een individu perfect alle dezelfde genetische code hebben, ze toch anders kunnen uitgroeien en dat gebeurt onder invloed van allerlei factoren. De stamcellen die aan de basis liggen van een levend wezen worden uiteindelijk gespecialiseerde cellen. Dit gebeurt onder andere onder invloed van bv chemische agitatoren.
Een morf, een vlinder uit de amazone heeft identieke schubben op zijn vleugels en onder invloed van het licht en vooral hoe het licht invlat, kleurt hij paars, meer nog, het is precies alsof hij paars fluoriseert. Afhankelijk van de lichthoek, kleurt hij anders .
Ik stel voor daar eens over te babbelen tijdens een vergadering.
donderdag 27 augustus 2009 - 05:30
succulentimon

Succulentimon

bijv.
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=7&page=2&tid=27543

misschien dat het ook dat was dat Jos bedoelde,

in elk geval, hoe is dat nu te verklaren?



zwart op wit heb ik als dusdanig nog geen verklaring gelezen voor dergelijke fenomenen binnen deze cactustopic, enkel "vermeende externe factoren"...,

ik blijf benieuwd!



simon
donderdag 27 augustus 2009 - 09:33
clubbrugge

Clubbrugge

Simpel, vraag het eens aan de echte Astrospecialisten, daar kunnen zij zeker een antwoord op geven.
Nicolas
donderdag 27 augustus 2009 - 15:10
vanwim

Vanwim

Heeft helemaal niets te maken of het nu een Astrophytum of een ander geslacht is.
Zoals ik al schreef, de omgeving (invloeden) speelt hierin een heel belangrijke factor. Denk bv aan lakmoes dat rood wordt bij zuur (oorspronkelijk paars) en fenolfthaleine dat rood wordt bij base en bij zuur en neutrale toestand is het kleurloos of om te duiden dat de zuurtegraad alleen al een factor kan zijn.

Hier nog wat leesvoer over genen bij planten in het bijzondere de allele

http://www.geneticsrus.org/Genes/allele.php

Naast dominantie en recessie is er ook nog iets als een onvolledige dominantie en een co-dominantie.

http://books.google.be/books?id=zhbtZbWTEt8C&pg=PA271&lpg=PA271&dq=%2Bdifferent+%2Bflower+%2Bcolor+%2Bred+%2Bwhite+%2Bsame+%2Bplant&source=bl&ots=8lKF8PTv3F&sig=m433qIrxY_x1JKxSaGY5cvoCx6M&hl=nl&ei=WNSWSqbPEceE-QaYzcnCCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#v=onepage&q=%2Bdifferent%20%2Bflower%20%2Bcolor%20%2Bred%20%2Bwhite%20%2Bsame%20%2Bplant&f=false

Invloed van uitwendige factoren op de bloemkleur
http://jhered.oxfordjournals.org/cgi/reprint/87/3/241.pdf
De PH van het plantensap, is beïnvleod door de PH van de voedingsbodem, water ...

Invloed van tijd, licht (te vinden in het volledige document)
http://crop.scijournals.org/cgi/content/full/40/1/126

En nog beïnvloedende uitleg
http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=63_27

http://jhered.oxfordjournals.org/cgi/content/full/esm108v1

Zelfs virussen kunnen een plotse kleuromslag teweeg brengen. En als dit geen uitwendige factoren zijn ?
http://www.apsnet.org/education/IllustratedGlossary/
breaking
disease symptom, usually caused by a virus, involving addition or loss of flower color to create a variegated pattern. (see flower break)
vb van zo'n virus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ICTVdb/ICTVdB/00.074.0.02.010.htm

http://www.negreenhouseupdate.info/index.php/diseases/340-angelonia-flower-break-virus-on-angelonia-flowers

tot zelfs in het staatsblad wordt verwezen naar virussen
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2000/04/29/66805.pdf

Erfelijkheidsleer is een wetenschap en zoals in veel zaken leren we op school enkel de meest vereenvoudigde vormen. De basis. Zo als E=MC2 een heel vereenvoudigde formule is en meestal wel "correcte" resultaten geeft in het dagelijkse leven. Willen we echter energie en lichtsnelheid en massa effectief tot het extreme uitrafelen, komen er steeds weer kleine stukjes bij deze formule.

Zoals ik al schreef, erfelijkheid speelt een rol en iedere bloem op dezelfde plant draagt dezelfde erfelijke eigenschappen waaronder ook de bloemkleur. Onder invloed van uitwendige factoren die al dan niet ook de erfelijke genen sturen, of gewoon de chemische eigenschappen veranderen kunnen bloemkeuren anders naar voor komen.
Maar als we bloemen en planten vergelijken met behulp van foto's dienen we heoe dan ook ervoor te zorgen dat we de zelfde witbalans, kleurtemperatuur en zelfde lichtomstandigheden hebben.

Dagelijks worden we ook geconfronteerd met dingen die dergelijk patroon vertonen maar waar we niet bij stil staan omdat we ze normaal vinden.
1) Personen die een andere haarkleur krijgen. Als kind was ik "de witte" en nu is dat wel iets anders., neen niet grijs
2) Hoeveel mensen zijn er niet die in hun egaal gekleurde haarbos, plots een bedje haren hebben met andere kleur ?
3) Raar he, maar mensen die dagelijks in de zon zitten zijn echt bruine dan die die nooit de kamer verlaten.
4) Mensen die plots zware handearbeid doen, hebben plots dikker handhuid, vooral binnenkant dan dat diezelfde mensen drie maanden later continue schrijfwerk doen.
Om er maar een paar eerder dom lijkende voorbeelden te geven.
Davie Bowie heeft twee verschillende oogirissen. Een blauwe en een groene en toch zijn ze erfelijk gelijk en bevatten ze dezelfde genetische informatie.
donderdag 27 augustus 2009 - 21:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon